Hopp til innhold

Engelsk ødelegger norsk

Elever på ungdomskolen og videregående skole leser så mange engelske bøker at det går utover norsk-kunnskapene. Norsklærere etterlyser gode norske fantasybøker for å få opp interessen for språket igjen.

Illustrasjonsbilde: Lærer underviser elever
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

På Stavanger Bibliotek har utlånet av engelskspråklige bøker økt med 30 prosent, mens utlånet av norske bøker har sunket. De siste fem årene har biblioteket økt beholdningen av engelske bøker med over 30 prosent. 

- Mange elever leser engelske bøker på ungdomskolen og videregående skole, og det er årsaken til at vi ville utvide beholdningen. Ungdom låner mye lettleste bøker på mellom 100 og 200 sider, sier bibliotekar Ragnhild Skar.

Norsklærere tror mangelen på spennende norske fantasybøker for ungdom kan forklare noe av nedgangen i utlån av norske bøker.

 

 

 

Harry Potter
Foto: JEWEL SAMAD / AFP

- Ungdom som begynner på Harry Potter og blir fascinert, vil ofte lese bøkene på orginalspråket. Deretter går de ofte videre til Ringenes Herre og andre amerikanske og engelske forfattere. Vi har ingen forfattere i samme divisjon, sier norsklærer Astrid Todnem.

Den store interessen for engelske bøker går utover det norske språket. Vanlige feil er å blande norske og engelske uttrykk. Et  eksempel er "i min mening" som kommer fordi elevene er vant med å skrive "in my opinion".

Andre feil som gjøres er å dele ord. Et ord blir til to. Det skyldes både engelsk påvirkning og retteprogrammene på pc-en. Men påvirkningen er tydelig i setningsbyggingen. I norsk skal den viktigste informasjonen så langt frem i setningen som mulig. Dette syndes det mot, ifølge norsklærer Todnem.

- En av mine fanesaker er å fremheve samtidslitteraturen for der er det mye bra. Spesielt unge novelleskrivere. Jeg prøver å gå litt utenom tekstene i lærebøkene fordi den samme novellen står ofte i pensum både på ungdomskolen og på den videregående skolen. Da ser jeg at fascinasjonen for det norske forsvinner fordi det blir det samme omigjen, sier Todnem.

 

 

 

Undervisning
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX