NRK Meny
Normal

Ekte eventyr i "Pans labyrint"

Et ekte eventyr skal ikke være Disney-søtt og nusselig, men farlig, truende magisk og sette hovedpersonen på harde prøver, mener anmelder Helen deBellis.

Skumle vesener i Pans labyrint
Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All rights reserved

Helst skal det kjempes med livet som innsats. Ulven forsøker jo å spise Rødhette rå og trollene vil ha Askeladden servert som pinnekjøtt!

”Pans labyrint” er et mørkt eventyr for voksne spekket med magi, fauner og tapte prinsesser. Samtidig er det en realistisk skildring fra en brutal, bitter og blodig epoke i Spania`s nære histoire. Den spanske borgerkrigen.

”Pans labyrint” er visuell slående fantasi som skifter ubesværet mellom det mytiske og det realistiske. Begge verdener er like virkelige, farlige og skremmende

Heltinnen er unge Ofelia på 12 år, spilt av en imponerende Ivana Baquero.

Ofelia (Ivana Baquero) på 12 år er helten i historien.
Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All rights reserved

Ofelias mor er høygravid, syk og nygift med en brutal kaptain i Francos tjeneste. Ofelias onde stefar er en overbevist fascist som nyter å torturere offrene selv. For året er 1944 – falangistene har tatt makten i Spania og meier nådeløst ned de siste restene av republikanske motstandsgrupper.

Ofelia flykter inn i en mytisk verden. Hun oppdager en urgammel labyrint, møter en faun og blir fortalt at hun egentlig er en prinsesse i et underjordisk rike hvor sorg og smerte ikke eksisterer. Tappre Ofelia må gå gjenom flere farefylte prøver gjennom søle, blod, tårer, grufulle kreaturer, med livet på spill. Både i eventyret og i virkeligheten

Regissør Guillermo del Toro er blant de nye spennende mexikanske regissørene som utfordrer Hollywood filmen. Han har blant annet laget ”Blade 2” og ”Hellboy”. Men er mer visjonær og original i spanske produksjoner som f. eks ”Djevelens ryggrad”.

”Pans labyrint” handler selvfølgelig om kampen mellom det onde og det gode, og om selvoppofrelse. Filmen er Mexicos kandidat til neste års Oscar og holder til terningkast fem!

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold