Eurovision-forberedelser avbrutt i ett døgn pga sikkerhet: - Kan få alvorlige konsekvenser

For lite penger til sikkerhetstiltak gjorde at Eurovision-forberedelsene stoppet opp mandag morgen. Tirsdag skal arbeidet være i gang igjen.

FILE PHOTO: Grand Final of Eurovision Song Contest 2018 in Lisbon

Netta vant fjorårets Eurovision-finale med låta Toy.

Foto: Pedro Nunes / Reuters

Ifølge The Jerusalem Post stoppet Eurovision-forberedelsene opp mandag morgen. Årsaken var at det ikke var tilstrekkelige ressurser til å gjennomføre de nødvendige sikkerhetstiltakene.

Eurovision-sjefene Jon Ola Sand og Frank-Dieter Freiling skreiv i et brev til Israels statsminister Benjamin Netanyahu at de trengte mer penger til sikkerhetstiltak, og særlig til mer effektive bombesøkende hunder.

– Forsinkelsene som kommer på grunn av manglende, nødvendige, sikkerhetstiltak vil ha alvorlige og betydelige negative konsekvenser for våre muligheter til å arrangere prøver i tide, og dermed på budsjettet og kvaliteten på showet som vi sender i Tel Aviv, skriver Sand og Freiling i brevet, ifølge den israelske avisa.

NRK har forsøkt komme i kontakt med Sand, men har foreløpig ikke lykkes.

Det var VG som omtalte saken først i Norge.

Arbeidet er gjenopptatt

Sent mandag kveld skal statsminister Netanyahu ha garantert for at Eurovision-arrangørene fikk midlene de trengte for å gjenoppta arbeidet.

Ifølge The Jerusalem Post har fire departementer i Israel til nå delt kostnadene for sikkerhetstiltakene rundt arrangementet.

– Det er irriterende nok at det de siste månedene har vært konstante diskusjoner om hvem som skal betale hva av de eksterne sikkerhetstiltakene, skriver Sand og Freiling i brevet til statsministeren.

Netta Barzilai representerer Israel med låten «Toy». 
Hun ligger på toppen av bettinglistene før tirsdagens semifinale.

Netta Barzilai vant fjorårets Eurovision med låta Toy.

Usikker sikkerhetssituasjon i området

Den internasjonale finalen i Eurovision arrangeres i Tel Aviv, etter at Netta stakk av med seieren i fjorårets finale.

De siste ukene har uroen i området økt. Blant annet traff en rakett fra Gazastripen som traff en bygning i Tel Aviv i slutten av mars.

Det utløste et større israelsk motangrep mot Gaza.

Kulturstrøm

 • Gullrutens fagpriser delt ut

  «Rådebank 2», «P3 Gull» og «Kunstneren og tyven» tok flest priser under utdelingen av Gullrutens fagpriser i dag, skriver Rushprint. Fagprisene deles ut i tillegg til selve Gullruten-prisene, som offentliggjøres lørdag kveld.

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed
 • 10 millioner til filmer

  Regjeringen vil gi 10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien.

  – Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i en pressemelding.

  Kompensasjonsordningen vil bli administrert av Norsk filminstitutt (NFI), og filmprodusenter kan nå søke om midler for filmer som var i distribusjon i perioden 13. mars til 30. september 2020.

  Kinovisning er tradisjonelt den viktigste inntektskilden for norsk spillefilm. Kinoinntektene fra én film vil i mange tilfeller være avgjørende for produsentens drift og for å kunne sette nye prosjekter i gang.

  Produsenter som hadde satt opp filmer for visning på kino i mars 2020 ble rammet av nedstengingen av samfunnet. Etter hvert åpnet kinoene, men med betydelig redusert kapasitet. Når kinoene igjen fikk åpne opp, ble flere filmer satt opp på tross av strenge restriksjoner. Disse filmene vil kunne få noe av de tapte billettinntektene fra kinovisning kompensert.

  – Jeg er glad for at vi med denne ordningen kan hjelpe filmprodusenter som ble rammet av stengte kinoer i mars 2020. Vi ser også at det kan være behov for å kompensere filmer som ble satt opp på kino i perioden med strenge restriksjoner på kapasitet, før stimuleringsordningen kom på plass 1. oktober 2020, sier Abid Raja.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB