NRK Meny
Normal

Mammas sære Jake

Han er nærmest genmanipulert til å være stjernen i storproduksjoner. Men selv vil Jake Gyllenhaal helst spille i smale filmer.

Jake Gyllenhaal fra "Zodiac"

Jake Gyllenhaal fra 'Zodiac'.

Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge / Photographer: Merrick Morton; SMPSP

Han er prinsen av Hollywood og er nærmest genmanipulert til å bli filmstjerne. Annet kunne man ikke vente med en mor som er manusforfatter, en regissør til far, en søster (Maggie) i filmen og en gudmor som heter Jamie Lee Curtis.

Gjerne uvanlige typer

Jake har danset naken i nisselue og har hatt glødende homofil sex med Heath Ledger i fjellene. Han har gjort det til en merkevare å spille uvanlige typer.

- Jeg liker best å spille i sære filmer. Det er gjerne dem som blir husker. Store politisk korrekte publikumsvinnere går fort i glemmeboken, mener Jake.

Glad for stempel

Jake debuterte på film som elleveåring, fikk kritikerjubel som Donnie Darko i 2001 og det store gjennombruddet i "Brokeback Mountain". Da ble han alle homofiles ønskedrøm og sexsymbol. Det synes han var smigrende.

- At folk tror jeg er biseksuell, åpner muligheter for mange typer roller mener Jake og har taket på fansen som kaller seg Gyllenhaalicks.

Søskenrivaler

Han spilte mot søsteren Maggie i ”Donnie Darko”, og påstår det var et mareritt.

- Søskenrivalisering er ufruktbart og vi konkurrerte hele tiden. Privat er jeg glad for å ha Maggie, for det er ikke lett å finne ekte venner i denne bransjen, har han uttalt.

Pen og prektig

Jake er pen, prektig og mammas gutt. Han påstår at han ikke skal stifte familie med noen som ikke er av samme støpning som mor. Lenge trodde han Kirsten Dunst fylte rollen, men hun ga ham sparken fordi Jake ble for kjedelig. Jeg er et festmenneske, han er en sofagris, sa Kirsten.

Nå tester han ut Reese Witherspoon. Hun burde passe perfekt i følge vennene. Begge foretrekker hjemlig hygge med venner eller en god bok. Og deler lidenskapen den samme lidenskapen: beinhard morgentrening og krydret indisk mat.

Kilder: IMDB, Variety.

HØR: Filmportrett av Jake Gyllenhaal

Fra "Brokeback Mountain"

Jake Gyllenhaal sammen med Heath Ledger. Fra 'Brokeback Mountain'.

Foto: Filmweb

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3