Energi og hetetokter på flaske

Energidrikke har en omsetning på rundt 30 milliarder kroner i USA årlig. Mona B. Riise har testet en ekstrem variant for Nitimen. Les hvordan det gikk.

Mona B. Riise

Mona litt gira etter å ha prøvd energidrikk (hun prøvde ikke alle på en gang...)

Foto: Mona B. riise / NRK

Jeg satt smånervøs med en liten flaske med brun grumsete væske foran meg. På den ene siden sto det : ”Slår inn raskt og gir endeløs energi”. På andre siden: ” Drikk gjerne bare en halv flaske, du kan bli nervøs, søvnløs, få hjertebank, rødme og få hetetokter, ikke bruk om du har høyt blodtrykk eller er gravid".

Endeløs energi

Energidrikken jeg hadde valgt meg å teste for Nitimen het Redline Wicked Energy. Den var ekstremt søt, med omtrent 30 ingredienser. Alt fra ginseng, guarana via elekrolytter (hva er det?), til det viktigste - mengder med koffein.

I min nærmeste kiosk, Pat's Liquor, selger Pat omlag 70 typer energidrikker. Det er noe av det han tjener mest penger på, forteller han.

Pat drikker det ikke selv.

- Nei, er du gal ! De som kjøper er jo avhengig, de blir helt rare – det er jo dop, sier Pat.

Ikke testet på noen

Det sies at enegridrikkene er beregnet på et voksent marked, men unge mellom 14 og 25 år drikker mest.

De fleste av energidrikkene er ikke testet av helsemyndigheter, men avisartikler forteller om akutte brystsmerter og blødene mage-sekker.

Flere av typene energidrikkene er ment som en drikk mot fyllesjuke. Tenk deg om julebordssesongen kunne gått smertefritt?

Også til Norge?

Mona B. Riise

Mona rapporterer fra USA for Nitimen i høst.

Foto: NRK

Energidrikke er jo ikke noe nytt i Norge. Battery ser ut til å ha blitt en livsstil for mange, og inntaket vil sannsynligvis bare øke. Norge er et av de landene som drikker mest kaffe i verden, og i tilegg drikker vi mest brus. Dette vil slå an tror jeg.

Sjekker man hvilket som helst norsk treningsforum på nett, vil man se at de diskuterer hvilke energidrikker de lovlig kan importere til Norge, uten at det er stemplet som legemiddel.

Slik gikk prøvesmakingen:

Jeg ble først litt nervøs og het, deretter rød i ansiktet. Jeg testet drikken rundt midnatt og resultatet var at jeg lå ti centimeter over madrassen hele natten.

Utrolig ubehagelig og ikke noe for meg nå. Men, hadde jeg hatt dette da jeg var 15 år, ville jeg drukket det så ofte som mulig.

For rus, det er det - og det funker bedre enn å ta to Paracet og en øl, og stå på hodet - som vi pleide og gjøre i den alderen...

Kulturstrøm

  • Mangler midler til utsmykking

    Et drøyt år før åpningen av det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo, finnes det ingen planer for utsmykkingen av blant annet utearealene, skriver Klassekampen. Det 55.000 kvadratmeter store bygget blir norgeshistoriens dyreste, med en prislapp på 6 milliarder kroner. Normalt settes inntil 1,5 prosent av byggets totalkostnad til utsmykking. Men fordi Finansdepartementet sa nei til det samarbeid mellom museet og Koro, eller Kunst i offentlige rom, kan museet ha gått glipp av 90 millioner kroner til utsmykking.

    Visning Nasjonalmuseet på Vestbanen
    Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
  • – Dette er et minefelt

    Urovekkende politisk kunst er sjelden vare her i landet, og forholdet mellom politikk og kulturliv er ofte preget av fine ord. Men det kan også være et minefelt, mener NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes. Hun minner om at flere av justisminister Tor Mikkel Waras partifeller har hevdet at taggingen av bilen og huset hans var inspirert av et teaterstykke på Black Box-teateret Oslo.

Flere kulturnyheter