Hopp til innhold

- Apple stjal navnet!

Apple saksøkes for å ha stjålet navnet på sitt nye mp3-mobil-vidunder.

Steve Jobs, iPhone
Foto: PAUL SAKUMA / AP

iPhone
Foto: TONY AVELAR / AFP

Nett-tv: Apple-sjef Steve Jobs lanserte iPhone

Les også: Apple lanserte iPhone

Les også: Dødsstøtet for iPod?

Det gikk bare 36 timer fra Apple lanserte sitt nye vidunder med navnet iPhone, til de fikk firmaet Cisco på nakken.

I forhandlinger

Mange ble overrasket da Apple lanserte sitt nye produkt under nettopp iPhone-navnet. Men Apple hadde før dette ligget i forhandlinger med firmaet Cisco som eier rettighetene til varemerket iPhone.

Apple har imidlertid aldri undertegnet utkastet til kontrakt, og ikke sendt den i retur til Cisco. Og i følge digi.no er det heller ingen ting som tyder på at de kommer til å gjøre det heller.

Dermed ligger det an til rettssak. Cisco har lever inn et søksmål til United States District Court i California mot Apple, for å forsøke å hindre Apple i å krenke og med hensikt kopiere og bruke det registrert varemerket.

- I god tro

Cisco har eid varemerket siden de kjøpte selskapet Infogear i 2000. Dette selskapet hadde eid navnet siden 1996, da de registrerte det.

- Cisco gikk i forhandlinger med Apple i god tro, etter at Apple gjentatte ganger ba om tillatelse til å benytte Ciscos iPhone-navn, sier Mark Chandler, senior visepresident i Cisco, heter det i en pressemelding fra Cisco

- Det er ingen tvil om at Apples nye telefon er veldig spennende, men de bør ikke bruke vårt varemerke uten vår tillatelse, heter det videre.

- Toskete

Apple mener imidlertid at Ciscos registrering av varemerket var for dårlig.

- Vi mener dette søksmålet er toskete. Det finnes allerede flere selskaper som bruker iPhone-navnet for IP-telefonprodukter. Vi er det første selskapet noen sinne bruker iPhone-navnet på en mobiltelefon. Hvis Cisco ønsker å utfordre oss på det, er vi veldig sikre på at vi vinner, sier Alan Hely, en talsmann for Apple, til BBC News.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)