Hopp til innhold

Sitter du på neste års vinnerlåt?

Nå kan du sende inn låt til Melodi Grand Prix 2015.

Carl Espen

Carl Espen Thorbjørnsen og låten «Silent Storm» vant Melodi Grand Prix 2014. Nå er NRK på jakt etter Carl Espens arvtaker og neste års vinnerlåt.

Foto: Linares Nikolai / NTB scanpix

I dag åpnes påmeldingen for Melodi Grand Prix 2015. Frem til den første september håper musikkansvarlig i MGP, Vivi Stenberg, at så mange som mulig vil sende inn låter som kan være med og konkurre i neste års MGP.

Konkurransen er åpen for alle, men artister må ha fylt 16 år før den internasjonale konkurransen går av stabelen i mai neste år.

Vivi Stenberg

Vivi Stenberg er musikkansvarlig for Melodi Grand Prix.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

– Alle kan i utgangspunktet sende inn låter, men det er så klart en fordel å ha et apparat av en viss størrelse i ryggen. Vi ønsker låtskrivere og artister som vet at de har det som trengs for å jobbe frem sin låt i sterk konkurranse med andre låter, sier Stenberg.

– Hva slags musikk er det du ser etter?

– Vi ser selvfølgelig etter låter som kan vinne den internasjonale finalen, Eurovision Song Contest, som til neste år feirer 60-årsjubileum. Og så ønsker vi oss låter som speiler musikken som vi er gode på her i Norge, og det er jo heldigvis så utrolig mangfoldig.

Unik erfaring

Carl Espen og Josefin Winther

Carl Espen med låtskriver og kusine Josefin Winther.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

For under en måned siden sto Carl Espen Thorbjørnsen på scenen i København og fremførte låten «Silent Storm», skrevet av hans kusine Josefin Winther, foran 11.000 publikummere og 195 millioner TV-seere. Noen måneder tidligere var det få som hadde sett Osterøyværingen opptre.

Stenberg understreker at Melodi Grand Prix er et digert utstillingsvindu, og en viktig læringsprosess for både låtskrivere og artister.

– Når en låt blir plukket ut av juryen så begynner flere måneders arbeid med å finne artist som skal fremføre låten, lage et sceneshow i samarbeid med NRKs team av regissører, lysdesignere, scenografer og klesdesignere, øve inn kameraregi som skal gi låten det riktige uttrykket på TV, og mye mer. Det er utrolig mye arbeid som ligger bak de tre minuttene på MGP-scenen som folk der hjemme ser på TV, men det er også en erfaring som de aller fleste artister finner både spennende og lærerik.

– I tillegg er det mye oppmerksomhet rundt artistene som deltar i MGP, så man må være klar for å gjøre mye intervjuer, radioopptredener, møte nye fans og by på seg selv. Vinner man hele moroa, så venter potensielt 195 millioner seere fra hele verden, så da må man ha kontroll på nerver og stemme, fortsetter hun.

I gang med planleggingen

I fjor ble rundt 600 låter sendt inn til Melodi Grand Prix, som lyttegruppa så silte ned til 15 låter.

Video: Se hvordan lyttegruppa jobbet her.

Hvor mange låter som deltar i neste års konkurranse vil ikke prosjektleder for MGP, Stian Malme, røpe ennå. Han sier redaksjonen nå er i gang med planleggingen av neste års konkurranse.

– Vi har evaluert forrige runde grundig og tar med oss mye god erfaring når vi nå går inn i planleggingsfasen av neste års MGP. Vi ønsker både å begeistre og overraske publikum, samtidig som vi skal gi dere den folkekjære MGP-festen, sier Malme.

Stenberg håper de innsendte låtene til neste års konkurranse vil speile bredden i norsk populærmusikk.

– Den norske musikkscenen føles mer vital enn på lenge. Det er gøy og vi ser jo veldig gjerne at det gjenspeiles på MGP-scenen også. Alle musikkstiler som hører hjemme i en bred definisjon av populærmusikk er velkomne, enten det er rock, pop, EDM, hiphop, country, folk eller annet. Jeg vil at MGP skal bli karrieredefinerende for enda flere artister og lansere flere hits som kan føye seg inn i rekken av Grand Prix-låter som har blitt en del av vår felles hukommelse gjennom de noenogfemti årene som Norge har deltatt i konkurransen.

REGLER OG PÅMELDINGSSKJEMA FINNER DU HER: Påmeldingsskjema: Melodi Grand Prix 2015