Hopp til innhold

Eurovision-forberedelser avbrutt i ett døgn pga sikkerhet: - Kan få alvorlige konsekvenser

For lite penger til sikkerhetstiltak gjorde at Eurovision-forberedelsene stoppet opp mandag morgen. Tirsdag skal arbeidet være i gang igjen.

FILE PHOTO: Grand Final of Eurovision Song Contest 2018 in Lisbon

Netta vant fjorårets Eurovision-finale med låta Toy.

Foto: Pedro Nunes / Reuters

Ifølge The Jerusalem Post stoppet Eurovision-forberedelsene opp mandag morgen. Årsaken var at det ikke var tilstrekkelige ressurser til å gjennomføre de nødvendige sikkerhetstiltakene.

Eurovision-sjefene Jon Ola Sand og Frank-Dieter Freiling skreiv i et brev til Israels statsminister Benjamin Netanyahu at de trengte mer penger til sikkerhetstiltak, og særlig til mer effektive bombesøkende hunder.

– Forsinkelsene som kommer på grunn av manglende, nødvendige, sikkerhetstiltak vil ha alvorlige og betydelige negative konsekvenser for våre muligheter til å arrangere prøver i tide, og dermed på budsjettet og kvaliteten på showet som vi sender i Tel Aviv, skriver Sand og Freiling i brevet, ifølge den israelske avisa.

NRK har forsøkt komme i kontakt med Sand, men har foreløpig ikke lykkes.

Det var VG som omtalte saken først i Norge.

Arbeidet er gjenopptatt

Sent mandag kveld skal statsminister Netanyahu ha garantert for at Eurovision-arrangørene fikk midlene de trengte for å gjenoppta arbeidet.

Ifølge The Jerusalem Post har fire departementer i Israel til nå delt kostnadene for sikkerhetstiltakene rundt arrangementet.

– Det er irriterende nok at det de siste månedene har vært konstante diskusjoner om hvem som skal betale hva av de eksterne sikkerhetstiltakene, skriver Sand og Freiling i brevet til statsministeren.

Netta Barzilai representerer Israel med låten «Toy». 
Hun ligger på toppen av bettinglistene før tirsdagens semifinale.

Netta Barzilai vant fjorårets Eurovision med låta Toy.

Usikker sikkerhetssituasjon i området

Den internasjonale finalen i Eurovision arrangeres i Tel Aviv, etter at Netta stakk av med seieren i fjorårets finale.

De siste ukene har uroen i området økt. Blant annet traff en rakett fra Gazastripen som traff en bygning i Tel Aviv i slutten av mars.

Det utløste et større israelsk motangrep mot Gaza.

Kulturstrøm

 • Furuholmen beklager stikk til norsk presse

  A-ha avlyste lørdag konserten i Oslo etter at Morten Harket fikk akutt betennelse i stemmebåndene.

  Bandmedlem Magne Furuholmen beklaget på Instagram til fansen at de måtte avlyse og skrev samtidig ironisk: «Mange takk til norsk presse som endelig skriver om turneen, uten å nevne utsolgte show og glade fans over hele verden».

  Nå beklager han stikket og sier at en fri og uavhengig presse er kritisk for at samfunnet skal fungere. «Det siste verden trenger er en ny superpriviligert, sutrende popstjerne som sier stakkars meg.»

  Magne Furuholmen utenfor den samiske paviljongen under åpningen av Venezia-biennalen 2022
  Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.