NRK Meny
Normal

Minnesmarkering av tragisk ulykke

I dag ble filmen «Nine Rocks» vist for publikum på musikkfestivalen Roskilde. Filmen minnes de ni personene som ble klemt i hjel under en konsert på festivalen.

DENMARK-ROSKILDE-MUSIC-FESTIVAL-SMITH-PATTI DENMARK-ROSKILDE-MUSIC-FESTIVAL-SMITH-PATTI

NI PERSONER MISTET LIVET UNDER KONSERT PÅ ROSKILDE: I dag fikk publikum på Roskilde premierevisningen av filmen «Nine Rocks». Dette er filmskaper Tor Nygård Kolding sin minnesfilm om de ni som mistet livet under en konsert på festivalen. Bildet er hentet fra en markering gjort på festivalen i 2010.

Foto: Jonas Vandall Ortvig / Afp

I dag er det nøyaktig 15 år siden ni personer mistet livet under en Pearl Jam-konsert på musikkfestivalen Roskilde. Det ble markert med premierevisning på dokumentarfilmen «Nine Rocks» som ble vist for publikum på festivalområdet.

Filmen er laget av danske Tor Nygård Kolding, som selv kom fra konserten i 2000 med livet i behold. Han ble reddet ut av folkemengden etter å ha falt og ligget i klem under en haug av andre festivaldeltagere.

Dagens visning var hans måte å minnes de døde.

Kaotisk folkemengde

Det var rundt klokka 22.30 fredag 30. juni for 15 år siden at Pearl Jam entret den oransje scenen på Roskilde. En times tid senere slutter rockebandet å spille fordi folkemengden på nesten 100.000 var ute av kontroll og personer ble nedtrampet.

Sikkerhetsvakter måtte dra folk ut av mengden, men fikk ikke hjulpet alle. Åtte personer omkom under kaoset som fant sted, mens én person døde senere av skadene.

Obduksjonene viste at de døde som et resultat av kvelning.

Folkemengden beveget seg i bølger

Fredrik Wolf Moe

SLAPP UNNA: Fredrik Wolf Moe var 20 år gammel da han opplevde kaoset på Roskilde-festivalen.

Foto: Privat

Fredrik Wolf Moe (35) var selv på konserten i 2000 sammen med en gruppe venner. Han stod rett foran scenen og husker kvelden veldig godt.

Han sier at det var massevis av folk foran scenen og veldig trangt i god tid før Pearl Jam begynte å spille.

– Jeg gikk med noen kamerater litt tidlig for å komme litt langt fram, og det tok ikke lang tid før vi mistet hverandre. Det var veldig trangt der framme, forteller han.

Etter en stund skal folkemengden skal ha beveget seg i bølger, og Wolf Moe sier han da begynte å se folk bli skjøvet over ende.

Wolf Moe sier til NRK at han dro tilbake til Roskilde året etter, selv om han var skeptisk til å begynne med.

– Det endte opp med å bli en kjempebra tur, festivalen hadde gjort flere grep for å forbedre sikkerheten.

Han forteller at han av og til tenker tilbake på kaoset.

Publikum som var til stede på festivalområdet i dag sier til dansk tv, DR, at det var en svært sterk film om et veldig viktig tema.

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix