Kald historietime

 "Goyas gjenferd" er historien om de historiske omveltningene i Spania på 1700- og 1800-tallet. Visuell lekkerbisken, men kald historie, mener vår anmelder.

Natalie Portman i "Goyas gjenferd"

Natalie Portman i 'Goyas gjenferd'.

Foto: Phil Bray

Spania på slutten av 1700 tallet – en dramatisk tid i europeisk historie med omveltninger og krigsredsler i kjølvannet av den franske revolusjon og Napoleons invasjoner. Den spanske inkvisisjonen er på tampen av sitt terrorvelde, men klekker fortsatt ut nye pinsler for kjettere og jøder.

Stjernegalleri

Regissør Milos Forman er kjent fra filmer som ”Gjøkeredet” og ”Amadeus”. I denne filmen har han med set et elitelag av skuespillere som Stellan Skarsgård, Natalie Portman og Javier Bardem. Historien er velspilt - Natalie Portman gjør sitt livs innsats i dobbeltrollen som tortur offer og gledespike.

Likevel treffer ikke Forman helt blink, til tross for slående historiske detaljer, overbevisende atmosfære, sterke visuelle scener og dette stjernegalleriet skuespillere. 

Stellan Skarsgård som Francisco Goya.

Stellan Skarsgård som Francisco Goya.

Foto: Nordisk Film

Kjettersk handling

Kjøpmannsdatteren Inez er den berømte maleren Francisco Goyas (spilt av Stellan Skarsgård) yndlingsmodell. Hun blir blir angitt av inkvisisjonens spioner. Jenta avslo svinekjøtt på tavernaen. Det er opplagt en kjettersk handling. Hun blir torturert på grusomste og tilstår alt kirkens bødler ønsker å høre.

Den velstående faren forsøker å redde datteren. Han kontakter familiens venn, Goya som bringer Broder Lorenzo, en av Kirkens sleskeste opportunister inn på banen. Det blir skjebnesvangert.

Filmen hopper 15 år frem i tiden. Napoleons tropper meier ned spanjolene i frihet, likhet og broderskapets navn. En fysisk og psykisk knekket Inez slipper ut av fangehullet og Broder Lorenzo har forvandlet seg til liberal revolusjonær.

Kald fortelling

Filmen forteller da om hvordan det politiske spill virker inn på menneskeskjebner fanget i en uberegnelig tid. Om de som snur med vinden og overlever og uskyldig som offres. Malergeniet Goya vandrer gjenom filmen og observerer. Han pensler ut lidelser, grusomheter, urettferdighet og overgrep.

Visuelt og historisk er filmen en lekkerbisken, men fortellingen er kald og griper ikke slik den burde. Dessuten blir det uklart hva og hvem står i fokus. Terningkast 4.

Filmanmeldelse Goya

Kulturstrøm

 • Trump: Microsoft kan kjøpe TikTok

  USAs president Donald Trump sier mandag at han ikke har noe imot om amerikanske Microsoft kjøper opp det kinesisk-eide selskapet TikTok, melder Reuters. Forrige uke truet Trump med å forby TikTok i USA.

  TikTok
  Foto: Thomson Reuters
 • Få kvinnelige regissører

  Ny rapport viser at kun 22 prosent av regissørene av europeiske kinofilmer var kvinner. Bak rapporten står The European Audiovisual Observatory. De har sett på hvor mange kvinner som står bak film og TV-serier produsert i årene fra 2015 til 2018 og vist i 2018 og 2019. Det påvirker hvilke sexscener vi får se i film, mener regissør Erik Poppe.

 • «Frida» på toppen av lista

  Nina Grünfelds biografi om sin ukjente farmor var den mest solgte biografi- og memoar-utgivelsen i første halvår av 2020. Farmoren var tysk, jødisk, prostituert og mistenkt for spionasje da hun ble gravid. Sønnen Berthold kom til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere.

  Nina Grünfeld og boka «Frida: Min ukjente famors krig»
  Foto: Johs. Bøe / Aschehoug/NRK