Hopp til innhold

Farlige stoffer florerer på Roskilde

Flere ungdommer er innlagt på intensivavdelingen etter inntak av farlige stoffer på årets Roskildefestival.

Kesi på Roskilde

FARLIGE STOFFER FLORERER: Flere ungdommer er innlagt på intensivavdelingen etter inntak av ukjente og farlige stoffer på Roskildefestivalen.

Foto: Jeppe Wojcik

– De påvirkede er vanskelig å få kontakt med når de ankommer intensiven. De sier underlige ting, og noen farer rundt og ser ting som ikke er der, sier Jens Tingsleff til danske BT.

Han er som er ledende overlege på Køge sykehus og ansvarlig for beredskap i forbindelse med Roskilde.

– Det er snakk om kortvarig sinnsykdom. Derfor kan de være vanskelig å ha med å gjøre og man ender med å tvangsbehandle dem, siden man ikke får samtykke, sier Tingsleff.

Florerer av farlige stoffer

Politiet i Midt- og Vestjælland bekrefter tirsdag overfor danske BT at farlige stoffer florerer på årets Rosiklidefestival

– Vi kan ikke med hundre prosent si hvilke stoffer det er snakk om, men to til fire personer er innlagt til observasjon på intensivavdelingen fordi man er redde for at de vil slutte å puste. Vi har ingen spesifik motgift så man er nødt til å overvåke dem, sier Tingsleff.

– Proteinene blir speilegg

Normalt regulerer kroppen seg selv til 37 grader, hvor den fungerer best. Disse stoffene ødelegger reguleringen og temperaturen kommer ut av kontroll. Så skjer en forbrenning i kroppen hvor temperaturen kan stige til opp mot 41 grader.

– Deretter blir proteinene til speilegg, og så dør man, sier Jens Tinsleff.

Ifølge Wikipedia er feber over 42 grader direkte livstruende. En så høy kroppstemperatur ødelegger proteinene i kroppen og fører derfor til døden.

Kulturstrøm

 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.

 • Roger Waters etterforskes av tysk politi

  Artisten Roger Waters, som var med på å grunnlegge Pink Floyd, blir etterforsket av tysk politi etter at han brukte en nazilignende uniform på scenen i Berlin.

  Bilder i sosiale medier viser Waters iført en lang, svart frakk med røde armbånd på scenen under en konsert på Mercedes-Benz Arena forrige uke.

  – Vi etterforsker på grunn av mistanke om oppfordring til hatytringer fordi klærne som ble brukt på scenen kan brukes til å forherlige eller rettferdiggjøre nazistyret, og dermed kan forstyrre den offentlige orden, sier politiets talsperson Martin Halweg til AFP. (NTB)