Hopp til innhold

EU vil pålegge strømmetjenestene mer europeisk innhold

Produsentforeningen Virke støtter forslaget og mener tiden er kommet for at strømmetjenestene blir regulert.

Netflix

NYTT FORSLAG: EU-kommisjonen ønsker at strømmetjenester som Netflix skal inneholde 20 prosent europeisk innhold.

Foto: MIKE BLAKE / Reuters

Om neste ukes forslag fra EU-kommisjonen går gjennom vil strømmetjenester, som for eksempel Netflix, bli tvunget til å ha 20 prosent europeisk innhold.

EU-kommisjonen ønsker nemlig en overhaling av EUs kringkastingsregelverk, og dermed inkludere strømmetjenester. Forslaget med å innføre et minimumskrav på europeisk innhold er ifølge Reuters et forsøk på øke sirkulasjon og finansiering av europeiske verk.

Dette kommer frem i et 32 sider langt utdrag fra den kommende «Audiovisual Media Services Directive» som EU-kommisjonen skal legges frem neste uke.

– Dette forslaget er viktig fordi strømmetjenester tar større deler av mediemarkedet. Det forventes at de tar større ansvar, og derfor må komme på plass forsvarlige reguleringer, sier Torbjørn Urfjell, leder av Produsentforeningen Virke.

Langvarig jobbing

Torbjørn Urfjell

POSITIV: Torbjørn Urfjell i Produsentforeningen Virke ønsker forslaget velkommen, og sier strømmetjenester har nådd punktet der de trenger å bli regulert.

Foto: FN-sambandet

Urfjell og Virke har i halvannet år jobbet med å få på plass reguleringer rettet mot strømmetjenester.

– Dette er noe vi har jobbet for gjennom dialog med norske myndigheter og våre europeisk søster- og paraplyorganisasjoner, og vi har stor tro på at dette forslaget vil gå gjennom. Erfaringen med andre bransjer viser at en grad av regulering kommer etter et tidspunkt. Strømmetjenester er på det punktet nå, sier han

Går forslaget gjennom vil også medlemslandene i EU kunne kreve at strømmetjenestene bistår finansielt til egne produksjoner. Også norske.

–​ Stortinget sa i vinter ved behandling av filmmelding og TV-melding at de forventer at alle som opererer i film- og TV-markedet skal bidra til nytt norsk innhold. Det må også gjelde tjenester som Netflix, sier Urfjell.

– Hvis det er de lengst unna produksjonen som tjener mest, så er det ikke bærekraftig. Skal strømmetjenestene være med å tjene penger, så må de være med på produksjonen, sier han.

Motstand

Det er ikke alle som støtter EUs forslag. Daniel Dalton i Det britiske konservative partiet mener lederne i EU bør la markedet konsentrere seg om å sikre innhold med god kvalitet.

– EU-kommisjonen har igjen misforstått hvordan den digitale verden fungerer. Abonnementstjenester som Netflix og Amazon bør kun ta hensyn til én ting når de lager innhold; hva brukerne deres vil se, sier han.

Dagens kringkastingsregelverk krever at strømmetjenester promoterer produksjonen av, og tilgangen til, europeiske verker, men det finnes ikke noe krav om kvote. Det har ført til at over halvparten av EUs 28 medlemsland har innført nasjonale kvoter.

I Frankrike må blant annet strømmetjenester som er etablert i landet reservere 60 prosent av innholdet sitt til europeiske verk.

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.