Hopp til innhold

Det spanske kjøkken

Etter 40 år med reising til Spania har de aller fleste nordmenn blitt på fornavn med de populære spanske rettene, ikke minst tapas, som har blitt en hit her hjemme.

Noman Mubashir foran det spanske flagget
Foto: Geir Evensen / NRK

Se alle oppskriftene fra det spanske kjøkken

Selv om den spanske matlagingen ved første øyekast kan virke litt ujålete og enkel, består måltidene alltid av kvalitetsingredienser og sesongens råvarer.

Tomatene er den røde tråden i spansk mat. Paprika, løk og poteter brukes i det meste. Sjømat, lam og gris serveres overalt. Olivenolje brukes i bøttevis og det hele krydres med kanel, chili og muskat.

Tapas betyr lokk

Likevel er det tapas de fleste elsker og forbinder Spania med. Ordet tapa betyr "lokk". Det stammer fra den tiden bareierne serverte kundene sine en drink med et spiselig lokk over glasset for å holde fluene borte. Ost og pølse ble tilsatt for å gjøre lokket mer appetittvekkende for kunden.

Tortilla er en tykk potetomlett eller pai med masse salt, frityrstekte poteter og egg. Billig, lett å lage og smaksrik.

Man nyter alltid vin til hovedretten i Spania, og aller helst en lokal vin som er produsert i området. Brød er svært viktig, og et måltid er ikke et ordentlig måltid før brødet kommer på bordet, gjerne med litt aioli eller oliven. De fleste desserter består av frisk frukt og yoghurt, men mandelkake og crema catalana er også populære.

Bidrag fra andre kulturer

Dagens spanske kokker kan takke maurerne, fønikerne og romerne for deres kulinariske bidrag. Fønikerne plantet landets første vinstokker i i Cadiz, mens romerene plantet de første oliventrærne.
Den kalde tomatsuppen gazpacho og kjøttbollene albóndigas er mauriske oppfinnelser.

Oppdagelsen av de karibiske øyer endret det spanske kjøkken for alltid. Christoffer Colombus brakte den sterke chilien, den søte paprikaen, tobakk, eksotiske frukter og ikke minst poteten til Spania. Senere kom kakaobønnene som førte til at sjokoladen ble hoffets nye favorittsnacks.

De regionale forskjellene er store. Et spansk ordtak som refererer til både klima og tilberedningsteknikk sier: I nord surrer man, i sentrale strøk griller man, i øst småkoker man og i sør frityrsteker man.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.