En sjenert stjerne

Kinoaktuelle Hilary Swank er filmstjerna som feirer oscarstatuetter med hamburgere.

Hilary Swank i rollen som læreren Erin Gruwell fra kinoaktuelle "Freedom Writers"

Hilary Swank i rollen som læreren Erin Gruwell fra kinoaktuelle 'Freedom Writers'.

Foto: Photo Credit: Jaimie Trueblood / Jaimie Trueblood

Hilary Swank er ikke en stjerne med sans for skandaler og utagerende festliv. Hun har beskjedne vaner og enkel smak.

Da hun vant Oscar for "Million Dollar Baby" feiret hun prisen på en hamburgerbar. Der satt hun med Oscarstatuetten ved siden av ketchupen og tygget seg gjenom et festmåltid med pommes frites og milkshake.

Oscar ganger to

Det er bare i rollene at damen blir utagerende og krevende. I "Boys Don't Cry" spilte hun en jente som ville forvandle seg til gutt. Hilary øvde så helhjertig på å være gutt at hun trodde hun hadde mistet sin kvinnelighet for alltid.

Hilary Swank fra "Million Dollar Baby".

Sjenert - men hardtslående. Her fra 'Million Dollar Baby'.

Foto: Filmweb / Merie W. Wallace

Som det lutfattige boksertalentet i "Million Dollar Baby" trente syltynne Hilary i månedsvis og skaffet seg ti kilo muskler. Begge rollene vant henne en Oscar.

- Maggie i filmen er den rollefiguren som ligner mest på meg selv. Hun har en drøm som er hennes flukt fra virkeligheten. Hun er villig til å gjøre alt for å nå målet. Det er en parallell til mitt eget liv, sier Hilary.

Svømmetalent

Hun vokste opp i en campingvogn med fattige foreldre. Og var et sjeldent idrettstalent som kom til junior-OL i svømming. Men drømmen var å bli skuespiller.

Moren trodde på talentet og investerte sine siste 75 dollar i dramaleksjoner mens de bodde i bilen i Los Angeles. Gjennombruddet kom med "Boys Don't Cry".

-Jeg klyper meg fortsatt i armen når jeg våkner om morgen fordi jeg får lov til å leve ut drømmen, sier Hilary.

Ulykkelig skilt

I vinter kunne Hilary knele på fortauet i Hollywood og beundre sin stjerne på "Walk of Fame". Sånn ellers er hun vegetarianer, bor sammen med 2 hunder og er ulykkelig skilt fra ektemannen Chad Lowe etter 12 år sammen.

I flere år hadde hun mistanke om at noe var feil med mannen. Så tok hun ham på fersken og skjønte at Chad var narkoman og hadde brukt store mengder dop under hele ekteskapet.

Patrick Dempsey og Hilary Swank

Patrick Dempsey og Hilary Swank fra 'Freedom Writers'.

Foto: Photo Credit: Jaimie Trueblood / Jaimie Trueblood

Forhold til agent

Hilary erklærte seg i sjokk,og stakk av til India for å reflektere over livet.

- En skilsmisse er tross alt ikke verdens undergang, sier Hilary Swank som meget forsiktig prøver ut et nytt forhold. Til sin egen agent.

HØR: Helén de Bellis' filmportrett om Hilary Swank

Kulturstrøm

 • Vant EDVARD-pris

  Therese Birkelund Ulvo er vinner av EDVARD-prisen 2020 i kategorien «Samtid» for sitt verk «In The Cage» fra «13 ways to tame a beast». Hun mottok prisen utenfor Kafé Skansen i Oslo, der programleder i NRK P2, Marion Hestholm, overrasket henne sammen med representanter fra TONO. Birkelund Ulvo syns utdelingen var utrolig overraskende. ‘In the cage’ er et verk som hun er glad i, og som hun har jobbet med over lang tid. Utdelingen kan du høre i NRK P2 Spillerom søndags utgave 20. september.

  Therese Birkelund Ulvo, vinner av EDVARD-prisen 2020 i kategorien Samtid.
  Foto: Marion Hestholm / NRK
 • Amal Clooney går av i protest

  Menneskerettighetsadvokat Amal Clooney går av som Storbritannias utsending for mediefrihet. Det skjer i protest mot regjeringens planer om å bryte internasjonal lov knyttet til brexit, skriver The Guardian.

  Britain Brexit Amal Clooney
  Foto: David Vincent / AP