NRK Meny
Normal

Dette er de mest solgte kokebøkene i år

Norske kokebokforfattere dominerer matboksalget før jul. Utenlandske, oversatte kokebøker er nærmest fraværende fra toppen av salgsstatistikken.

Kokebøkene Trines mat, Hverdagsmat og Slikkepott

POPULÆRE KOKEBØKER: Dette er de mest populære kokebøkene i 2016, ifølge Bokhandlerforeningens salgsliste.

Foto: Cappelen Damm/Forlaget Press/Font Forlag

Det har vært en tydelig endring i markedet for matbøker.

For bare noen år siden var de mest solgte bøkene om mat og vin signert utenlandske forfattere. Nå er de 15 mest solgte matbøkene skrevet av norske forfattere. Det viser salgstall fra Bokhandlerforeningen.

Dette er de 15 mest solgte kokebøkene i år:

 1. Trines mat 2 (Trine Sandberg)
 2. Trines mat: favoritter og ukemenyer (Trine Sandberg)
 3. Hverdagsmat: Middag for alle (Ole Martin Alfsen)
 4. Kokkelære (Tom Victor Gausdal)
 5. Gratis mat: 50 ville og velsmakende vekster (Ellen-Beate Wollen)
 6. Ølbrygging fra hånd til munn (Colin Eick)
 7. Slikkepott (Lise Finckenhagen)
 8. Det søte liv (Kristine Ilstad)
 9. Fisk og Vin (Toralf Bølgen)
 10. Verdens beste familiekokebok (Kjartan Skjelde)
 11. Godt for magen: Matglede med lavFODMAP (Julianne Lyngstad)
 12. En ny start (Berit Nordstrand)
 13. Ingrid ber til julefest (Ingrid Espelid Hovig)
 14. Eltefritt brød og himmelske kaker (Ina-Janine Johnsen)
 15. Iskremfabrikken (Eyvind Hellstrøm)

Nordmenn velger trygt

Redaksjonssjef i Cappelen Damm, Anne Søyland, mener nordmenn velger kokebøker skrevet av personer de stoler på.

– Oversatte utenlanske matbøker har vanskelig for å bli synlig i markedet fordi de ikke har en kjent avsender. De norske leserne vil kjenne forfatteren og vite hva de står for, sier hun.

Trine Sandberg

TRINES MAT: Matbloggen til Trine Sandberg er svært populær. De er et godt utgangspunkt for salg av kokebøker.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Det er Trine Sandberg fra «Trines matblogg» et godt eksempel på.

Sandberg har skrevet de to kokebøkene som har solgt best i år. Og mange av leserne kjenner henne allerede gjennom hennes matblogg.

– Noen kokebøker har en litt spesiell og utilgjengelig tilnæringsmåte til hvordan de lager kokeboker. Jeg prøver å nå folk i deres hverdag med enkle og gode oppskrifter, sier hun.

– Jeg er veldig overraska over at bøkene mine har solgt så bra, siden flere av oppskriftene ligger på bloggen, sier Sandberg som i disse dager arbeider med den tredje kokeboka.

I fjor dro Sandbergs selskap «Trines mat» inn 3,5 millioner kroner.

Kjent ansikt

Ole Martin Alfsen

4 STJERNERS MIDDAG: Ole Martin Alfsen er en norsk kokk og vinkelner, mest kjent fra flere matprogrammer på TV.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

En annen som selger mange kokebøker er Ole Martin Alfsen. Kjent som kokken i TVNorge-serien «4 stjerners middag». Han har skrevet kokeboka «Hverdagsmat: Middag for alle».

– Det er klart det hjelper å ha et kjent ansikt når vi skal selge bøker. Det ser vi på navnene på topplisten, sier Alfsen.

Hans selskap «Alfsens Kokkedeliske» tjente 6,1 millioner kroner i fjor.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).