NRK Meny
Normal

Apple lanserte iPhone

Apple-sjef Steve Jobs presenterer "dingsen" som gjør iPoden og mobilen overflødig.

Steve Jobs lanserte iPhone.
Foto: PAUL SAKUMA / AP

John Mayer
Foto: PAUL SAKUMA / AP

Nett-tv: Apple-sjef Steve Jobs lanserte iPhone

Les også: Dødsstøtet for iPod?

Tirsdag kveld ble alle forventninger innfridd under MacWorld Expo 2007. Ryktene hadde lenge gått om en telefon som delvis kan komme til å utradere de vanlige mp3-spillerne fra Apple. Og ryktene viste seg å være riktige.

Tre i én

Da Steve Jobs holdt den årlige talen sin i San Fransisco lovet han å introdusere tre helt nye produkter: en widescreen iPod med touch-kontroller, en ny mobiltelefon og en Internett-basert kommunikasjons-enhet. Det viste seg at alle disse var å finne i et og samme produkt: iPhone.

Noe som er helt spesielt med det nye produktet er at det ikke har tastatur. Det har en touch-skjerm som kontrollerer alle kommandoer, som overser utilsiktede bevegelser og som støtter bevegelser med flere fingre.

Unike egenskaper

I følge Digi.no  har den også tre andre unike egenskaper. Spilleren/telefonen leveres med 2 megapiksels kamera og tre sensorer:

  • den vet om den er i landskaps- eller portrettmodus
  • den sparer strøm ved å registrere lyset i omgivelsene 
  • den skrur av skjermen når den holdes opp mot brukerens øre

Til nrk.no sa Einar Ryvarden, ansvarlig redaktør i digi.no,i går at dette kan være dødsstøtet for de vanlige mp3-spillerne .

– Folk gidder ikke ta med seg mer utstyr enn nødvendig. Både mobiltelefon og mp3-spiller med headset til det ene og til det andre og flere batteri som må lades. Det blir for mye å holde styr på, kundene vil ha det enklere, sa Ryvarden.

Nå har forbrukerne fått dette, gjennom iPhone.

Ny milliard passert

Samtidig kommer nyheten om at iTunes, nettbutikken der man kjøper innhold til Apples "dingser", har passert to milliarder solgte sanger. Og den siste milliarden med låter har de solgt bare siste året.

iPhone kommer først i USA - i juni. Til Europa kommer den i fjerde kvartal, mens Asia må vente til 2008.

 

iPhone
Foto: TONY AVELAR / AFP

Flere kulturnyheter