Hopp til innhold

En sjenert stjerne

Kinoaktuelle Hilary Swank er filmstjerna som feirer oscarstatuetter med hamburgere.

Hilary Swank i rollen som læreren Erin Gruwell fra kinoaktuelle "Freedom Writers"

Hilary Swank i rollen som læreren Erin Gruwell fra kinoaktuelle 'Freedom Writers'.

Foto: Photo Credit: Jaimie Trueblood / Jaimie Trueblood

Hilary Swank er ikke en stjerne med sans for skandaler og utagerende festliv. Hun har beskjedne vaner og enkel smak.

Da hun vant Oscar for "Million Dollar Baby" feiret hun prisen på en hamburgerbar. Der satt hun med Oscarstatuetten ved siden av ketchupen og tygget seg gjenom et festmåltid med pommes frites og milkshake.

Oscar ganger to

Det er bare i rollene at damen blir utagerende og krevende. I "Boys Don't Cry" spilte hun en jente som ville forvandle seg til gutt. Hilary øvde så helhjertig på å være gutt at hun trodde hun hadde mistet sin kvinnelighet for alltid.

Hilary Swank fra "Million Dollar Baby".

Sjenert - men hardtslående. Her fra 'Million Dollar Baby'.

Foto: Filmweb / Merie W. Wallace

Som det lutfattige boksertalentet i "Million Dollar Baby" trente syltynne Hilary i månedsvis og skaffet seg ti kilo muskler. Begge rollene vant henne en Oscar.

- Maggie i filmen er den rollefiguren som ligner mest på meg selv. Hun har en drøm som er hennes flukt fra virkeligheten. Hun er villig til å gjøre alt for å nå målet. Det er en parallell til mitt eget liv, sier Hilary.

Svømmetalent

Hun vokste opp i en campingvogn med fattige foreldre. Og var et sjeldent idrettstalent som kom til junior-OL i svømming. Men drømmen var å bli skuespiller.

Moren trodde på talentet og investerte sine siste 75 dollar i dramaleksjoner mens de bodde i bilen i Los Angeles. Gjennombruddet kom med "Boys Don't Cry".

-Jeg klyper meg fortsatt i armen når jeg våkner om morgen fordi jeg får lov til å leve ut drømmen, sier Hilary.

Ulykkelig skilt

I vinter kunne Hilary knele på fortauet i Hollywood og beundre sin stjerne på "Walk of Fame". Sånn ellers er hun vegetarianer, bor sammen med 2 hunder og er ulykkelig skilt fra ektemannen Chad Lowe etter 12 år sammen.

I flere år hadde hun mistanke om at noe var feil med mannen. Så tok hun ham på fersken og skjønte at Chad var narkoman og hadde brukt store mengder dop under hele ekteskapet.

Patrick Dempsey og Hilary Swank

Patrick Dempsey og Hilary Swank fra 'Freedom Writers'.

Foto: Photo Credit: Jaimie Trueblood / Jaimie Trueblood

Forhold til agent

Hilary erklærte seg i sjokk,og stakk av til India for å reflektere over livet.

- En skilsmisse er tross alt ikke verdens undergang, sier Hilary Swank som meget forsiktig prøver ut et nytt forhold. Til sin egen agent.

HØR: Helén de Bellis' filmportrett om Hilary Swank

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.