NRK Meny
Normal

Ekstra stor pågang for å se Utøya-filmen på dagtid

Filmen «Utøya 22. juli» er helgens mest sette film på kino med over 50.000 solgte billetter. – Mange trenger å komme ut i dagslys etter filmen, mener Nordisk Film Kino.

utøya

FILMPLAKATEN: Andrea Berntzen spiller rollen som Kaja i filmen «Utøya 22. juli».

Foto: Paradox Rettigheter AS / Nordisk Film

Erik Poppes film «Utøya 22. juli» har vært en av årets mest omtalte filmer.

Filmen skildrer skytingen på AUF sin sommerleir i 2011, sett gjennom øynene på en fiktiv sommerleirdeltaker.

Se portrettet på Andrea Berntzen, som spiller hovedrollen i filmen:

Hun visste ikke at filmen skulle handle om Utøya da hun gikk på audition

NRKs filmanmelder kalte filmen «et mesterverk» og gav den terningkast 6.

Men flere har også skrevet kritisk om filmens intensjoner og om det er for tidlig å lage film av et så ferskt traume. Blant dem Dagbladets filmanmelder.

NRK vet at folka bak filmen har vært usikre og spente på hvor mange som kommer til å se filmen. I dag kom fasiten fra åpningshelgen.

50.000 mennesker kjøpte billett til filmen i løpet av de tre første dagene den har gått på kino.

– Det anser vi som et veldig godt besøk. Det er stor interesse for filmen, sier Christin Berg, programdirektør i Nordisk Film Kino.

Mange unge ser filmen

Berg forteller at de merker en uvanlig stor pågang på kinovisningene på dagtid.

– Vi tenker at mange trenger å komme ut i dagslys etter filmen. Det er en film som gjør et veldig sterkt inntrykk, sier hun.

Berg forteller at Nordisk Film Kino, som blant annet driver flere av de største kinoene i Oslo, nå ønsker å sette opp flere dagvisninger av filmen.

Programdirektøren forteller også at de merker en overvekt av unge menneskers interesse for filmen.

– Folk i alle aldre ser filmen. Men vi merker en ekstra interesse blant de yngste, forteller hun.

– Har dere fått noen reaksjoner fra de som har sett filmen?

– Foreløpig ikke. Men våre ansatte på kinoene er forberedt på å vise hensyn under og etter visningene av filmen.

NRK har vært i kontakt med filmens presseansvarlig som skriver at de ikke ønsker å gi noen kommentarer på salgstallene. De erkjenner at det er en sterk åpningshelg, men vil la tallene stå for seg selv.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3