Over tre tusen bidrag til «The Hit»

Det er rekordstor interesse for NRKs nye musikkreality «The Hit». – Her er det de kreative sjelene som løftes frem, sier produsent Stig Karlsen.

Den britiske plateprodusenten Steve Lillywhite skal plukke ut låtene til NRKs nye musikkreality «The Hit». Se Lillywhite fortelle hva han synes er viktig i en låt.

Se produsent Steve Lillywhite fortelle hva han mener er viktig for at en låt skal bli en hit. For øyeblikket lytter han gjennom 3162 bidrag fra norske låtmakere.

Det er definitivt interesse for å bli Norges neste låtskriverstjerne.

Til høsten går NRKs nye fredagssatsing «The Hit» av stabelen, og i løpet av de siste tre ukene har håpefulle hitmakere sendt inn hele 3162 bidrag.

Stig Karlsen

– Her er det de kreative sjelene som løftes frem, og artistene skal ikke bare synse om deres låtskriverprestasjoner. Artistene skal faktisk gjøre et valg. Velge en låt som de skal spille inn og fremføre, sier produsent Stig Karlsen til NRK.no.

Til sammenligning fikk en annen populær låtskriverkonkurranse, årets MGP, inn rundt 600 bidrag.

Fem ganger Grand Prix

– Dere har fem ganger så mange bidrag som MGP. Hva skyldes den store interessen?

– Først og fremst virker det som om konseptet fenger folk og derfor har vekket den norske låtskriverstanden, sier produsent Stig Karlsen til NRK.no.

Produsenten mener at de har fått god drahjelp fra MGP ved å søke låtskrivere i en periode der den populære musikkbegivenheten fikk mye oppmerksomhet.

– Jeg tror MGP har virket inspirerende på landets låtskrivere, og i så måte en fin timingen for å søke deltagere til «The Hit». Vi skal heller ikke se bort ifra at superprodusent Steve Lillywhite kan ha vært et godt trekkplaster, sier Karlsen.

Superprodusent med på laget

Steve Lillywhite skal vurdere alle de innsendte bidragene til konkurransen.

Lillywhite har produsert plater blant annet for U2 og The Rolling Stones, og vunnet Grammy fem ganger.

«The Hit» starter sendinger i september. I løpet av april skal Lillywhite fra sin base i Hollywood plukke ut låtene som får være med i programmet.

Norskspråklige tekster blir oversatt av redaksjonen før de blir sendt til briten.

Etter Lillywhite har vurdert alle låtene, drar et tv-team til USA og filmer ham mens han begrunner sine valg.

Disse korte anmeldelsene blir i innslagsform med i programmene til høsten.

– Bakmenn er de nye stjernene

Mats Borch bugge er musikksjef i P3, og satt i dommerpanel da Årets Urørt 2014 ble kåret.

– Hva har det å si at en så merittert produsent er med i programmet?

Video Musikksjefen om Urørtfinalen 2012

Imponert: – Nesten uforståelig, bryter Borch Bugge ut over telefon, idet han blir fortalt at «The Hit» har mottatt over tre tusen bidrag fra norske låtskrivertalenter.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

– Jeg tror ikke det har så mye å si. Det vitner heller om at det er svært mange som skriver låter rundt om i landet, som har klokkertro på prosjektet, sier P3s musikksjef Mats Borch Bugge.

Musikksjefen forklarer hvordan bakmenn har blitt de nye stjernene, før han trekker frem Rick Rubin som et eksempel.

– Han har produsert plate for Johnny Cash, jobbet med Jay Z, Mick Jagger, Red Hot Chili Peppers, Metallica, Eminem blant mange, mange andre. Han var med på Times liste over de 100 mest innflytelsesrike personene i verden, avslutter Borch Bugge.

«The Hit» skal gå på fredagskveldene som en del av «Gullrekka» på NRK1. Sendestart er i september, og låtskriverkonkurransen går over åtte sendinger.

Kulturstrøm

 • Er dette årets sommerhit?

  – Jeg synes det er så rart å tenke at det er meg det er snakk om. Man går inn på listen der og ser at det er jeg som er øverst. Det går liksom ikke inn på meg, sier Niklas Paulsen artisten bak hitlåten «Er ikke verre».

 • Advarer mot sensur

  J.K. Rowling, Margaret Atwood og Salman Rushdie er blant dem som advarer mot sensur i et opprop mot blant annet den såkalte cancel-kulturen – underskrevet av 150 forfattere og akademikere. Brevet er publisert på nettstedet til magasinet Harpers. De 150 mener det er en økende intoleranse for andres synspunkter, at det å henge ut meningsmotstandere er blitt mote, samtidig som de ser en tendens til å forenkle komplekse, politiske spørsmål «med en forbløffende moralsk sikkerhet» (NTB).

 • Skodespelar Grethe Ryen er død

  Skodespelar Grethe Ryen er død, 70 år gammal. Det skriv Det Norske Teatret på si Facebookside. Ho har dei siste åra vore alvorleg sjuk. Ryen hadde vore tilsett hjå Det Norske Teatret sidan 1977.

  Skodespelar Grethe Ryen
  Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB scanpix