Siste TV-sending med Kulturnytt

I kveld sendes siste sending av Kulturnytt på TV. Med det satses det mer, ikke mindre, på kultur i NRK, ifølge Jon Gelius.

Jon Gelius
Foto: Glenn Slydal Johansen / NRK

Elisabeth Onsum

Elisabeth Onsum har ledet Kulturnytt TV.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
Satser på kultur

Klokken 17:50 kringkastes den siste TV-sendingen med Kulturnytt på NRK2. Å legge ned Kulturnytt TV er et av grepene nyhetsredaktør Jon Gelius har gjort for å få mer kultur på TV.

– Nyhetsavdelingen ønsker å satse enda mer på kultur i det nye året. Vi mener det skjer best ved å løfte kultursaker inn i våre etablerte nyhetssendinger, sier Gelius og forklarer:

– Dagsrevyen vil fra nyttår ha kultur som faste innslag. Også vårt nye aktualitetsmagasin «Aktuelt» vil speile kulturlivet i sine sendinger. På den måten løftes kultur inn i nyhetene på en helt annen måte enn gjennom et eget lite program.

– Har store forventninger

Jon Gelius sier han har store forventninger til kultursatsingen i Dagsrevyen og Aktuelt.

– Kultur er viktig for NRK. Vi trenger å bli enda flinkere til å løfte frem kulturnyhetssaker og opplevelsessaker fra kulturlivet, sier han.

Når Kulturnytt nå blir en integrert del av Nyhetsavdelingen på like linje med utenriksredaksjon og samfunnsredaksjon, får NRK en kompetanse i avdelingen som tidligere ikke har stått like sterkt.

– I tillegg kommer vi til å samarbeide tett med Kulturavdelingen i NRK. Blant andre vil NRKs kulturredaktør Hege Duckert bli fast kommentator på kultur i våre nyhetssendinger, sier Gelius.

Kulturstrøm

 • Vikingtidsmuseum har blitt godkjent

  Vikingtidsmuseet på Bygdøy er godkjent av Plan og bygningsetaten.

  Det skriver Avisa Oslo.

  Statsbygg får tillatelse til å begynne oppføring av nytt museumsbygg og tilbygg til det eksisterende Vikingtidsmuseet på Bygdøy – som også skal rehabiliteres.

  Museet blir etter planen ferdigstilt i 2025/26.

  Det nye vikingskipmuseet
  Foto: Aart Architects / Statsbygg
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK