Hopp til innhold

Deler musikk med mobilen

Stadig flere barn deler musikken sin med andre over mobiltelefonen.

Barn med mobiltelefoner
Foto: Keilen, Berit / Berit Keilen, Scanpix

Les også: Musikkmobilene tar over

Les også: Den nye iPoden

En undersøkelse gjort av analytikerbyrået Intuitive Media i Storbritannia med 1.500 barn under 13 år viser nemlig at en tredel av barna i aldersgruppen har delt musikk fra telefonen sin med andre venner. Hele 45 prosent sier de gjerne skulle hatt muligheten til det, melder BBC .

Ipod
Foto: CHARLES PLATIAU / REUTERS

Ulovlig

Deling av musikk som er opphavsrettsbeskyttet er i Storbritannia ulovlig, og barnene begår i teorien lovbrudd når de deler musikk over mobilen.

Nå mener analytikere at musikkdeling over mobilen kan bli platebransjens neste store mareritt.

- Fildeling på internett blir av platebransjen sett på som et av de største problemene, og denne undersøkelsen viser at mobiltelefonen kan komme til å øke problemet, sier Robin Hart, analytiker i Intuitive Media til BBC.

- Barnene er ikke klar over at de gjør noe ulovlig, mener han.

Vokser voldsomt

Over 250 000 barn i Storbritannia under 10 år har en mobiltelefon med mp3-spiller, et tall som vil vokse voldsomt de neste årene.

Stadig flere mobiltelefoner har mp3-spiller og stor nok lagringsplass, og Justin Pearse, redaktør i magasinet New Media Age, som har bestilt undersøkelsen mener at utviklingen ikke er uventet.

Han mener at musikkdeling over mobiltelefonen vil bli et svært vanlig fenomen i løpet av så kort tid som uker eller måneder, kanskje særlig etter julehandelen.

Advarer

Robin Hart advarer mot å ta rettslige skritt mot barn som deler musikk.

- Barnene gjør dette i god tro. Vi trenger ikke gjøre dem til kriminelle, mener han ifølge BBC.

Han mener billig musikknedlasting fra mobiloperatører vil kunne begrense omfanget av musikkdelingen. Og at spredningen fra telefon til telefon kan ha en positiv reklame-effekt, og ber derfor platebransjen om heller å se fordelene i det som skjer, enn å slå hardt ned på det.

- Den ultimate veien til å få økte inntekter med mobilen vil være å tilby musikkfans det de vil ha og oppfordre dem til å laste ned musikken lovlig, avslutter Hart.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters