Hopp til innhold

Farlige stoffer florerer på Roskilde

Flere ungdommer er innlagt på intensivavdelingen etter inntak av farlige stoffer på årets Roskildefestival.

Kesi på Roskilde

FARLIGE STOFFER FLORERER: Flere ungdommer er innlagt på intensivavdelingen etter inntak av ukjente og farlige stoffer på Roskildefestivalen.

Foto: Jeppe Wojcik

– De påvirkede er vanskelig å få kontakt med når de ankommer intensiven. De sier underlige ting, og noen farer rundt og ser ting som ikke er der, sier Jens Tingsleff til danske BT.

Han er som er ledende overlege på Køge sykehus og ansvarlig for beredskap i forbindelse med Roskilde.

– Det er snakk om kortvarig sinnsykdom. Derfor kan de være vanskelig å ha med å gjøre og man ender med å tvangsbehandle dem, siden man ikke får samtykke, sier Tingsleff.

Florerer av farlige stoffer

Politiet i Midt- og Vestjælland bekrefter tirsdag overfor danske BT at farlige stoffer florerer på årets Rosiklidefestival

– Vi kan ikke med hundre prosent si hvilke stoffer det er snakk om, men to til fire personer er innlagt til observasjon på intensivavdelingen fordi man er redde for at de vil slutte å puste. Vi har ingen spesifik motgift så man er nødt til å overvåke dem, sier Tingsleff.

– Proteinene blir speilegg

Normalt regulerer kroppen seg selv til 37 grader, hvor den fungerer best. Disse stoffene ødelegger reguleringen og temperaturen kommer ut av kontroll. Så skjer en forbrenning i kroppen hvor temperaturen kan stige til opp mot 41 grader.

– Deretter blir proteinene til speilegg, og så dør man, sier Jens Tinsleff.

Ifølge Wikipedia er feber over 42 grader direkte livstruende. En så høy kroppstemperatur ødelegger proteinene i kroppen og fører derfor til døden.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB