Hopp til innhold

Drapsmenn saksøker Wikipedia

To tyske menn som ble dømt for drap på en skuespiller i 1990 saksøker nettleksikonet Wikipedia for krenkelse av privatlivet.

wikipedia
Foto: Alexander Nordby / NRK

Grunnen er at den tyske versjonen av Wikipedia navnga begge mennene i en svært detaljrik artikkel om drapet.

De to mennene, som fikk livstidsdommer i 1993, ble løslatt i 2007 og 2008.

Saken er kinkig fordi den setter første paragraf i den amerikanske grunnloven, retten til ytringsfrihet, opp mot tyske privat- og kriminallover, som sier at en kriminell handling «utgår på dato» etter en viss tid.

- Kriminelle har rett til privatliv

De to mennenes advokat, Alexander Stopp, påpeker at domfeltes navn ifølge tysk rett kan holdes tilbake så fort vedkommende har sonet ferdig straffen.

- De bør ha mulighet til å komme ut og leve et liv uten å bli stigmatisert for forbrytelsene sine. Kriminelle har også rett til et privatliv, sier Stopp til New York Times .

De ansvarlige for den tyske versjonen av Wikipedia har allerede fjernet navnene til de to mennene fra artikkelen om offeret, Walter Sedlmayr.

Men Stopp har også gått til sak mot Wikipedia i Tyskland for å kreve at navnene deres blir fjernet fra den engelske artikkelen.

- Beskyttes av ytringsfriheten

Administratorene bak Wikipedia har faktisk diskutert saken i over ett år, skriver The Guardian .

De er imidlertid i tvil om den tyske loven som gir folk rett til et privatliv kan overstyre den amerikanske grunnloven, som garanterer ytringsfrihet.

Advokat Floyd Abrahams, som tidligere har representert New York Times, sier til avisen at alle dommerne i USAs høyesterett vil være enige om at Wikipedia-artikkelen er beskyttet av retten til ytringsfrihet.

- Tysk rett har imidlertid en annen balanse mellom retten til et privatliv og offentlighetens rett til informasjon. Når man først er i gang med å undertrykke informasjon, blir letingen etter mer informasjon å undertrykke, endeløs, sier Abrahams.

Støtter begge

Michael Godwin i paraplyorganisasjonen Wikimedia sier de ikke redigerer innhold overhodet, med mindre de får en rettskjennelse.

- Hvis våre tyske redaktører har valgt å fjerne navnene på morderne fra sin artikkel, støtter vi valget deres. Men våre engelske redaktører har valgt å beholde navnene på morderne, og vi støtter dem i det valget, sier Godwin.

Wikipedia har over 12 millioner artikler, tre millioner av dem på engelsk. Organisasjonen har imidlertid bare 30 ansatte, og Godwin utgjør hele den juridiske avdelingen på egen hånd.

SISTE NYTT

Siste nytt