Eurovision-forberedelser avbrutt i ett døgn pga sikkerhet: - Kan få alvorlige konsekvenser

For lite penger til sikkerhetstiltak gjorde at Eurovision-forberedelsene stoppet opp mandag morgen. Tirsdag skal arbeidet være i gang igjen.

FILE PHOTO: Grand Final of Eurovision Song Contest 2018 in Lisbon

Netta vant fjorårets Eurovision-finale med låta Toy.

Foto: Pedro Nunes / Reuters

Ifølge The Jerusalem Post stoppet Eurovision-forberedelsene opp mandag morgen. Årsaken var at det ikke var tilstrekkelige ressurser til å gjennomføre de nødvendige sikkerhetstiltakene.

Eurovision-sjefene Jon Ola Sand og Frank-Dieter Freiling skreiv i et brev til Israels statsminister Benjamin Netanyahu at de trengte mer penger til sikkerhetstiltak, og særlig til mer effektive bombesøkende hunder.

– Forsinkelsene som kommer på grunn av manglende, nødvendige, sikkerhetstiltak vil ha alvorlige og betydelige negative konsekvenser for våre muligheter til å arrangere prøver i tide, og dermed på budsjettet og kvaliteten på showet som vi sender i Tel Aviv, skriver Sand og Freiling i brevet, ifølge den israelske avisa.

NRK har forsøkt komme i kontakt med Sand, men har foreløpig ikke lykkes.

Det var VG som omtalte saken først i Norge.

Arbeidet er gjenopptatt

Sent mandag kveld skal statsminister Netanyahu ha garantert for at Eurovision-arrangørene fikk midlene de trengte for å gjenoppta arbeidet.

Ifølge The Jerusalem Post har fire departementer i Israel til nå delt kostnadene for sikkerhetstiltakene rundt arrangementet.

– Det er irriterende nok at det de siste månedene har vært konstante diskusjoner om hvem som skal betale hva av de eksterne sikkerhetstiltakene, skriver Sand og Freiling i brevet til statsministeren.

Netta Barzilai representerer Israel med låten «Toy». 
Hun ligger på toppen av bettinglistene før tirsdagens semifinale.

Netta Barzilai vant fjorårets Eurovision med låta Toy.

Usikker sikkerhetssituasjon i området

Den internasjonale finalen i Eurovision arrangeres i Tel Aviv, etter at Netta stakk av med seieren i fjorårets finale.

De siste ukene har uroen i området økt. Blant annet traff en rakett fra Gazastripen som traff en bygning i Tel Aviv i slutten av mars.

Det utløste et større israelsk motangrep mot Gaza.

Kulturstrøm

 • «Ringeren i Notre Dame» nr. 1

  Victor Hugos berømte roman fra 1831 topper bestselgerlistene i Frankrike etter brannen i katedralen. Hele fire versjoner av boken er å finne på blant topp ti: I tillegg til forlaget Livre de Poches utgave på førsteplassen, er romanen også å finne som nummer tre, fire og ti, ifølge The Bookseller. Det skriver Bok365.

  Illustration av Ringeren i Notre-Dame de Paris (1881)
  Foto: Luc-Olivier Merson / Wikimedia Commons
 • Dave Grohl + Brandi Carlile på gata

  De to spilte låter av Foo Fighters og Beatles da Carlile fikk lyst å dra innom sitt gamle sted i Seattle som gatemusikant. Det 20 minutter lange settet ble streamet på Facebooksiden hennes. Nå kan du se seansen på NME.

 • Kunne Stonehenge bli bygget slik?

  Forskerne ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har eksperimentert med gigantiske betong-strukturer på opptil 25 tonn som kan flyttes for hånd. Muligens var det kunnskap om balanse som gjorde at oldtidens ingeniører kunne reise gigantiske Stonehenge og steinstøttene på Påskeøya lenge før kranene ble oppfunnet, skriver Gizmodo.