Hopp til innhold

Klart for bred lederjakt i Trøndelag Ap – Giske kan få motstand

Trond Giske er blitt spilt inn som ny leder av Trøndelag Ap, men han kan få konkurranse. Valgkomiteen inviterer partiet med på «en stor og omfattende prosess».

Trond Giske

SMILENDE:Trond Giske (Ap) under NHOs årskonferanse 2020.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Trond Giske var foreslått inn i ledelsen for Trøndelag Arbeiderparti også i fjor, men etter VGs omtale av en video der han danset med en kvinne på et utested valgte valgkomiteen å vrake Giske. VG har senere blitt felt i PFU og beklaget saken.

Nå er det snart nytt valg og sju av 15 i styret i Trøndelag Arbeiderparti tar ikke gjenvalg. Det kan på nytt bane veg for Trond Giske som fylkesleder.

Sjøl skriver Giske i en tekstmelding til NRK at han ikke har noen kommentar.

– Nå skal vi ha en stor og omfattende prosess hvor vi involverer hele partiorganisasjonen i å lage en innstilling som kan samle hele partiet, sier leder av valgkomiteen i Trøndelag Ap, Arild Grande, til NRK.

– Mange gode kandidater

Grande bekrefter at Giske er spilt inn, men vil foreløpig ikke gå nærmere inn i lederdiskusjonen.

– Vi har heldigvis veldig mange gode kandidater som kan ta ansvar i Arbeiderpartiet. Vi vil ikke spekulere i enkeltpersoner, det er altfor tidlig i prosessen. Nå går invitasjonen ut i partiorganisasjonen, så får vi se hvem de anbefaler at hva vi skal innstille på, sier Grande.

Valgkomiteens endelige innstilling blir lagt fram 16. mars.

Trond Giske gikk av som Ap-nestleder i januar 2018 i kjølvannet av varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel. Ap konkluderte i etterkant med at Giske i flere av sakene hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering.

– Bare et spørsmål om tid

Linda Bjørgan

POLITISK KOMMENTATOR: Linda Bjørgan, NRK Trøndelag.

Foto: Stein Roar Leite

– Mange vil si at tida er moden for at Giske skal komme tilbake i varmen. Arbeiderpartiet trenger folk som kan skape entusiasme rundt partiet igjen, sier politisk kommentator i NRK Trøndelag, Linda Bjørgan.

– Jeg har hele tida sagt at Trond Giske kommer tilbake. Det er bare et spørsmål om når, sier Bjørgan.

Hun trekker også fram at mange mener Trøndelag Arbeiderparti bør få en kvinnelig leder.

Både Bente Estil fra Lierne, Arnhild Holstad fra Namsos, Vibeke Stjern fra Åfjord og Berit Flåmo fra Frøya kan være aktuelle, sier Bjørgan.

Estil og Holstad

POPULÆRE ORDFØRERE FRA NAMDALEN: Bente Estil (t.v.), Ap-ordfører i Lierne og Arnhild Holstad (t.h.), Ap-ordfører i Namsos.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Ordfører fra Ytre Namdal nevnes også

TV 2 skriver mandag at ordfører i Nærøysund, Amund Hellesø, pekes ut som en mulig konkurrerende kandidat til Giske i kampen om fylkesledervervet.

– Hellesø sitter i styret og har erfaring som ordfører. Han er en dyktig kandidat som jeg kunne tenkt meg. Spør du meg, er han meget kapabel, sier avtroppende styremedlem i fylkespartiet, Ove Sem.

Ifølge TV 2s kilder jobbes det nå for å skaffe støtte til Amund Hellesø. Selv avviser ikke Nærøysund-ordføreren, som uansett tar gjenvalg til styret, at han kan være aktuell som leder.

– Hvis partiet ønsker mine tjenester, fortsetter jeg i styret. Hvis de ønsker noe mer enn at jeg skal være styremedlem, så må jeg ta noen runder på det. Men jeg har ikke fått noen signaler om det.

Amund Hellesø

AVVISER IKKE SITT KANDIDATUR: Amund Hellesø, ordfører i nylig sammenslåtte Nærøysund, trekkes inn i diskusjonen rundt ny fylkesleder i Trøndelag Ap.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Siste fra Trøndelag