NRK Meny
Normal

Emils mamma er død

Den svenske skuespilleren Emy Storm er død.

Emy Storm

ALMA I LØNNEBERGET: Emy Storm spilte mammaen til Emil i Lønneberget. Hun døde mandag.

Foto: Film: Emil i Lønneberget / SF

Emy Storm døde av en hjerneblødning, ifølge hennes mann.

Hun vokste opp i en skogsarbeiderfamilie og kom til Stockholm som 15-åring. Etter studier ved Gösta Terserus teaterskole filmdebuterte hun i 1948 i Hasse Ekmans «Banketten», ifølge Wikipedia.

Hun er mest kjent som Emils mamma, den trygge Alma, som blant annet skrev ned alle rampestrekene Emil gjorde. Filmene har siden 1970-tallet vært populære gjengangere som serier på norsk og svensk barne-TV og gjort Emil kjent for flere generasjoner.

Emil i Lønneberget

MED HODET I SUPPESKÅLA: Emil vil gjerne ha siste slurk av suppa. Det resulterer i at han ikke får hodet opp av skåla. Her forsøker hans mor, Alma, å hjelpe han ut av uføre.

Foto: SF

For svenskene er Emy Storm også kjent som Hilma i tv-serien «Hedebyborna», ifølge Aftonbladet.

Mange morsroller

I Sverige er hun mest kjent for sine mange morsroller. I filmen «Kvarteret Korpen» (1963) gjorde hun en tolkning av arbeiderklassemoren. Hennes mest kjente rolle er likevel som Emils mamma i Emil i Lønneberget-filmene.

Emil i Lønneberga

RAMPUNGE: Emil med sin søster Ida i trillebåra.

Fra 1951 - 1953 studerte hun ved Dramatens elevskola. Hun arbeidet både på Riksteatern og Dramaten, men endte oppp på Malmö stadsteater hvor hun ble i 21 år fra 1962 - 1983.

Den siste filmrollen hun hadde var som Svendsens nabo i Wallander - Mörkret i 2005.

Emy Storm ble 89 år gammel.

Våren 2012 ble det vist en større utstilling om skuespillerens liv og arbeid på Teatermuseet i Malmö.

I jula viser NRK Super «Emil i Lønneberget» på TV.

Kulturstrøm

 • Kraftwerk i duett med astronaut

  Astronauten Alexander Gerst spilte sammen med bandet Kraftwerk i en overføring fra romstasjonen ISS. De tyske elektronika-pionerene holdt fredag konsert for 7.000 fans på Stuttgart Schlossplatz. Da dukket Gerst (42) uventet opp i en direkte overføring fra ISS. – ISS er en «Mensch-Maschine», sa Gerst, med henvisning til et av Kraftwerks album (NTB).

  NETHERLANDS-MUSIC-KRAFTWERK
  Foto: PAUL BERGEN / Afp
 • Uproblematisk festival

  Politiet i Troms melder at Buktafestivalen i Tromsø gikk uproblematisk for seg for deres del. Lørdag var siste festivaldag, og politiet har ingen ordensforstyrrelser å fortelle om.

  Folk på Bukta 2013
  Foto: Malene A. Aasheim/Bukta