Energi og hetetokter på flaske

Energidrikke har en omsetning på rundt 30 milliarder kroner i USA årlig. Mona B. Riise har testet en ekstrem variant for Nitimen. Les hvordan det gikk.

Mona B. Riise

Mona litt gira etter å ha prøvd energidrikk (hun prøvde ikke alle på en gang...)

Foto: Mona B. riise / NRK

Jeg satt smånervøs med en liten flaske med brun grumsete væske foran meg. På den ene siden sto det : ”Slår inn raskt og gir endeløs energi”. På andre siden: ” Drikk gjerne bare en halv flaske, du kan bli nervøs, søvnløs, få hjertebank, rødme og få hetetokter, ikke bruk om du har høyt blodtrykk eller er gravid".

Endeløs energi

Energidrikken jeg hadde valgt meg å teste for Nitimen het Redline Wicked Energy. Den var ekstremt søt, med omtrent 30 ingredienser. Alt fra ginseng, guarana via elekrolytter (hva er det?), til det viktigste - mengder med koffein.

I min nærmeste kiosk, Pat's Liquor, selger Pat omlag 70 typer energidrikker. Det er noe av det han tjener mest penger på, forteller han.

Pat drikker det ikke selv.

- Nei, er du gal ! De som kjøper er jo avhengig, de blir helt rare – det er jo dop, sier Pat.

Ikke testet på noen

Det sies at enegridrikkene er beregnet på et voksent marked, men unge mellom 14 og 25 år drikker mest.

De fleste av energidrikkene er ikke testet av helsemyndigheter, men avisartikler forteller om akutte brystsmerter og blødene mage-sekker.

Flere av typene energidrikkene er ment som en drikk mot fyllesjuke. Tenk deg om julebordssesongen kunne gått smertefritt?

Også til Norge?

Mona B. Riise

Mona rapporterer fra USA for Nitimen i høst.

Foto: NRK

Energidrikke er jo ikke noe nytt i Norge. Battery ser ut til å ha blitt en livsstil for mange, og inntaket vil sannsynligvis bare øke. Norge er et av de landene som drikker mest kaffe i verden, og i tilegg drikker vi mest brus. Dette vil slå an tror jeg.

Sjekker man hvilket som helst norsk treningsforum på nett, vil man se at de diskuterer hvilke energidrikker de lovlig kan importere til Norge, uten at det er stemplet som legemiddel.

Slik gikk prøvesmakingen:

Jeg ble først litt nervøs og het, deretter rød i ansiktet. Jeg testet drikken rundt midnatt og resultatet var at jeg lå ti centimeter over madrassen hele natten.

Utrolig ubehagelig og ikke noe for meg nå. Men, hadde jeg hatt dette da jeg var 15 år, ville jeg drukket det så ofte som mulig.

For rus, det er det - og det funker bedre enn å ta to Paracet og en øl, og stå på hodet - som vi pleide og gjøre i den alderen...

Kulturstrøm

 • Dømt til psykiatrisk behandling

  Den danske dikteren Yahya Hassan er dømt til psykiatrisk behandling på ubestemt tid etter å ha blitt dømt for 42 lovbrudd, skriver DR.dk. Han ble sett fri i desember i fjor etter å ha sonet en dom på over ett år for å ha skutt en 17-åring i foten. Hassans forsvarer er ikke uenig i en behandlingsdom, men han
  mente den burde være tidsbegrenset til fem år, skriver NTB.
  Yahya Hassan ga i 2013 ut diktsamlingen «Yahya Hassan», som
  solgte i 120.000 eksemplarer. Det er den mest solgte
  diktsamlingen fra en debutant i Danmark noensinne. Se også i NRK: Bokprogrammet intervjuet Hassan i starten av karrieren i 2014

  DENMARK-PALESTINIAN-IMMIGRANTS-LITERATURE-HASSAN
  Foto: THOMAS LEKFELDT / Afp
 • Bokanmeldelse: Hariton Pushwagner

  Petter Mejlænders biografi om kunstneren Pushwagner, eller Terje Brofos, er en grundig og åpenhjertig skildring av et strevende menneske, mener NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke. Se også i NRK TV: dokumentaren Pushwagner

 • Marthe Wangs låt i TV-aksjonen

  For andre gang låner Marthe Wang ut låten «Til deg» til Kirkens Bymisjon i forbindelse med årets TV-aksjonNRK. Låten var hennes første singel og ble utgitt før jul i 2016, og allerede da lånte Kirkens Bymisjon den til sin «Gled en som gruer seg til jul»-kampanje. – Det har vært stort for meg å se TV-aksjonsvideoene og de sterke historiene knyttet sammen med låten min, sier Marthe Wang til NTB. Låten ble med på debutalbumet «Ut og se noe annet» i fjor, og ble nominert til Spellemannprisens visekategori tidligere i år.

  Artist Marthe Wang
  Foto: Anne Valeur

Flere kulturnyheter