Uavgjort så langt i ord-kampen

Flere tusen stemmer har kommet inn i «Redd et ord»-kampanjen. To dager før det hele skal avgjøres står det uavgjort mellom «sporenstreks» og «formiddagsmat».

Petter Schjerven og Helene Uri

Petter Schjerven og Helene Uri hadde ingen enkel jobb med å finne fram til de ti ordene som til slutt skulle nå finalen.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

NRK.no spurte dere lesere om hvilke ord som bør bevares. Nærmere 400 forslag kom inn, som til slutt resulterte i ti finalister.

Alle finalistene finner du i dette fantastiske bidraget som vi fikk inn fra en leser:

«Damer har gjort meg bedrøvet før, men jeg lager ikke rabalder, så da blir det ikke mulkt og ingen behøver å gå i kasjotten. Men jeg drar sporenstreks til en herreekviperingsforretning for å dresse meg opp. Da burde jeg kunne få meg et stevnemøte. Jeg er ingen slubbert og vil diske opp med formiddagsmat om vi blir hjertevenner. Kanskje jeg og min kvinne seiler til Karibien og leker froskemenner i den varme sjøen på vår bryllupsreise.»

Ett døgn etter at avstemningen åpnet har nærmere fem tusen stemmer kommet inn, og to ord skiller seg ut i teten.

I skrivende stund har «sporenstreks» og «formiddagsmat» nøyaktig like mange prosent av stemmene.

Er du uenige i at disse ordene bør bevares, da bør du avgi din stemme nederst i denne artikkelen.

Juryens favoritter

Begge disse ordene står høyt på juryens liste. Petter Schjerven har en forkjærlighet for nettopp sporenstreks, fordi han mener alternativet mange bruker er så mye dårligere.

– Asap er utrolig unødvendig. Jeg tror mange bruker det bare fordi de tror det er kult, de har bare hørt en sjef si det på et seminar med jobben, og så tenkt at det må jeg også begynne med, sa Schjerven under jurymøtet.

Forfatter Helene Uri mener «formiddagsmat» har noe nostalgisk og fint over seg.

– Det var det vi spiste da jeg var liten, da hadde vi ikke lunch.

Gi din stemme!

NRK.no forplikter seg til å bruke ordet som vinner avstemningen i framtiden. Hva mener du - er det viktigere at vi bruker stevnemøte i stedet for date, mot formiddagsmat i stedet for lunch?

Gi din stemme på skjemaet under! Avstemningen avsluttes torsdag formiddag, sannsynligvis etter formiddagsmaten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Vikingtidsmuseum har blitt godkjent

  Vikingtidsmuseet på Bygdøy er godkjent av Plan og bygningsetaten.

  Det skriver Avisa Oslo.

  Statsbygg får tillatelse til å begynne oppføring av nytt museumsbygg og tilbygg til det eksisterende Vikingtidsmuseet på Bygdøy – som også skal rehabiliteres.

  Museet blir etter planen ferdigstilt i 2025/26.

  Det nye vikingskipmuseet
  Foto: Aart Architects / Statsbygg
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK