Derfor forsvinner «sporenstreks» og «formiddagsmat»

NRK.no vil redde et utrydningstruet norsk ord. Men hvorfor forsvinner ordene?

Flørt

Er dette et stevnemøte eller en date? Mange ville sagt det siste.

Foto: Colourbox.com

– Den største påvirkningen er nok at det kommer engelske ord i stedet.

«Stevnemøte» er blitt «date», og «formiddagsmat» er blitt «lønsj». Ingunn Indrebø Ims er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, og forklarer hvorfor noen norske ord brukes sjeldnere og sjeldnere.

– Det typiske er at det kommer et annet ord fra engelsk som overtar for det opprinnelige ordet.

– Alle snakker engelsk

Selv om engelske ord har erstatte mange norske ord, mener Ims at også andre språk har stor påvirkning på hvordan vi snakker.

– Alle i Norge bruker massevis av engelske ord hver dag. Noen grupper bruker også ord fra andre språk, og her er det store forskjeller mellom områder i Norge.

Hun bruker Oslo som eksempel. I de østlige delene brukes ord fra språk som Urdu mye oftere enn det brukes i vest. Allikevel er det også mange fellestrekk i bruken av slang i hele byen.

– Det typiske er at man kutter ord når man snakker på slang. «Seriøst» blir «serr» og «selvfølgelig» blir «seff».

Kanskje er det også noe av forklaringen på at enkelte ord forsvinner. «Date» er tross alt et mye kortere ord en «stevnemøte», og «asap» kortere enn «sporenstreks».

Les også: Uavgjort så langt i ord-kampen

Fra få til mange

Ingunn Indrebø Ims

Ingunn Indrebø Ims er stipendiat ved Universitetet i Oslo.

Foto: Universitetet i Oslo

Hun forklarer at de ordene som i dag virker som en naturlig del av språket, ikke alltid har vært der.

– Utenlandske ord begynner gjerne som slang. En liten gruppe bruker slike ord fordi de ønsker noe unikt.

Ims har analysert språket til nesten 100.000 nordmenn etter at hun deltok i prosjektet Oschlo-testen. Dermed har hun sett hvordan språket brukes i forskjellige deler av befolkningen.

– Etter å først ha vært brukt i en lite gruppe, kan bruken spre seg til større deler av befolkningen. Dermed setter de utenlandske ordene seg som en varig del av språket.

Seminarnorsken irriterer

7. juli startet NRK.no en konkurranse for å redde utrydningstruete norske ord. Over 400 forslag kom inn, og NRK.no skal bruke et av disse ordene i flest mulig sammenhenger det neste året.

Petter Schjerven

Petter Schjerven ønsker gjerne at vi sier sporenstreks i stedet for asap.

Foto: Oddvin Aune/NRK

Petter Schjerven sitter i juryen for konkurransen, og synes at spesielt et område preges av utenlandske ord i litt for stor grad. Han snakker om den fryktede seminarnorsken.

– Se for eksempel på dette med outsourcing. Jeg vet ikke om alle som bruker det helt vet betydningen av det, sier han.

Det ordet han irriterer seg mest over, er et annet ord som gjerne brukes på seminarer.

– Asap. Det er utrolig unødvendig. Jeg tror mange bruker det bare fordi de tror det er kult, de har bare hørt en sjef si det på et seminar med jobben, sier Schjerven.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Gjør det noe at norske ord forsvinner? Hvilket ord bør i så fall reddes?

Kulturstrøm

 • Gitar til 11 millioner kroner

  En av gitarene til Duane Allman, gitarist i Allman Brothers Band, ble solgt for nærmere 11 millioner kroner. Gibsonen, en Les Paul fra 1957, gikk under hammeren for på Gotta Have Rock and Rollsnettauksjon, melder Rolling Stone. Kjøperen ønsker å være anonym (NTB).

  Duane Allman med bandet Allman Brothers
  Foto: AP/Scanpix
 • Vurderer gressbytte etter Rammstein

  Norges Fotballforbund håper Ullevaal stadion kom seg velberget gjennom søndagens gigantiske Rammstein-konsert, men utelukker ikke gressbytte før Malta-kampen. Rammsteins konserter krever noe av de mest omfattende sceneriggingene i musikkverdenen. Søndagskonserten gjorde at underlaget var helt tildekket av plater i seks døgn (NTB).

  Rammstein, fra Europa-turneen i 2019
  Foto: CHRISTOPHE GATEAU / AFP/Scanpix
 • Hestenesprisen til Firing Lunde

  Anders Firing Lunde i Morgenbladet er tildelt årets Hestenespris for sitt arbeid. Han ble tildelt prisen under filmfestivalen i Haugesund mandag kveld. I begrunnelsen skriver juryen at «Lunde skriver med autoritet, dette er en som kan stoffet sitt, og med sterk tilstedeværelse i teksten». Hestenesprisen deles ut hvert år til en journalist som utmerker seg innenfor sjangrene kultur, film eller portrett.(NTB).