Finnmarkskvinne gjør det stort som operasanger i Europa

Lilly Jørstad gjør det stort i Europa som operasanger. Vadsøkvinnen bor i Italia, og synger på en av verdens ledende og mest kjente operaer, La Scala i Milano.

Lilly Jørstad

Lilly Jørstad er født i Russland, men er etterkommer av norske utvandrere til Kolahalvøya.

Foto: Marco Brecsia & Rudy Amisano

Mezzosopranen Lilly Jørstad har hatt en av hovedrollene i operaen Barbereren i Sevilla, som gikk på operascenen La Scala i Milano tidligere i år.

Lilly og hennes mor

Lilly og hennes mor Olga, etter Askepott-forestilling på La Scala.

Foto: Lilly Jørstad / Privat

La Scala er et av verdens ledende og mest berømte operahus, og Lilly har fått strålende mottagelse på operascenen.

– Jeg jobber, studerer og øver mye. Jeg vant også en konkurranse og skal synge Rossini's Barberen fra Sevilla i Roma i desember.

Jørstad forteller at hun konkurrerte mot ca. 130 deltagere fra hele verden, og vant hovedrollen. Barbereren i Sevilla skal settes opp på Teatro Argentina som er et historisk operahus i Roma, ved Largo di Torre Argentina, noen kvartaler vest for Kapitol. Barbereren i Sevilla hadde urpremiere der i 1816.

– Det er utrolig stort å skulle få stå på akkurat den scenen. Operaen er satt opp en gang før, men det ble ingen suksess så da ble ikke framført flere ganger. Nå settes den opp igjen i desember.

Lilly Jørstad
Foto: Marco Brecsia & Rudy Amisano

Savner Finnmark

– Det er litt vanskelig å bo i Italia. Jeg savner familie og venner, og savner deres støtte. Jeg savner også frisk luft, det skulle vært fint å oppleve den rene lufta i Finnmark.

Det er ikke så ofte at Lilly kan reise hjem. Hun holder på med flere prosjekter og det er mye jobb. Kontrakten med La Scala er frem til april 2016.

– Jeg skal synge Askepott på La Scala 31. desember. Vi skal ha to konserter og det er øving hele uken før nyttårskonserten. Så derfor kan jeg heller ikke reise hjem på juleferie.

Neste år skal hun stå på scenen i Wien, og debutere på Wiener Staatsoperi i en opera av Giuseppe Verdi.

Festspillene i Bergen får også besøk av den talentfulle operasangeren med den komisk operaen Barberen fra Sevilla.

Jørstad har studert i Tromsø. Hun dro derfra til Milano der hun ble tatt opp som student ved Accademia Teatre alle Schala, for øvrig den eneste fra Norge som er sluppet gjennom det trange nåløyet for å studere der.