Hopp til innhold

Ekte eventyr i "Pans labyrint"

Et ekte eventyr skal ikke være Disney-søtt og nusselig, men farlig, truende magisk og sette hovedpersonen på harde prøver, mener anmelder Helen deBellis.

Skumle vesener i Pans labyrint
Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All rights reserved

Helst skal det kjempes med livet som innsats. Ulven forsøker jo å spise Rødhette rå og trollene vil ha Askeladden servert som pinnekjøtt!

”Pans labyrint” er et mørkt eventyr for voksne spekket med magi, fauner og tapte prinsesser. Samtidig er det en realistisk skildring fra en brutal, bitter og blodig epoke i Spania`s nære histoire. Den spanske borgerkrigen.

”Pans labyrint” er visuell slående fantasi som skifter ubesværet mellom det mytiske og det realistiske. Begge verdener er like virkelige, farlige og skremmende

Heltinnen er unge Ofelia på 12 år, spilt av en imponerende Ivana Baquero.

Ofelia (Ivana Baquero) på 12 år er helten i historien.
Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All rights reserved

Ofelias mor er høygravid, syk og nygift med en brutal kaptain i Francos tjeneste. Ofelias onde stefar er en overbevist fascist som nyter å torturere offrene selv. For året er 1944 – falangistene har tatt makten i Spania og meier nådeløst ned de siste restene av republikanske motstandsgrupper.

Ofelia flykter inn i en mytisk verden. Hun oppdager en urgammel labyrint, møter en faun og blir fortalt at hun egentlig er en prinsesse i et underjordisk rike hvor sorg og smerte ikke eksisterer. Tappre Ofelia må gå gjenom flere farefylte prøver gjennom søle, blod, tårer, grufulle kreaturer, med livet på spill. Både i eventyret og i virkeligheten

Regissør Guillermo del Toro er blant de nye spennende mexikanske regissørene som utfordrer Hollywood filmen. Han har blant annet laget ”Blade 2” og ”Hellboy”. Men er mer visjonær og original i spanske produksjoner som f. eks ”Djevelens ryggrad”.

”Pans labyrint” handler selvfølgelig om kampen mellom det onde og det gode, og om selvoppofrelse. Filmen er Mexicos kandidat til neste års Oscar og holder til terningkast fem!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters