Emils mamma er død

Den svenske skuespilleren Emy Storm er død.

Emy Storm

ALMA I LØNNEBERGET: Emy Storm spilte mammaen til Emil i Lønneberget. Hun døde mandag.

Foto: Film: Emil i Lønneberget / SF

Emy Storm døde av en hjerneblødning, ifølge hennes mann.

Hun vokste opp i en skogsarbeiderfamilie og kom til Stockholm som 15-åring. Etter studier ved Gösta Terserus teaterskole filmdebuterte hun i 1948 i Hasse Ekmans «Banketten», ifølge Wikipedia.

Hun er mest kjent som Emils mamma, den trygge Alma, som blant annet skrev ned alle rampestrekene Emil gjorde. Filmene har siden 1970-tallet vært populære gjengangere som serier på norsk og svensk barne-TV og gjort Emil kjent for flere generasjoner.

Emil i Lønneberget

MED HODET I SUPPESKÅLA: Emil vil gjerne ha siste slurk av suppa. Det resulterer i at han ikke får hodet opp av skåla. Her forsøker hans mor, Alma, å hjelpe han ut av uføre.

Foto: SF

For svenskene er Emy Storm også kjent som Hilma i tv-serien «Hedebyborna», ifølge Aftonbladet.

Mange morsroller

I Sverige er hun mest kjent for sine mange morsroller. I filmen «Kvarteret Korpen» (1963) gjorde hun en tolkning av arbeiderklassemoren. Hennes mest kjente rolle er likevel som Emils mamma i Emil i Lønneberget-filmene.

Emil i Lønneberga

RAMPUNGE: Emil med sin søster Ida i trillebåra.

Fra 1951 - 1953 studerte hun ved Dramatens elevskola. Hun arbeidet både på Riksteatern og Dramaten, men endte oppp på Malmö stadsteater hvor hun ble i 21 år fra 1962 - 1983.

Den siste filmrollen hun hadde var som Svendsens nabo i Wallander - Mörkret i 2005.

Emy Storm ble 89 år gammel.

Våren 2012 ble det vist en større utstilling om skuespillerens liv og arbeid på Teatermuseet i Malmö.

I jula viser NRK Super «Emil i Lønneberget» på TV.

Kulturstrøm

 • Fant svært langhus ved Halden

  Ved Gjellestad i Halden har man funnet et langhus på nær 60 meter med georadar. Langhuset er blant de største i Norden.

  I tillegg har forskerne fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) funnet en rekke andre bygninger og graver. De mener funnene tyder på at stedet har vært et maktsentrum i jernalder og vikingtid, skriver de i en pressemelding.

  Funnene er gjort i nærheten av der man fant Gjellestadskipet i 2018 (NTB).

 • Rockefeller-eier tapte millioner

  Konsertarrangører og utesteder er blant dem som merker at pandemien langt fra er over. Statlig støtte må på bordet, krever en av de store aktørene.

  Hans A. Lier er styreleder i Auditorium AS, som driver Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene i Oslo. Han forteller NTB om et omsetningstap på 4,5 millioner kroner i løpet av helga, til tross for at arrangøren fikk gjennomført et par nedskalerte show.

  – Kulturbransjen har vært nede for telling mer enn noen annen bransje. Vi har vært stengt i rundt ti måneder siden pandemien startet. Og vi har fått lov innimellom til å ha arrangementer med 20, 50, 100 og 200 tilskuere, med støttemidler i bunnen. Det har vi ingenting av nå, absolutt ingenting. Og det gjør krisen mye verre, sier han.

  (NTB)