Hopp til innhold

Knausgård: Jeg er delt på nobelprisen til Dylan

Tildelingen av Nobels litteraturpris til Bob Dylan har vakt delte reaksjoner. En av dem som er ambivalente, er Karl Ove Knausgård.

Bob Dylan og Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård synes det er strålende at nye litterære uttrykksmåter vinner nobelprisen, men mener at andre sto foran Bob Dylan i køen.

Foto: Scanpix

I et nettmøte i den britiske avisa The Guardian ble Knausgård spurt om hva han mente om at Bob Dylan er tildelt verdens mest prestisjefylte litteraturpris.

– Jeg er veldig delt. Jeg elsker at nobelkomitéen åpner opp for andre typer litteratur. Det er strålende. Men når man vet at Dylan er av samme generasjon som Pynchon, Philip Roth og Cormac McCarthy, blir det veldig vanskelig for meg å akseptere dette. Jeg synes at en av de tre burde fått prisen. Men hvis det skjer neste år, er alt i orden, skriver Knausgård.

Ros og ris

Reaksjonene har vært delte i litteraturverdenen etter tildelingen. Nobelvinner Toni Morrison (1993) berømmer Svenska Akademien og kaller det «et imponerende valg».

Salman Rushdie, som selv har vært framhevet som en mulig kandidat, mener også at prisen er høyst fortjent og kaller Dylan «briljant».

Den svenske litteraturkritikeren Per Svensson gikk lengst i sin kritikk av tildelingen og kalte det en «trumpifisering» av Nobels litteraturpris.

– Ufattelig og uhørt deprimerende, sa han til avisen Sydsvenskan.

Nobelprisen i litteratur annonseres i Stockholm. Prisen går til Bob Dylan

SE VIDEO: Her annonseres vinneren av Nobelprisen i litteratur

Hjemmesiden oppdatert

Samtidig som debatten går er det fortsatt uvisst om Dylan i det hele tatt vil komme til Stockholm for å motta prisen den 10. desember. Svenska Akademien har uttalt at de tar høyde for at 75-åringen ikke dukker opp.

Men Bob Dylans offisielle hjemmeside er nå oppdatert med teksten «Vinner av Nobelprisen i litteratur».

Tildelingen er nevnt i beskrivelsen av boka «The Lyrics: 1961-2012». Tidligere har Dylans offisielle Twitter- og Facebook-kontoer nevnt nomineringen. Musikeren selv har imidlertid foreløpig enda ikke kommentert at han får litteraturprisen.

Bob Dylan viser livsteikn

LIVSTEGN: Det første tegnet på at Bob Dylan anerkjenner Nobelprisen på hans egen hjemmeside.

Foto: Faksimile

Kulturstrøm

 • Forfatter Sissel Lange-Nielsen er død

  Tidligere litteraturanmelder i Aftenposten og forfatter Sissel Lange-Nielsen er død. Det melder forfatterens barnebarn på vegne av familien i en pressemelding, skriver Dagbladet.

  – Sissel Lange-Nielsen sovnet stille inn 28. september, står det i pressemeldingen.

  Hun ble 92 år gammel og er spesielt kjent for romaner om europeisk historie.

  Hennes siste bok, «Et forfatterliv», utkom i 2006.

  Hun har vært med i PEN-Klubbens styre, vært styremedlem i Den norske Forfatterforening og medlem av foreningens litterære råd, og hun har sittet i den norske komiteen for utdeling av Nordisk Råds litteraturpris og den nordiske komiteen for oversettelsesstøtte, foruten i Kringkastingsrådet, skriver Store norske leksikon.

  Forfatter Sissel Lange-Nielsen
  Foto: Inge Gjellesvik / NTB
 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB