Hopp til innhold

Dylan nekter å snakke med pressen

Presse og publikum kan se langt etter intervjuer med Bob Dylan når Nobels litteraturpris deles ut. Hvis han i det hele tatt dukker opp, da.

Bob Dylan i 2009

I oktober ble det klart at Bob Dylan får Nobels litteraturpris for 2016.

Foto: KEVIN WINTER / AFP

Det var både latter og jubel på pressekonferansen da det ble klart at Bob Dylan skulle tildeles Nobels litteraturpris for 2016.

Men det var fryktelig stille fra hovedpersonen selv, så stille at selv den Svenska Akademien til slutt ga opp å få kontakt med ham.

Et av Akademiens medlemmer, forfatteren Per Wästberg, gikk så langt som å kalle prisvinneren «uhøflig og arrogant».

Ville han i det hele tatt dra til Sverige for å motta den, slik tradisjonen er?

Vil ikke snakke med noen

To uker etter at nyheten ble kjent, ga Dylan endelig lyd fra seg. Til den britiske avisen The Telegraph sa han at han «absolutt» vil være til stede på seremonien – «hvis det overhodet lar seg gjøre».

Nå har Dylan gjort det klart at han verken vil holde pressekonferanse eller gjennomføre intervjuer i Stockholm i desember - hvis han i det hele tatt dukker opp.

Det er Dylans medarbeidere som har informert Nobelstiftelsen om dette, skriver SVT.

Vanligvis holder mottakeren av prisen en forelesning i forbindelse med utdelingen. Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT, har Dylan lovet å holde en form for forelesning innen et halvt år etter utdelingen.

Nummer 113 i rekken

Tre ganger har prisen blitt tildelt en norsk forfatter. Sigrid Undset fikk prisen i 1928, Knut Hamsun i 1920 og Bjørnstjerne Bjørnson i 1903.

Litteraturprisen ble første gang delt ut i 1901, til den franske poeten Sully Prudhomme. I fjor var det hviterussiske Svetlana Aleksijevitsj som vant prisen. Dylan går inn som den 113. vinneren i rekken.

Kulturstrøm

Flere kulturnyheter