Hopp til innhold

– Vi kan jo ikke begynne å snakke engelsk med hverandre!

Én av tre unge nordmenn snakker engelsk til dansker, viser en ny undersøkelse. Det synes den danske skuespilleren Ghita Nørby er trist. – Vi er jo ikke engelske eller amerikanske, vi er skandinaver og må stå for det, sier hun.

En av Danmarks største skuespillere, Ghita Nørby, mener det er viktig at Nordens folk forstår hverandres språk

Skuespiller Ghita Nørby mener det er forferdelig om skandinaver begynner å snakke engelsk med hverandre.

– Vi må være glade i språket vårt, snakke det, og pleie det. Hvis ikke mister vi oss selv. Er det ikke en del av vår identitet? Hvorfor skal vi bli smittet av det engelske? Vi er jo det vi er. Og språket en del av nordmannen, svensken, islendingen eller dansken. Hva er vi uten? spør hun.

På oppdrag fra Språkrådet har Opinion undersøkt hvilke holdninger nordmenn har til de skandinaviske språkene. Én av tre unge nordmenn velger minste motstands vei og snakker engelsk til dansker.

For den islandske sangeren Páll Óskar Hjálmtýsson kommer de skandinaviske språkene på en klar andreplass, selv om han har hatt dansk på skolen siden han var ti år. Islandsk snakker han heller ikke med andre skandinaver.

Den islandske sangeren Pall Oskar bruker helsk engelsk når han snakker med folk i Norden

Den islandske sangeren Páll Óskar Hjálmtýsson bruker helst engelsk når han snakker med folk i Norden, men han synger på islandsk.

– Hallo! Islandsk er det mest upraktiske språket i verden. Det er også veldig vanskelig å lære, men hatten av for dem som prøver, sier han.

I likhet med unge nordmenn i Språkrådets undersøkelse, mener han at dansk er for vanskelig.

Eldre fordansker norsken

Nordmenn over 30 velger heller å fordanske språket når de snakker med våre nabofolk i sør.

Åse Wetås

Åse Wetås, direktør i Språkrådet er bekymret over utviklingen

Foto: Sigrid Sørumgård Botheim / NRK

Direktør i Språkrådet, Åse Wetås, mener at kulturfellesskapet er i fare dersom de unge velger engelsk når de skal snakke med andre skandinaver.

– Det er viktig at vi har et stort språkfellesskap når vi skal løse oppgaver sammen, i stedet for å være tre-fire truede småspråk, sier hun.

Forstår svensk bedre

Men svensk er nordmenn mer fortrolig med. 80 prosent av de spurte mener svensk er lett å forstå.

Elisabeth «Bettan» Andreassen snakker både svensk og norsk. Hun mener at unges mobilbruk forsterker den engelske påvirkningen og truer språkene våre.

Artist Elisabeth Bettan Andreassen synes unge bør høre mer på nordisk visesang.

Artist Elisabeth Bettan Andreassen synes un.ør høre mer på nordisk visesang.

– De unge bør høre mer på Evert Taube eller Alf Prøysen, som bruker språket så fint, mener hun.

– Bra for skuespillere

Skuespiller Lise Fjeldstad synes det var verre da hun var ung.

Lise Fjeldstad

Skuespiller Lise Fjeldstad sier at for unge skandinaviske skuespillere er markedet blitt nesten fellesskandinavisk.

Foto: NRK

– Markedet er jo blitt mye bredere for skuespillere gjennom de skandinaviske samarbeidsprosjektene, sier hun.

At undersøkelsen viser at absolutt alle er imot å legge norske stemmer på skandinaviske filmer og serier, synes hun er supert.

– Vi vil jo høre Pippi Langstrømpe og Skam-skuespillerne snakke originalspråket, sier hun.

Direktøren i Språkrådet er enig. – Det er et mål at språkene våre skal være sterke og levende. Det er avgjørende for språkforståelsen at vi hører og leser nabospråkene. Vi er jo så små hver for oss, sammen er vi 25 millioner mennesker, sier Åse Wetås.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter