NRK Meny
Normal

Fårikål kåret til Norges nasjonalrett

Folket har stemt frem fårikål som den mest norske matretten. Men barna foretrekker taco, pizza og kebab.

Fårikål i gryte

Fårikål fikk nesten halvparten av stemmene i kåringen av Norges nasjonalrett.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Undersøkelsen er i regi av landbruks- og matdepartementet og Ipsos, og ble gjennomført i forbindelse med grunnlovsjubileet. Fårikål fikk 45 prosent av stemmene, etterfulgt av kjøttkaker, raspeballer og pinnekjøtt.

Blant barna ble taco stemt frem som nasjonalrett, etterfulgt av mindre sunne retter som pizza og kebab. Landbruksminister Sylvi Listhaug mener at dette ikke er et tegn på at norske barn har usunne matvaner.

– Mange av disse rettene forbinder nok barna med lørdagskosen, så det er nok ikke slik at de spiser pizza hver dag. Resultatet blant barna viser at nordmenn er blant dem som reiser mest i verden, og at barna får internasjonale matvaner.

Overlegen vinner

Fårikål vant kåringen overlegent i hele landet, bortsett fra på Vestlandet, hvor det var jevnt løp med pinnekjøtt.

– Fårikål er en verdig vinner, og gjorde nesten knockout på de andre rettene. Det viser at tradisjonene står sterkt blant de voksne. Nå er det viktig at foreldrene tar vare på disse matvanene, og lager disse rettene til barna sine, sier landbruksministeren, som selv ville stemt på pinnekjøtt.

Sylvi Listhaug kårer nasjonalretten

Sylvi Listhaug annonserte fårikål som Norges nasjonalrett på Norsk Folkemuseum. Her lager hun taco med norske ingredienser

Foto: Lise Åserud Åserud, Lise / NTB/Scanpix NTB scanpix

Landbruksministeren utlyste kåringen i januar, og publikum har kunnet nominere matretter helt frem til mai. De 15 mest populære rettene gikk videre til IPSOS spørreundersøkelse, hvor et representativt utvalg fra hele landet ble spurt.

– De som stemte på fårikål, vektla i stor grad at det er en tradisjonell rett. Det er en matrett som mange nordmenn liker og som har blitt spist i Norge i flere generasjoner, sier Erik Dalen fra IPSOS, som hadde ansvar for spørreundersøkelsen.

Vi bør fornorske tacoen

Andreas Viestad kåring av nasjonalretten

Eduardo Aguilere-Kohn stemte på pinnekjøtt, selv om han også liker taco. Matskribent Andreas Viestad mener vi bør fornorske tacoen mer.

Foto: Jarl Nymo / NRK

Matskribenten Andreas Viestad, som også er faglig ansvarlig for Geitmyra maktkultursenter for barn, mener det er naturlig at barna valgte taco.

– Vanligvis får ikke barna bestemme hva de skal ha til middag, men med taco kan barna få være med å bestemme hva middagen skal inneholde. Men vi bør kanskje bli flinkere til å fornorske tacoen ved å bruke flere typisk norske ingredienser, som for eksempel lammekjøtt og laks.

10 år gamle Eduardo Aguilera Kohn var en av barna som deltok i kåringen, men han stemte ganske utypisk.

– Jeg stemte på pinnekjøtt, fordi det er godt og fordi jeg syns det er typisk norsk. Taco er godt, så lenge det ikke er tomater i.

Det er første gang siden 1972 at nordmenn har kunnet stemme frem sin nasjonalrett. Da var det NRKs radioprogram Nitimen som spurte folket, også da vant fårikål.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3