Hopp til innhold

- Jeg døde av skrekk!

Amerikanerne elsker grøss og gru. Halloween, som egentlig er 31 oktober, har foregått i vel en måned nå. I helga "døde Mona av skrekk" i et spøkelseshus i San Diego.

Mona B. Riise
Foto: Mona B. Riise / NRK

Tenk at jeg skulle dø … av skrekk.

For en måneds tid siden var jeg i banken. Bankmannen var smilende og vennlig, med pen lyseblå skjorte. I det han var opptatt med å taste inn tall, så jeg at oppe på pc-skjermen hans, lå det en avskåret hånd. Det rant blod nedover skjermen.

- Herregud, for en frik, tenkte jeg.

Det var selvfølgelig en falsk hånd, men likevel, litt spesielt i en bank.

Halloween for alle penga

Nå skjønner jeg at det bare var en ørliten forsmak på Halloween. Skrekken har sakte tatt overhånd her i San Diego (og USA forøvrig, red. anm). Halloween, som egentlig er 31. oktober, har foregått i vel en måned nå.

De Irske immigrantene som tok med Halloweenfeiringen til Amerika på 1800-tallet visste sikkert ikke hvor alvorlig amerikanerne kom til å ta deres innhøstings- og allehelgensfeiring.

Nabolaget mitt er forvandlet til en skrekkfilm: avkuttete ben i busker, en motorsagmorder titter ut av vinduet, hodeskaller hveser og kaster forbannelser i det jeg går forbi.

Skrekkens park

De fleste jeg kjenner har gjort klare kostymene sine for lenge siden(jepp, dette er enorm business), og tre av hotellene i byen er gjort om til spøkelseshus. Dyreparken er blitt skrekkpark.

Og så er det Haunted Trail, en skrekksti i Balboa Park. Jeg var der for tre uker siden med min niese på 15 år, men før vi kom til første hinder en skolebuss med zombies, var vi i panikk.

Det endte tragikomisk, med at niesen min løp så hun mistet en sko og vi kastet oss inn i bilen, og kjørte med bånn gass derifra. Å ja, det ble tørket tårer.

Se døden i øyet

Naboen min hevder at Halloween handler om å se døden i hvitøyet og overkomme sin frykt.

Så jeg tenkte det kunne være bra for meg og fascinerende for nordmenn å høre hvor mye amerikanerne legger i Halloween. Så for Nitimens lyttere, betalte jeg 15 dollar, og døde av skrekk.

Hør innslaget her: Skrekktrail med Mona B Riise

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters