Eurovision-forberedelser avbrutt i ett døgn pga sikkerhet: - Kan få alvorlige konsekvenser

For lite penger til sikkerhetstiltak gjorde at Eurovision-forberedelsene stoppet opp mandag morgen. Tirsdag skal arbeidet være i gang igjen.

FILE PHOTO: Grand Final of Eurovision Song Contest 2018 in Lisbon

Netta vant fjorårets Eurovision-finale med låta Toy.

Foto: Pedro Nunes / Reuters

Ifølge The Jerusalem Post stoppet Eurovision-forberedelsene opp mandag morgen. Årsaken var at det ikke var tilstrekkelige ressurser til å gjennomføre de nødvendige sikkerhetstiltakene.

Eurovision-sjefene Jon Ola Sand og Frank-Dieter Freiling skreiv i et brev til Israels statsminister Benjamin Netanyahu at de trengte mer penger til sikkerhetstiltak, og særlig til mer effektive bombesøkende hunder.

– Forsinkelsene som kommer på grunn av manglende, nødvendige, sikkerhetstiltak vil ha alvorlige og betydelige negative konsekvenser for våre muligheter til å arrangere prøver i tide, og dermed på budsjettet og kvaliteten på showet som vi sender i Tel Aviv, skriver Sand og Freiling i brevet, ifølge den israelske avisa.

NRK har forsøkt komme i kontakt med Sand, men har foreløpig ikke lykkes.

Det var VG som omtalte saken først i Norge.

Arbeidet er gjenopptatt

Sent mandag kveld skal statsminister Netanyahu ha garantert for at Eurovision-arrangørene fikk midlene de trengte for å gjenoppta arbeidet.

Ifølge The Jerusalem Post har fire departementer i Israel til nå delt kostnadene for sikkerhetstiltakene rundt arrangementet.

– Det er irriterende nok at det de siste månedene har vært konstante diskusjoner om hvem som skal betale hva av de eksterne sikkerhetstiltakene, skriver Sand og Freiling i brevet til statsministeren.

Netta Barzilai representerer Israel med låten «Toy». 
Hun ligger på toppen av bettinglistene før tirsdagens semifinale.

Netta Barzilai vant fjorårets Eurovision med låta Toy.

Usikker sikkerhetssituasjon i området

Den internasjonale finalen i Eurovision arrangeres i Tel Aviv, etter at Netta stakk av med seieren i fjorårets finale.

De siste ukene har uroen i området økt. Blant annet traff en rakett fra Gazastripen som traff en bygning i Tel Aviv i slutten av mars.

Det utløste et større israelsk motangrep mot Gaza.

Kulturstrøm

 • Slutt på moms på e-bøker

  Regjeringen fjerner momsen på e-bøker og strømmetjenester fra 1. juli. Detter fører i følge kulturminister Trine Skei Grande til at norske e-bøker blir mer konkurransedyktige mot engelske e-bøker.

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK