Mammas sære Jake

Han er nærmest genmanipulert til å være stjernen i storproduksjoner. Men selv vil Jake Gyllenhaal helst spille i smale filmer.

Jake Gyllenhaal fra "Zodiac"

Jake Gyllenhaal fra 'Zodiac'.

Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge / Photographer: Merrick Morton; SMPSP

Han er prinsen av Hollywood og er nærmest genmanipulert til å bli filmstjerne. Annet kunne man ikke vente med en mor som er manusforfatter, en regissør til far, en søster (Maggie) i filmen og en gudmor som heter Jamie Lee Curtis.

Gjerne uvanlige typer

Jake har danset naken i nisselue og har hatt glødende homofil sex med Heath Ledger i fjellene. Han har gjort det til en merkevare å spille uvanlige typer.

- Jeg liker best å spille i sære filmer. Det er gjerne dem som blir husker. Store politisk korrekte publikumsvinnere går fort i glemmeboken, mener Jake.

Glad for stempel

Jake debuterte på film som elleveåring, fikk kritikerjubel som Donnie Darko i 2001 og det store gjennombruddet i "Brokeback Mountain". Da ble han alle homofiles ønskedrøm og sexsymbol. Det synes han var smigrende.

- At folk tror jeg er biseksuell, åpner muligheter for mange typer roller mener Jake og har taket på fansen som kaller seg Gyllenhaalicks.

Søskenrivaler

Han spilte mot søsteren Maggie i ”Donnie Darko”, og påstår det var et mareritt.

- Søskenrivalisering er ufruktbart og vi konkurrerte hele tiden. Privat er jeg glad for å ha Maggie, for det er ikke lett å finne ekte venner i denne bransjen, har han uttalt.

Pen og prektig

Jake er pen, prektig og mammas gutt. Han påstår at han ikke skal stifte familie med noen som ikke er av samme støpning som mor. Lenge trodde han Kirsten Dunst fylte rollen, men hun ga ham sparken fordi Jake ble for kjedelig. Jeg er et festmenneske, han er en sofagris, sa Kirsten.

Nå tester han ut Reese Witherspoon. Hun burde passe perfekt i følge vennene. Begge foretrekker hjemlig hygge med venner eller en god bok. Og deler lidenskapen den samme lidenskapen: beinhard morgentrening og krydret indisk mat.

Kilder: IMDB, Variety.

HØR: Filmportrett av Jake Gyllenhaal

Fra "Brokeback Mountain"

Jake Gyllenhaal sammen med Heath Ledger. Fra 'Brokeback Mountain'.

Foto: Filmweb

Kulturstrøm

 • Trump: Microsoft kan kjøpe TikTok

  USAs president Donald Trump sier mandag at han ikke har noe imot om amerikanske Microsoft kjøper opp det kinesisk-eide selskapet TikTok, melder Reuters. Forrige uke truet Trump med å forby TikTok i USA.

  TikTok
  Foto: Thomson Reuters
 • Få kvinnelige regissører

  Ny rapport viser at kun 22 prosent av regissørene av europeiske kinofilmer var kvinner. Bak rapporten står The European Audiovisual Observatory. De har sett på hvor mange kvinner som står bak film og TV-serier produsert i årene fra 2015 til 2018 og vist i 2018 og 2019. Det påvirker hvilke sexscener vi får se i film, mener regissør Erik Poppe.

 • «Frida» på toppen av lista

  Nina Grünfelds biografi om sin ukjente farmor var den mest solgte biografi- og memoar-utgivelsen i første halvår av 2020. Farmoren var tysk, jødisk, prostituert og mistenkt for spionasje da hun ble gravid. Sønnen Berthold kom til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere.

  Nina Grünfeld og boka «Frida: Min ukjente famors krig»
  Foto: Johs. Bøe / Aschehoug/NRK