Hopp til innhold

Emil fra Lønneberget fyller 50 år

Astrid Lindgrens berømte barnebokfigur Emil fra Lønneberget fyller 50 år i dag, og er fortsatt like populær.

Emil i Lønneberga

Skuespiller Jan Ohlsson har udødeliggjort Emil i Lønneberget, her med lillesøster Ida, i filmene fra 1970-tallet.

I dag er det 50 år siden den første boken om Emil i Lønneberget kom ut. Emil er en av forfatter Astrid Lindgrens mest kjente og kjære figurer, og de fleste nordmenn har et forhold til den blonde gutten med alle «hyssene».

Den første boken om Emil og familien som bor på gården Katthult i svenske Lønneberget i Småland for 50 år siden i 1963. Siden har det blitt tilsammen 12 bøker, noveller, samlebøker og bildebøker om Emil, i tillegg til tre filmer.

Handlingen er fra tidlig 1900-tallet, og historiene forteller om livet på gården for Emil og familien, som består av mor og far, lillesøster Ida, samt gårdsgutten Alfred og tjenestepiken Lina, og alle dyrene. Spesielt kjent er nok Griseknoen, grisungen Emil redder fra slakt, og hesten Lukas.

Fortellingen tar for seg livet på gården, og flere av dem er løst basert på historier Lindgrens far fortalte henne. Samuel August vokste også opp på Småland, og uttalte at Emil var hans favorittfigur i datterens bokunivers.

– Tok barn på alvor

Anne Cathrine Straume

Litteraturkritiker Anne Cathrine Straume

Foto: Ole Kaland / NRK

Astrid Lindgrens univers inneholder en mange kjente figurer og blant de mest profilerte er nok, foruten Emil, Pippi Langstrømpe og Ronja Røverdatter.

– Astrid Lindgren tok barn på alvor. Hun ga både barn og voksne en dimensjon som gjorde alle levende, sier litteraturkritiker i NRK, Anne Cathrine Straume.

At fortellingene om Emil har blitt så populære tror hun har noe med tematikken og gjøre.

– Det handler om ting som vennskap. Emil er god, og det er humor i historiene. Og selv om handlingen er lagt langt tilbake, kan man kjenne seg igjen også i dag. Blant annet i vennskapet Emil har med dyr, sier Straume.

Emils rampestreker, «hyss», er også en viktig del av fortellingene. Frivillig og ufrivillig gjør han livet vanskelig for sin far Anton, som med sin korte lunte gjerne kjeppjager sønnen inn i «snickerboa». Der sitter Emil og tenker over hva han har gjort, mens han spikker trefigurer ut av vedkubber.

– Selv om faren til Emil er sinna, så ser man at han ikke er ond, og man får en slags sympati for han, sier Straume.

Hadde fungert også i dag

Maria Parr

Forfatter Maria Parr leste mye Astrid Lindgren da hun var ung.

Foto: Siri Juell Rasmussen

Barnebokforfatter Maria Parr har gjort stor suksess med bøkene Vaffelhjarte og Tonje Glimmerdal. Sistnevntes hovedperson har blitt sammenlignet med både Emil, Pippi og Ronja Røverdatter, og forfatteren selv sier at Lindgrens forfatterskap har inspirert henne.

– For meg har hun betydd veldig mye. Det er det mange forfattere som har gjort opp gjennom, men barndommen kan man ikke gjøre om igjen. Og det var de bøkene jeg leste mest i da jeg var ung, sier Parr til NRK.no.

Hun mener at Astrid Lindgren har lagt lista for barnelitteratur, og at forfattere dermed har noe å strekke seg etter.

– Hun tok barn på alvor, og var vanvittig allsidig i mange sjangre, sier hun.

Parr tror filmene om Emil, som kom på begynnelsen av 1970-tallet, og som fortsatt går på norsk TV, har bidratt sterkt til at han er en så profilert figur i barnelitteraturen. Hun tror at miksen mellom varmen og humoren og alvoret gjør filmene like spennende i dag.

Tror du bøkene om Emil hadde fungert like bra hvis de hadde kommet ut i dag?

– Ja, jeg tror de hadde vært populære hvis de hadde kommet ut i dag. De står seg bra, og de gode historiene de fungerer uansett, sier hun.

Hør P2-innslaget Emil i Lønneberget - en klassiker under


Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.