Hopp til innhold

Siste TV-sending med Kulturnytt

I kveld sendes siste sending av Kulturnytt på TV. Med det satses det mer, ikke mindre, på kultur i NRK, ifølge Jon Gelius.

Jon Gelius
Foto: Glenn Slydal Johansen / NRK

Elisabeth Onsum

Elisabeth Onsum har ledet Kulturnytt TV.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
Satser på kultur

Klokken 17:50 kringkastes den siste TV-sendingen med Kulturnytt på NRK2. Å legge ned Kulturnytt TV er et av grepene nyhetsredaktør Jon Gelius har gjort for å få mer kultur på TV.

– Nyhetsavdelingen ønsker å satse enda mer på kultur i det nye året. Vi mener det skjer best ved å løfte kultursaker inn i våre etablerte nyhetssendinger, sier Gelius og forklarer:

– Dagsrevyen vil fra nyttår ha kultur som faste innslag. Også vårt nye aktualitetsmagasin «Aktuelt» vil speile kulturlivet i sine sendinger. På den måten løftes kultur inn i nyhetene på en helt annen måte enn gjennom et eget lite program.

– Har store forventninger

Jon Gelius sier han har store forventninger til kultursatsingen i Dagsrevyen og Aktuelt.

– Kultur er viktig for NRK. Vi trenger å bli enda flinkere til å løfte frem kulturnyhetssaker og opplevelsessaker fra kulturlivet, sier han.

Når Kulturnytt nå blir en integrert del av Nyhetsavdelingen på like linje med utenriksredaksjon og samfunnsredaksjon, får NRK en kompetanse i avdelingen som tidligere ikke har stått like sterkt.

– I tillegg kommer vi til å samarbeide tett med Kulturavdelingen i NRK. Blant andre vil NRKs kulturredaktør Hege Duckert bli fast kommentator på kultur i våre nyhetssendinger, sier Gelius.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober