Hopp til innhold

Israel bombet Gazastripen

Israel gjennomførte mandag flere omfattende luftangrep mot Hamas på Gazastripen. Angrepet var et svar på raketter som ble avfyrt fra Gaza og traff israelske mål.

Israel hevder de har rammet Hamas-kontor i Gaza. Bildene som er tatt fra luften er frigitt av det israelske luftforsvaret.

Et større israelsk angrep ble innledet mandag ettermiddag. Det ble meldt om flere eksplosjoner på Gazastripen.

Angrepet var et svar på raketter som ble skutt mot Israel inne fra Gazastripen. Det fikk israelske myndigheter til å reagere.

– Israel vil ikke tolerere dette. Jeg vil ikke tolerere dette, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu som en reaksjon på rakettene som kommer fra Gaza.

Det var ventet at angrepet ville være omfattende og kunne vare i flere timer. Det meldte den israelske avisen The Jerusalem Post.

Ifølge avisen ble en bygning som fungerte som et hovedkvarter for Hamas truffet. I bygningen var det også lokaler som ble brukt av organisasjonens etterretningstjeneste.

Et israelsk kamphelikopter over Gazastripen. Bildet er tatt mandag.

Et israelsk kamphelikopter over Gazastripen. Bildet er tatt mandag.

Foto: MOHAMMED SALEM / REUTERS

Mandag kveld hevdet Hamas at de hadde inngått en våpenhvile med israelerne.

Flere angrep

Vitner og sikkerhetskilder på Gazastripen sier til nyhetsbyrået AFP at det så langt er gjennomført minst fem angrep i og rundt Gaza by. I tillegg skal et område sør i det palestinske området ha blitt rammet.

Inne på Gazastripen har helsemyndighetene satt alle sykehus og helsestasjoner i høyeste beredskap.

– De militære styrkene har startet et angrep på terroristmål som tilhører Hamas flere steder på Gazastripen, bekreftes det fra den militære pressetjenesten i Israel.

En bygning i Rafah sør på Gazastripen er truffet av israelske raketter.

En bygning i Rafah sør på Gazastripen er truffet av israelske raketter.

Foto: SAID KHATIB / AFP

Israels statsminister Benjamin Netanyahu forklarte at aksjonen var et svar på rakettangrepene fra Gaza de siste dagene. Netanyahu presiserte at Israel vil forsvare seg når landet blir angrepet.

Israelske myndigheter, og talspersoner for de militære styrkene, ber nå sivilbefolkningen i Israel om å holde seg i nærheten av tilfluktsrom. Det er frykt for flere rakettangrep fra Gazastripen.

Israel gjennomfører nå angrep mot Gaza.

Israel gjennomfører nå angrep mot Gaza.

Foto: MAJDI FATHI / AFP

Israelerne har også sendt militære forsterkninger til de sørlige delene av landet. Det skal både være avdelinger med infanterister og stridsvogner på vei dit. Totalt skal styrken utgjøre tre brigader med til sammen tusenvis av soldater.

Det kan tyde på at israelerne holder muligheten åpen for en bakkeoperasjon, men det er foreløpig ingen tegn til at det er i ferd med å skje.

I tillegg er det kalt inn reservister til den militære etterretningstjenesten og til luftvernsavdelinger.

Israelske fallskjermjegere i nærheten av grensen mot Gaza. Bildet er tatt mandag.

Israelske fallskjermjegere i nærheten av grensen mot Gaza. Bildet er tatt mandag.

Foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Svarer på rakettangrep

Aksjonen var ventet etter at et rakettangrep ble rettet mot Israel mandag. Sju mennesker ble lettere skadet da en rakett traff et hus nord for Tel Aviv. Blant de sårede var det tre barn.

En rakett fra Gazastripen traff mandag en bygning nord for Tel Aviv. Sju mennesker ble såret.

En rakett fra Gazastripen traff mandag en bygning nord for Tel Aviv. Sju mennesker ble såret.

Foto: AMMAR AWAD / REUTERS

Også søndag kveld gjennomførte Israel angrep mot det de hevder var en Hamas-stilling nord på Gazastripen.

Ifølge den israelske hæren var det sendt ballonger med sprengladninger og kastet brannbomber mot grensegjerdet fra området. En palestiner ble såret i angrepet.

Natt til mandag angrep israelske fly ytterligere to mål på Gazastripen, begge omtalt som Hamas-stillinger. Ingen ble såret i angrepet.

Ingen har tatt på seg ansvaret for rakettangrepet, men Israel anklager Hamas for å stå bak. Hamas nekter, og fastholder at raketten ikke kom fra dem.

Anerkjenner Golan som en del av Israel

Angrepene startet omtrent samtidig som Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus.

USAs president Donald Trump møtte mandag Israels statsminister Benjamin Netanyahu

USAs president Donald Trump møtte mandag Israels statsminister Benjamin Netanyahu

Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS

– I dette øyeblikk svarer Israel kraftfullt på denne overlagte
aggresjonen, sa Netanyahu.

Like etter angrepene ble det også kjent at USA og president Donald Trump offisielt anerkjenner Golan-høydene som Israelsk territorium.

Tidligere har FNs sikkerhetsråd, med støtte fra USA, slått fast at Golanhøydene er ulovlig okkupert og annektert. Golanhøydene er et 1.200 kvadratkilometer stort høydedrag
sørvest i Syria, men store deler av området ble okkupert av Israel i 1967. Israel har etablert rundt 30 bosettinger i det okkuperte området, i strid med folkeretten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Skyteepisode på mobiliseringssenter i Russland

Sjefen for eit russisk mobiliseringssenter i Sibir er kritisk skadd etter at ein mann gjekk inn og starta å skyte. Det melder fleire byrå.