NRK Meny
Normal

Oppskrifter fra Spania

Når Noman Mubashir får besøk av Alexandra Solheim, står det spansk mat på menyen. Her ser du hva de skal lage og hvordan de går fram.

Alexandra Solheim og Noman Mubashir
Foto: NRK

Les mer om det spanske kjøkken

Spansk meny:

  • Gazpacho
  • Tortilla de patatas (potetpai)
  • Albóndigas

Gazpacho

Dette er en kald tomatsuppe for varme dager.

Gazpacho
Foto: NRK

Du trenger:

450 g klasetomater
225 g grønn paprika
1 agurk
2-3 hvitløksfedd
50 g hvitt brød (gjerne en 1-2 dager gammel baguett)
1 ss rødvinseddik
90 ml olivenolje
en liten klype havsalt

Slik gjør du:

Start med å koke opp en kjele med vann, snitt tomatene og legg dem i kjelen i et par sekunder. Helle av det varme vannet og fyll kjelen med kaldt vann. Legg noe brød til siden for krutonger, resten av brødet bløtes i vann i fem min. Del krutong-brødet i små terninger, stek dem i olivenolje til de er gylne i fargen og legg dem på kjøkkenpapir. Bland resten av ingrediensene i en matmølle (foodprocessor). Avkjøl suppen i kjøleskapet. Serveres kald med garnityr som spekeskinke, hakket løk og agurk.

Tortilla de patatas

Spansk potetpai/omelett.

Du trenger:

2,5 dl olivenolje
1 gul eller rød løk
0,5 kg poteter
3 egg
salt
pepper

Slik gjør du:

Hell olivenolje i pannen og sett på høy varme. Skjær potetene i pyramideformede småbiter. Stek potene myke i pannen og tilsett hakket løk. Pisk eggene i en bolle. Sett ned varmen på stekepannen til middels, sil oljen av poteter/løk og bland dem inn i eggemassen. Smak til med salt. Hell blandingen, som nå har en grøtaktig konsistens, i pannen og stek det som en omelett. Pass på at massen ikke setter seg fast i bunnen.

Når massen begynner å stivne, kan du snu den ved å først ha den over på en tallerken. Legg stekepannen oppned på tallerkenen og snu begge to, slik at tortillaen havner med bunnen opp i stekepannen. Beveg stekepannen fram og tilbake, slik at tortillaen former seg som en kake. La den steke noen minutter, men ikke la den bli gjennomstekt. Når den er ferdig, snur du den en gang til før du serverer den, enten varm eller kald.

Albóndigas

Spanske kjøttboller i tomatsaus

Albóndigas
Foto: NRK

Du trenger:

450 g kjøttdeig av okse eller svin
50 g gammelt, hardt brød
1 hvitløksfedd
Salt
Pepper
Bladpersille
0,5 kg tomater
1 gl hvitvin

Slik gjør du:

Fjern skinnet på tomatene ved å skolde dem som i gazpacho ovenfor. Bland salt, pepper, hakket persille og hvitløk i karbonadedeigen. Bløtlegg brødet i vann og bland det inn. Form deigen som små boller og stek dem i olivenolje på middels til høy varme. Når kjøttbollene er brune utenpå med rå innvendig, legg dem i en bolle. Stek hvitløken i olivenolje, knus tomatene og la det hele koke i stekepannen. Tilsett hvitvin om ønskelig. La koke i ca. 5 min. og legg i kjøttbollene. La det surre i ytterligere 5 min., strø over hakket persille og server.

Vel bekomme!