Facebook innkaller norske mediehus til møte

Facebooks satsing på nyheter kan få radikale konsekvenser for norske mediehus. Onsdag møter aktører som NRK, VG og Schibsted nettgiganten i London.

A man tries to login to the Facebook social media website in Cairo

BRER OM SEG: Facebook har invitert norske mediesjefer til London for å snakke om Facebooks nyhetstjenester, blant annet såkalte Instant Articles.

Foto: STRINGER / Reuters

Samtidig som stadig større del av nyhetslesingen skjer via Facebook og mobil, sliter de kommersielle aktørene med å tjene penger.

– Alle som jobber med medier i dag er engstelige. Det endrer seg utrolig raskt og på mange måter blir man angrepet fra alle kanter, sier Ola Stenberg, digitalsjef i VG.

Facebook, som allerede tar annonseinntekter og lesere fra de tradisjonelle mediene, har lansert flere egne nyhetstjenester, blant annet «Instant Articles». Og nå må norske mediehus vurdere om de vil være med på leken eller ikke.

Deler inntekter

Om du ikke har hørt om Instant Articles, har du kanskje lest noen engelske artikler i dette formatet uten å legge merke til det. For eksempel fra The Guardian eller Washington Post.

Med Instant Articles tilbyr Facebook en spesiell måte å vise nyhetsartikler på. Det innebærer at:

 • Mediehusene må inngå en avtale med Facebook
 • Mediehusene publiserer sakene sine direkte til Facebook
 • Artikkelen åpnes øyeblikkelig i Facebook-appen
 • Facebook og mediehusene deler artikkelens annonseinntekter

Avtalen Facebook har gjort med amerikanske medier beholder avisene inntektene fra eget annonsesalg. De får også 70 prosent av inntektene fra annonsene som FB selger som resultat av avisens innhold.

Instant Article er et av temaene som både NRK, VG, Dagbladet, Schibsted og Aftenposten skal snakke med Facebook om på onsdag.

Møtet mellom medielederne ble først omtalt av Dagens Næringsliv lørdag.

Diskusjonen har gått høylytt om hvilke medier som vil benytte seg av det nye produktet og med det flytte leserne vekk fra egne plattformer og over til Mark Zuckerberg. Den diskusjonen tror jeg vi snart kan avblåse, de kommer til å bli tvunget over alle som en. Årsaken kan oppsummeres med ett ord, hastighet, sier han til Kampanje.

Even Aas-Eng, administrerende direktør i Venture Factory, til Kampanje

Vinden har snudd

Svenske Aftonbladets holdning til Instant Articles illustrerer både tvilen og troen på Facebook som nyhetskanal. Avisens sjefredaktør rettet i sommer skyts mot tradisjonelle mediehus som samarbeidet med Facebooks nyhetstjenester:

Store internasjonale medier legger seg uten forbehold på andres plattformer med eget innhold. Det vil jeg ikke gjøre, det må man være veldig nøye med, fordi du gir bort relasjonen du har med dine lesere til en algoritme du hverken forstår eller kan kontrollere, sier han til DN.

Jan Helin, daværende sjefredaktør i Aftonbladet, til DN i sommer.

Noen måneder senere ble avisen en av de første mediehusene i Sverige til å teste ut tjenesten.

Les: Nå vil Facebook la deg bruke Facebook uten noensinne å forlate Facebook

Vil teste ut Instant Articles

Ola Stenberg, redaksjonell leder for VG TV

MØTER FACEBOOK: VGs Ola Stenberg mener ingen kan lukke øynene for en aktør som har én milliard brukere hver eneste dag. Men han skjønner at flere er nervøse med tanke på et samarbeid med Facebook. – Det rokker ved hele grunnmuren og modellen vi har levd etter.

Foto: Hina Jalil / NRK

Foreløpig er norske mediehus avventende.

Digitalsjef i VG, Ola Stenberg, sier de kommer til å teste Instant Articles, men mediehuset vet ennå ikke i hvor stor grad de kommer til å benytte seg av tjenesten.

Samtidig som Instant Articles gir nye muligheter når det gjelder inntekter og evnen til å nå ut til publikum, er det en rekke betenkeligheter ved å inngå et eventuelt samarbeid med Facebook.

– Noe av utfordringen for oss som publisist er at vi gir fra oss innhold til en amerikansk kommersiell aktør, som da står for dele- og redaktørvurderingen som vil selv ønsker å ha kontroll over, sier nettsjef i NRK, Frank Gander.

VGs Ola Stenberg stiller seg bak Ganders betraktninger, men mener også at man ikke kan lukke øynene for hvor stor og viktig Facebook er blitt som nyhetskanal.

– Ytringsfriheten kan ikke rokkes ved. For å få den nødvendige erfaringen tenker vi det kan være verdt å teste, så får tiden vise om det er noe vi kommer til å fortsette med.

Kulturstrøm

 • Spielberg inngår avtale med Netflix

  Den amerikanske stjerneregissøren Steven Spielberg har inngått en samarbeidsavtale med Netflix, melder nyhetsbyrået AP. Ifølge avtalen skal Speilbergs produksjonsselskap, Amblin Partners, lage en rekke spillefilmer for streaminggiganten de neste årene.

  Spielberg står blant annet bak filmene «Jurrassic Park», «Haisommer», «ET», «Schindlers liste», og «Tilbake til fremtiden».

  FILE PHOTO: Director Steven Spielberg speaks during an Apple special event at the Steve Jobs Theater in Cupertino
  Foto: Stephen Lam / Reuters
 • Nytt styre i Nasjonalmuseet

  Mandag 21. juni har staten oppnevnt nye styremedlemmer til Nasjonalmuseet. Ny styreleder er Maria Moræus Hanssen. Styreendringene gjelder fra 1. juli 2021. Det skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

  Professor Jan Grue oppnevnes som nytt styremedlem, og Ellen Tveit Klingenberg gjenoppnevnes som styremedlem.

  Nasjonalmuseets gjenåpning i nye lokaler har vært utsatt i tre år, og vil finne sted 11. juni 2022.

  Maria Moræus Hanssen
  Foto: Lise Åserud / NTB

Flere kulturnyheter

En liten del av kjølen til Gjellestadskipet løftes ut av bakken i Halden

Her løfter de ut over 1000 år gammel historie

Deler av kjølen til Gjellestadskipet løftes ut i dag. Skipet har ligget nedgravd i over 1000 år.