NRK Meny
Normal

Sender ingen filmtrailer for «Utøya 22. juli»

I dag vises Erik Poppes «Utøya 22. juli» for publikum på filmfestivalen i Berlin. Norgespremieren er 9. mars. På forhånd er det bare pårørende, overlevende og etterlatte som har sett den. Filmskaperen har bestemt seg for å ikke sende ut noen klipp fra filmen før premieren.

Poppe pressekonferanse - Berlin

VISES FOR PUBLIKUM: I dag klokka 15 vises filmen for publikum i Berlin. Den internasjonale interessen var stor på Erik Poppes pressekonferanse i formiddag.

– Vi har forsøkt å gjøre dette så skånsomt som mulig. Vi vet jo at det er vondt for mange at det lages en film om det som skjedde på Utøya 22. juli 2011, sa Erik Poppe på en pressekonferanse i Berlin i formiddag. Den internasjonale interessen var stor.

I dag klokka 15 blir filmen vist i hovedprogrammet ved Berlin internasjonale filmfestival. Men ingen har sett den tradisjonelle filmtraileren som reklamerer for filmen på forhånd. Produsenten og regissøren ønsker å være lavmælt, og vil derfor ikke vise noe fra filmen før premieren.

– Vi er stolte av resultatet, vi er glade for at flertallet av tilbakemeldinger fra pårørende og overlevende er positive, for det er deres film, sier Erik Poppe. Men det er ikke nødvendigvis en film som passer for alle. Derfor er det ikke laget noen filmtrailer.

– Mer enn tusen ord

– Jeg ser frem til at filmen blir vist, både i Norge og Berlin, for Erik Poppes «Utøya 22. juli» er blitt en virkelighetsnær og ærlig film. Det sier lederen for Støttegruppen etter 22. juli, Lisbeth Kristine Røyneland. Hun mener den gir et bilde av terroren som sier mer enn tusen ord.

Utøya

Filmen «Utøya 22. juli» blir ikke reklamert for på forhånd. Filmskaper Erik Poppe sier det er av hensynet til dem som eier filmen; de pårørende, overlevende og etterlatte.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Hun sier også at hun setter pris på at den nå blir vist både i Norge og internasjonalt.

– Da får flere se at den ikke er spekulativ, sier hun.

Men hun advarer også mot at filmen er sterk, og at det kan være en tung opplevelse for mange.

– Vi som fikk barna våre drept eller såret på Utøya, har jo allerede vår egen film snurrende i hodet. Det gjør både godt og vondt å se Erik Poppes film, og selv brukte jeg flere dager på å bearbeide den, sier hun.

– Vil aldri tilgi deg

For Erik Poppe er reaksjonene fra henne og andre pårørende og overlevende viktige.

– Før jeg begynte på denne filmen kom en mor til meg. Hun sa:«Hvis du ikke skildrer hva som skjedde på den øya, nemlig at MIN datter ble drept, kommer jeg aldri til å tilgi deg». Det løftet har jeg forsøkt å holde, sier Erik Poppe.

Kulturstrøm

 • Musikal for Solveig Kringlebotn

  Solveig Kringlebotn gjør for første gang en musikalrolle når hun i høst spiller operadivaen Carlotta i Andrew Lloyd Webbers «The Phantom of the Opera» på Folketeatret i Oslo. – Jeg gleder meg, dette er fantastisk musikk, sier hun i dette intervjuet med NRKs Spillerom.

  Solveig Kringlebotn
  Foto: Sven Ole Engelsvold/NRK
 • På NRK i haust

  Norsk oljehistorie, tenåringsdrama frå Groruddalen, tysk dramaserie frå 1929 og realityserie om familien Ingebrigtsen er bland dei spanande tinga du kan sjå på NRK TV i haust.

  Collage med Stian "Staysman" Torbjørnsen, Le Bureau-logo og Vilde Bratland Erikstad
  Foto: Julia Naglestad, XLahache og Jonas Ruud / NRK/Canal plus
 • Rom for store forbedringer

  Actionkomedien «The Spy Who Dumped Me» handler om to venninner fra Los Angeles som kastes ut i agent-action i Europa når det viser seg at den enes ekskjæreste er spion. Likegyldig historie med skuffende svakt klimaks, mener Filmpolitiet.

  The Spy Who Dumped Me
  Foto: Nordisk Film Distribusjon