NRK Meny
Normal

– Vi tror ikke på ganding. Men vi rykka jo ned, da.

Thomas Seltzer forsøker å finne ut hva som skjedde da et fotballag ble sendt ned i tredjedivisjon etter en nordnorsk forbannelse.

Fotballdommer Mikkel Nils Sara fikk nok av hets fra sidelinja, og gannet hele Hammerfest FK. Sesongen endte med nedrykk.

GANDET TIL NEDRYKK: Dommer Nils Mikkel Sara fant seg ikke i hetsen fra sidelinja, og hevder han gandet hele fotballaget til nedrykk. I «Natta Norge» denne uka forsøker Thomas Seltzer å finne ut hva som egentlig skjedde.

I sitt nye program «Natta Norge», som begynner på NRK1 mandag, har tidligere trygdegeneral Thomas Seltzer tatt turen Norge rundt for å møte mennesker «fra hele den norske blomsterbuketten».

I første program tar Seltzer blant annet turen til Hammerfest, der det lokale fotballaget havnet i en bitter krangel med dommer Nils Mikkel Sara etter en bortekamp mot Alta i 1999.

– Kan ha vært mye rart vi ropte

– Han var elendig i den kampen, rett og slett en dårlig dommer, forteller Hammerfest-oppmann Goggen Hansen seksten år etter den skjebnesvangre kampen.

– Hva ropte dere?

– Fjellfinn ditt og datt, det kan ha vært mye rart vi ropte. Men der og da var en arrogant hestkuk, det er det ikke noe spørsmål om.

Dommeren ville ikke finne seg i hetsen, og truet med å kaste en forbannelse over hele laget hvis de ikke ba om unnskyldning. Når fristen han hadde satt utløp uten at det var kommet noen beklagelse, gjorde han alvor av trusselen.

– Jeg tenkte på Hammerfest FK, og at de skulle tape alle kamper, forklarer Sara.

Sara og Hansen er fortsatt ikke helt enige om hvor alvorlig Hammerfest tok forbannelsen. Men én ting er ubestridelig.

– Vi rykket ned. Og det var jo en skandale med et så godt fotballag som vi hadde på den tida, forteller Hansen.

– Vi tror ikke på ganding altså, men vi rykka jo ned likevel, da.

«Norge rundt» møter «60 Minutes»

Seltzer var selv overrasket over å oppdage hvilken rolle tradisjonell overtro har hatt i Finnmark.

– Vi visste ikke hvilken maktfaktor ganning har vært, historisk sett. Vi traff ikke ett menneske som mente at dette bare er sprøyt. Selv skeptikerne som ikke trodde på det, turte ikke ta sjansen på å bli gandet.

I Natta Norge reiser Seltzer landet rundt på jakt etter nordmenn med gode historier å fortelle. Selv beskriver programlederen konseptet som en krysning mellom «Norge rundt» og «60 Minutes».

– Et ord jeg liker veldig dårlig, er mosaikk. Men Natta Norge skal altså være en mosaikk av historier som gir et bilde av Norge anno 2015, sier Seltzer.

Han opplevde at folk var overraskende villig til å dele historiene sine, også om det skamfulle og ubehagelige.

– Nordmenn er tradisjonelt trauste og inneslutta, men noe har skjedd i norsk offentlighet: Folk snakker mye åpnere enn før om tabubelagte temaer. Det har kanskje med innflytelsen fra reality-TV og sosiale medier å gjøre.

Dommer Nils Mikkel Sara har i ettertid truet flere fotballag med trolldom, senest Lyngen/Karnes i 2012.

Natta Norge

NATTA: Thomas Seltzer skal i seks uker fremover utforske «den norske blomsterbuketten» på NRK1.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold