Disse ordene nådde finalen

Leserne har sendt inn nærmere 400 bidrag til ord som har blitt glemt, men som bør reddes. Petter Schjerven og Helene Uri er nå klar med en liste over de ti viktigste. Vinner din favoritt?

Redd et ord!

Petter Schjerven og Helene Uri sitter som om de skulle vært på stevnemøte - eller date, som det ofte heter.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Listen over de ti utvalgte ordene finner du nederst i artikkelen. Du kan stemme fram til torsdag - da presenterer vi ordet med flest stemmer, et ord NRK.no forplikter seg til å bruke framover.

– Ah, molefonken. Den så jeg ikke før nå. Det er liksom leppa ut og triste øyne, sier Petter Schjerven og smiler.

Molefonken står langt fra alene på lista, som etter hvert får stadig flere pennestrøk. Manufaktur, kolonial, hyrdestund og hjertevenn var blant de rundt 400 bidragene som kom inn da NRK.no og Reiseradioen ba lesere og lyttere om å sende inn utrydningstruede ord - ord vi savner.

Programleder og forfatter Petter Schjerven, kjent fra blant annet «Typisk Norsk» og «Kjerring»-aktuelle Helene Uri fikk en hard jobb da de skulle velge ut bare ti ord som vi må ta bedre vare på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Petter Schjerven og Helene Uri

Petter Schjerven og Helene Uri diskuterer hvilke ord som skal med, og hvilke som må strykes. – Ingen enkel jobb, er de enige om. Den store ordboken blir flittig brukt.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

– Her var det mange fine bidrag, altså, sier Uri, som selv har en forkjærlighet for ordet «formiddagsmat».

– Det er noe nostalgisk og fint over det, formiddagsmat var noe vi spiste da jeg var liten, forteller Uri.

Selv kunne hun nok vært flinkere til å bruke det oftere.

– Jeg sier nok lunch, dessverre. Men formiddagsmat er et veldig fint ord, og en handling vi fremdeles utfører. Derfor er det nok verdt å sette på lista vår, sier forfatteren.

En naturlig død

For mange av ordene som har blitt sendt inn har rett og slett hatt en naturlig død, og kommer derfor ikke med på Schjerven og Uris topp-ti-liste.

– Ta spiskammers, for eksempel. Det var jo noe folk hadde før kjøleskapet kom. Det samme gjelder månedslov, det var første mandag i måneden fri, fordi elevene måtte på skole på lørdager. Disse ordene er helt utdaterte, så det hjelper ikke å redde dem, mener Uri.

Andre ord har blitt strøket på grunn av at det er dialekt. Ransel og guttetruse blir for eksempel brukt noen steder i landet, mens det for andre er helt utdatert.

– Vi har også hoppet over det mest snirkete, altså de ordene hvor vi må opp med ordboken for å finne betydningen. Da er litt av poenget borte, sier de to.

– Tenker ikke over bruken

Petter Schjerven er glad i det gamle, og har blant annet gitt ut Nostalgisk ordbok. Det betyr ikke at han ikke er glad i nye ord.

– Jeg er opptatt av at vi skal ha flest mulige ord, jeg er glad i å variere. Man skal ikke kaste ut ord, men det er jo noen jeg klarer meg uten, sier Schjerven til NRK.no.

På spørsmål om han kommer på et ord han irriterer seg over, kommer svaret ganske fort:

– Asap. Det er utrolig unødvendig. Jeg tror mange bruker det bare fordi de tror det er kult, de har bare hørt en sjef si det på et seminar med jobben, og så tenkt at det må jeg også begynne med, sier Schjerven.

Da mener han at det norske ordet er mye bedre.

– Sporenstreks er et godt og flott norsk ord. Det sier noe om at dette skal skje med en eneste gang. Det er kraft i det.

For seminarnorsk er, ifølge Petter Schjerven, nærmest blitt en egen sjanger.

– Se for eksempel på dette med outsourcing. Jeg vet ikke om alle som bruker det helt vet betydningen av det, sier han og ler.

Flere overraskelser

Mange av de innsendte ordene vekker gode minner hos juryen, og betydningen diskuteres. Noen ord kan til og med gi inntrykk av å være viktigere enn andre, mener de.

– Ta ærend, for eksempel. Du kan ikke si til sjefen at du skal på butikken i arbeidstida, men det er noe annet om du skal ut et ærend. Da får du til svar at vi sees senere, sier Schjerven og ler.

– Og jeg ble veldig overrasket over dette med å telefonere. Jeg har ikke tenkt et sekund på at vi ikke bruker det lengre før jeg så denne listen.

– Nå brukes det vel bare hvis man skal være morsom, avslutter Petter Schjerven.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Blir Festspilldikter i 2020

  Tormod Haugland blir Festspilldikter under De Litterære Festspill i Bergen 22.–23. mai 2020. Haugland er en produktiv forfatter, som har gått i en ny litterær retning de siste årene. Han ble blant annet nominert til P2-lytternes romanpris 2017 for «Om dyr og syn». Tidligere Festspilldiktere er blant andre Hanne Ørstavik, Per Petterson, Ingvar Ambjørnsen og Dag Solstad.

  Tormod Haugland fo0rfatterportrett
  Foto: Helge Skodvin
 • Ny podkast med opplesning

  Kolon forlag lanserer denne uka en podkast med rene opplesninger på 8–10 minutter. I første omgang blir det med forlagets egne forfattere, som Steinar Opstad og Julie Stokkendal. Disse podkastene skiller seg fra andre forlagspodkaster ved at de er helt uten jingle, innledning eller intervju.

 • Kan komme en «Kill Bill vol.3»

  Quentin Tarantino har hintet om at «Once Upon a Time in Hollywood» er hans siste film. Nå snakker han om en potensiell tredje «Kill Bill». En av idéene har vært å fortelle historien om Vernita Greens nå voksne datter, skriver Indie Wire.

  alb430787
  Foto: MIRAMAX / Album