Eurovision-forberedelser avbrutt i ett døgn pga sikkerhet: - Kan få alvorlige konsekvenser

For lite penger til sikkerhetstiltak gjorde at Eurovision-forberedelsene stoppet opp mandag morgen. Tirsdag skal arbeidet være i gang igjen.

FILE PHOTO: Grand Final of Eurovision Song Contest 2018 in Lisbon

Netta vant fjorårets Eurovision-finale med låta Toy.

Foto: Pedro Nunes / Reuters

Ifølge The Jerusalem Post stoppet Eurovision-forberedelsene opp mandag morgen. Årsaken var at det ikke var tilstrekkelige ressurser til å gjennomføre de nødvendige sikkerhetstiltakene.

Eurovision-sjefene Jon Ola Sand og Frank-Dieter Freiling skreiv i et brev til Israels statsminister Benjamin Netanyahu at de trengte mer penger til sikkerhetstiltak, og særlig til mer effektive bombesøkende hunder.

– Forsinkelsene som kommer på grunn av manglende, nødvendige, sikkerhetstiltak vil ha alvorlige og betydelige negative konsekvenser for våre muligheter til å arrangere prøver i tide, og dermed på budsjettet og kvaliteten på showet som vi sender i Tel Aviv, skriver Sand og Freiling i brevet, ifølge den israelske avisa.

NRK har forsøkt komme i kontakt med Sand, men har foreløpig ikke lykkes.

Det var VG som omtalte saken først i Norge.

Arbeidet er gjenopptatt

Sent mandag kveld skal statsminister Netanyahu ha garantert for at Eurovision-arrangørene fikk midlene de trengte for å gjenoppta arbeidet.

Ifølge The Jerusalem Post har fire departementer i Israel til nå delt kostnadene for sikkerhetstiltakene rundt arrangementet.

– Det er irriterende nok at det de siste månedene har vært konstante diskusjoner om hvem som skal betale hva av de eksterne sikkerhetstiltakene, skriver Sand og Freiling i brevet til statsministeren.

Netta Barzilai representerer Israel med låten «Toy». 
Hun ligger på toppen av bettinglistene før tirsdagens semifinale.

Netta Barzilai vant fjorårets Eurovision med låta Toy.

Usikker sikkerhetssituasjon i området

Den internasjonale finalen i Eurovision arrangeres i Tel Aviv, etter at Netta stakk av med seieren i fjorårets finale.

De siste ukene har uroen i området økt. Blant annet traff en rakett fra Gazastripen som traff en bygning i Tel Aviv i slutten av mars.

Det utløste et større israelsk motangrep mot Gaza.

Kulturstrøm

 • Straffer kontoer for påvirkning

  Der Twitter fjerner nesten tusen kontoer, skriver Nathaniel Gleicher i Facebook at de fjerner syv sider, tre grupper og fem kontoer fordi de har vært «involvert i koordinert inautentisk oppførsel som del av et lite nettverk med opprinnelse i Kina med fokus på Hongkong». Les hele saken fra NRK Beta.

  Hongkong-skjermdumper
  Foto: NRK / NRK
 • Unge elsker klassisk

  Den gamle myten om at det bare er godt voksne som hører på klassisk musikk faller. En ny studie publisert på nettstedet ABC Classic tyder på det motsatte. Nesten en tredel av det klassiske publikummet er under 35 år, viser undersøkelsen. Undersøkelsen viser videre at det fortsatt er radio som er den viktigste kilden til bruk av klassisk musikk.

  Klassisk
  Foto: Pixabay
 • Ny Matrix med Reeves og Moss

  Keanu Reeves (54) er tilbake i rollen som Neo og Carrie-Anne Moss (52) som Trinity når den fjerde filmen i Matrix-serien skal spilles inn neste år, melder Variety. Regissør på filmen er Lana Wachowski, som også sto bak regien på de tidligere filmene. Filmen har ennå ikke fått noen tittel.