Hopp til innhold

Fårikål kåret til Norges nasjonalrett

Folket har stemt frem fårikål som den mest norske matretten. Men barna foretrekker taco, pizza og kebab.

Fårikål i gryte

Fårikål fikk nesten halvparten av stemmene i kåringen av Norges nasjonalrett.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Undersøkelsen er i regi av landbruks- og matdepartementet og Ipsos, og ble gjennomført i forbindelse med grunnlovsjubileet. Fårikål fikk 45 prosent av stemmene, etterfulgt av kjøttkaker, raspeballer og pinnekjøtt.

Blant barna ble taco stemt frem som nasjonalrett, etterfulgt av mindre sunne retter som pizza og kebab. Landbruksminister Sylvi Listhaug mener at dette ikke er et tegn på at norske barn har usunne matvaner.

– Mange av disse rettene forbinder nok barna med lørdagskosen, så det er nok ikke slik at de spiser pizza hver dag. Resultatet blant barna viser at nordmenn er blant dem som reiser mest i verden, og at barna får internasjonale matvaner.

Overlegen vinner

Fårikål vant kåringen overlegent i hele landet, bortsett fra på Vestlandet, hvor det var jevnt løp med pinnekjøtt.

– Fårikål er en verdig vinner, og gjorde nesten knockout på de andre rettene. Det viser at tradisjonene står sterkt blant de voksne. Nå er det viktig at foreldrene tar vare på disse matvanene, og lager disse rettene til barna sine, sier landbruksministeren, som selv ville stemt på pinnekjøtt.

Sylvi Listhaug kårer nasjonalretten

Sylvi Listhaug annonserte fårikål som Norges nasjonalrett på Norsk Folkemuseum. Her lager hun taco med norske ingredienser

Foto: Lise Åserud Åserud, Lise / NTB/Scanpix NTB scanpix

Landbruksministeren utlyste kåringen i januar, og publikum har kunnet nominere matretter helt frem til mai. De 15 mest populære rettene gikk videre til IPSOS spørreundersøkelse, hvor et representativt utvalg fra hele landet ble spurt.

– De som stemte på fårikål, vektla i stor grad at det er en tradisjonell rett. Det er en matrett som mange nordmenn liker og som har blitt spist i Norge i flere generasjoner, sier Erik Dalen fra IPSOS, som hadde ansvar for spørreundersøkelsen.

Vi bør fornorske tacoen

Andreas Viestad kåring av nasjonalretten

Eduardo Aguilere-Kohn stemte på pinnekjøtt, selv om han også liker taco. Matskribent Andreas Viestad mener vi bør fornorske tacoen mer.

Foto: Jarl Nymo / NRK

Matskribenten Andreas Viestad, som også er faglig ansvarlig for Geitmyra maktkultursenter for barn, mener det er naturlig at barna valgte taco.

– Vanligvis får ikke barna bestemme hva de skal ha til middag, men med taco kan barna få være med å bestemme hva middagen skal inneholde. Men vi bør kanskje bli flinkere til å fornorske tacoen ved å bruke flere typisk norske ingredienser, som for eksempel lammekjøtt og laks.

10 år gamle Eduardo Aguilera Kohn var en av barna som deltok i kåringen, men han stemte ganske utypisk.

– Jeg stemte på pinnekjøtt, fordi det er godt og fordi jeg syns det er typisk norsk. Taco er godt, så lenge det ikke er tomater i.

Det er første gang siden 1972 at nordmenn har kunnet stemme frem sin nasjonalrett. Da var det NRKs radioprogram Nitimen som spurte folket, også da vant fårikål.

Kulturstrøm

 • Bygget Pir i Ålesund vant pris

  Det røde betongbygget Pir i sentrum av Ålesund vinner æresprisen Betongtavlen 2022. Prisen deles ut av Norske arkitekters landsforbund og Norsk Betongforening.

  Det seks etasjer høye kontorbygget er tegnet av Mad arkitekter og Sandbakk og Pettersen arkitekter. – Vi er utrolig stolte. Det å tegne ny arkitektur i en by som Ålesund er en stor utfordring, skriver Magnus Pettersen i Mad arkitekter i en pressemelding.

  Pir Ålesund, vinner av Betongtavlen 2022 av Mad arkitekter
  Foto: Mad arkitekter
 • Iran innfører 60 minutts angrefrist for «desinformasjon»

  Iranske medium får no ein angrefrist på 60 minutt til å rette opp i desinformasjon, opplyser styresmaktene sitt cybersenter.

  I ei fråsegn frå senteret heiter det at alle informasjonstenester er pålagde å korrigere desinformasjon innan ein time. Bakgrunn for nyheitsmeldingar må leggast fram i løpet av 24 timar.

  Cybersenteret er underlagt eit råd som er nedsett av Iran sin øvste leiar ayatolla Khamenei. Senteret handterer alle saker som omfattar innlegg og ulike typar informasjon på nettet.

  Organisasjonen Reportere uten grenser ser på senteret som eit sensurorgan.

  Den politiske leiinga i Iran har gjentatte gonger skulda andre land og sosiale medium for å bidra til dei omfattande demonstrasjonane mot prestestyret. Observatørar ser denne framstillinga som eit forsøk på å dekke over den eigentlege årsaka til uroa.

  Den 22 år gamle kurdaren Mahsa Amini blei arrestert i midten av september for å ikkje ha dekka til håret, og døydde i politiet si varetekt. Hendinga utløyste dei landsomfattande protestane som no blir slått ned på av styresmaktene.

  (NTB)