Høyskole donerer penger til Wikipedia

Alle høgskoler og universiteter i landet bør donere penger til nettleksikonet Wikipedia, mener høgskolen i Molde.

Wikipedia

– Det er helt fantastisk! Nesten som om julenissen skulle kommet på besøk, sier lederen i Wikimedia Norge, Nina Aldin Thune. Hun er henrykt over at Høgskolen i Molde nå donerer bort 1000 dollar til Wikipedia.

Nettleksikonet ble startet i 2001 og er i dag verdens største med 340 millioner brukere hver måned. Wikipedia er et ikke kommersielt nettsted, skrevet av flere hundre tusen frivillige bidragsytere, som oppdaterer nettleksikonet hver gang de ser et forbedringspotensiale. Alle kan redigere Wikipedia.

Lærer studentene kildekritikk

Kai A. Olsen

Professor Kai Olsen

Foto: Jens Petter Straumsheim/ Høgskolen i Molde

Professor Kai Olsen ved Høyskolen i Molde berømmer nettleksikonet, blant annet fordi han mener at det lærer studentene å utøve kildekritikk.

– I gamle dager hadde vi jo godkjente lærebøker, men de inneholdt masse feil. De var skrevet ut fra den tids ståsted og forfatterens private syn. Det finnes ingen ting som er hundre prosent korrekt. En fordel med nettet og Wikipedia er at du må utøve kildekritikk.

Etter flere års hardt arbeid med å gjøre Wikipedia til ett troverdig oppslagsverk, er dette nå en stor anerkjennelse.

– Det gir oss muligheter til å jobbe videre, treffe institusjoner og jobbe for frikultur i Norge. Og så betyr det anerkjennelse for jobben alle wikipedianere har gjort, med å skrive alle artiklene som finnes på Wikipedia, at høyskolen setter sånn pris på oss at de vil gi oss en julegave

Utfordrer andre høyskoler

I tillegg forteller lederen for norske Wikiepdia at økt støtte, også betyr økt fokus på den nynorske og samiske versjonen.

– Vi jobber jo i Wikimedia Norge for både bokmålsversjonen, den samiske og den nynorske versjonen. Vi håper jo det vi gjør skal kunne være til nytte for dem også. Alt materialet som vi får inn, kan brukes av dem også.

– Wikipedia er den helt store kilden, om vi ser på hvilke kilder studentene bruker i dag. Hvis vi da ikke skal forby den, er det viktig at den blir bra, sier Olsen, som nå har en utfordring til landets høyskoler og universiteter.

– Vi ved høyskolen har bidratt med 1000 dollar, vi utfordrer andre høyskoler og universiteter i Norge til å bidra med det samme beløpet.

Kulturnytt «wikifisert» i går

Og som en kuriosa og et eksempel på viktige hendelser som blir nedkskrevet i Wikipedia, kan vi fortelle at Kulturnytts siste sending på TV ble registrert og «wikifisert» fredag. Mer om Kulturnytts siste sending kan du lese her:

Kritisert

Wikipedia er en farlig konkurrent til det Store Norske Leksikon . Mange mener Wikipedia er i ferd med å utkonkurrere Norges mer en hundre år gamle leksikalske tradisjon fullstendig.

Nettleksikonet har også vært gjenstand for kritikk. Blant annet har det blitt saksøkt for å ha navngitt to menn i forbindelse med et drap. En vanskelig sak, fordi den setter forskjellige lands lover opp mot hverandre.

Det har også vært diskutert hvorvidt opplysninger som blir lagt ut på nettstedet kan tas for god fisk.

Men, nettstedet fortsetter å vokse og er nå det største nettleksikonet og det femte mest populære nettstedet i verden. Her møter I kveld Wikipedias grunnlegger Jimmy Wales .

Kulturstrøm

 • Medrivende islandsk drama

  Noomi Rapace spiller hovedrollen i den islandske filmen «Lamb», som har kinopremiere fredag. Birger Vestmo i Filmpolitiet har sett filmen og mener den har blitt et «mørkt, mystisk og medrivende drama som pirrer nysgjerrigheten». Terningkast 5.

  Spillefilmen Lamb, med Noomi Rapace i hovedrollen.
  Foto: Another World Entertainment
 • 65 millioner kroner til stimulering av filmproduksjon

  – Filmbransjen er hardt rammet av pandemien, og disse stimuleringsmidlene er derfor sårt tiltrengt. Vi ønsker en filmbransje som har kapasitet til å produsere norske kvalitetsfilmer og det bidrar vi nå til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Det er Norsk filminstitutt skal forvalte stimuleringsmidlene til filmproduksjon, melder Regjeringen.