Farlige stoffer florerer på Roskilde

Flere ungdommer er innlagt på intensivavdelingen etter inntak av farlige stoffer på årets Roskildefestival.

Kesi på Roskilde

FARLIGE STOFFER FLORERER: Flere ungdommer er innlagt på intensivavdelingen etter inntak av ukjente og farlige stoffer på Roskildefestivalen.

Foto: Jeppe Wojcik

– De påvirkede er vanskelig å få kontakt med når de ankommer intensiven. De sier underlige ting, og noen farer rundt og ser ting som ikke er der, sier Jens Tingsleff til danske BT.

Han er som er ledende overlege på Køge sykehus og ansvarlig for beredskap i forbindelse med Roskilde.

– Det er snakk om kortvarig sinnsykdom. Derfor kan de være vanskelig å ha med å gjøre og man ender med å tvangsbehandle dem, siden man ikke får samtykke, sier Tingsleff.

Florerer av farlige stoffer

Politiet i Midt- og Vestjælland bekrefter tirsdag overfor danske BT at farlige stoffer florerer på årets Rosiklidefestival

– Vi kan ikke med hundre prosent si hvilke stoffer det er snakk om, men to til fire personer er innlagt til observasjon på intensivavdelingen fordi man er redde for at de vil slutte å puste. Vi har ingen spesifik motgift så man er nødt til å overvåke dem, sier Tingsleff.

– Proteinene blir speilegg

Normalt regulerer kroppen seg selv til 37 grader, hvor den fungerer best. Disse stoffene ødelegger reguleringen og temperaturen kommer ut av kontroll. Så skjer en forbrenning i kroppen hvor temperaturen kan stige til opp mot 41 grader.

– Deretter blir proteinene til speilegg, og så dør man, sier Jens Tinsleff.

Ifølge Wikipedia er feber over 42 grader direkte livstruende. En så høy kroppstemperatur ødelegger proteinene i kroppen og fører derfor til døden.

Kulturstrøm

  • Gir forstand på Kjærstad

    Jan Kjærstads bøker krever mye av leserne sine. I sin bok «Kjærstad. Referencer i et forfatterskab» gir den danske forskeren Rikke Andersen Kraglund oss større innsikt i forfatterskapet. Det mener NRKs kritiker Marta Norheim.

  • Ny kontrovers for «Bird Box»

    Canadiere har reagert på at skrekkfilmen «Bird Box» bruker opptak fra togeksplosjonen i Québec i 2013. Et godstog med råolje sporet av og raste inn i småbyen Lac-Mégantic. 47 mennesker døde. Produsenten Netflix nekter imidlertid å fjerne opptakene, melder Canadas rikskringkasting, CBC. Opptakene av tragedien er tatt med mobiltelefon og solgt til et arkivfotoselskap, som har solgt dem videre til Netflix. «Bird Box» har tidligere skapt overskrifter da folk begynte å gjøre ting i blinde, inspirert av filmen, blant annet kjøre bil.

    Sandra Bullock under innspilling av filmen «Bird Box»
    Foto: Saeed Adyani / AP