NRK Meny
Normal

David Bowie er død

David Bowie (69) er død etter en 18 måneders kamp mot kreften.

David Bowie
Foto: NILS MEILVANG / AP

Bowies publisist Steve Martin bekrefter at meldingen som ble lagt ut om dødsfallet på Bowies Twitter- og Facebook-kontoer mandag morgen er korrekt.

Også Bowies sønn, filmregissøren Duncan Jones, bekrefter nyheten.

«David Bowie døde fredfylt omgitt av familien sin etter en tapper 18 måneders kamp mot kreften», heter det i meldingen.

Laster Twitter-innhold

Avskjedsgave

Blomsterhilsen utenfor Bowies barndomshjem

David Bowie hylles med blomster i Londons bydel Brixton, hvor han vokste opp.

Foto: Espen Aas / NRK

Tony Visconti, som har produsert flere av de største albumene til David Bowie og samarbeidet med ham i mange år, sier at han i et års tid har visst at Bowie var syk.

– Han gjorde alltid akkurat det han hadde lyst til å gjøre. Han ønsket å gjøre ting på sin måte og på den best mulige måten. Hans død var ikke noe annerledes enn livet hans – et rent kunstverk, skriver Visconti på sin Facebook-side.

– Han lagde albumet «Blackstar» for oss, hans avskjedsgave. Jeg har visst om at dette ville komme til å skje i et års tid, men jeg var likevel ikke forberedt. Han var en helt usedvanlig, ekstraordinær mann, full av kjærlighet og livsglede. Han vil for alltid være hos oss. Nå er det passende å gråte, avslutter Visconti.

Ruvende skikkelse

Bowie døde søndag, bare få dager etter at han slapp sitt kritikerroste 29. album «Blackstar», som ble belønnet med terningkast fem av NRK.

Bowie hylles nå på sosiale medier, og den britiske statsministeren David Cameron omtaler dødsfallet som et stort tap.

Bowie var en av pop- og rockhistoriens mest markante og kritikerroste skikkelser, og han har preget popkulturen helt siden sin platedebut i 1967.

Laster Twitter-innhold

Han fikk sitt brede gjennombrudd i 1972 med albumet «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars». «Space Oddity» fra 1969 og «Let's Dance» fra 1983 er to andre av hans største hits.

Bowie spilte flere konserter i Norge, og den siste var på Norwegian Wood i 2004. Bowie sluttet å spille konserter for noen år siden, men har fortsatt å gi ut plater.

Han ble hjerteoperert samme år, og det var stille fra ham fram til 2013, da han ga ut sin første plate på ti år, «The Next Day». Ifølge BBC har det i flere år gått rykter om Bowies helse siden han har vært borte fra rampelyset. Hans siste liveopptreden skjedde helt tilbake i 2006.

Etter en pause på fem år er David Bowie igjen plateaktuell som soloartist. I forbindelse med utgivelsen har Petter Nome møtt David Bowie for å snakke om, samt vise eksempler fra hele hans karriere innenfor musikk, film og teater.

VIDEO: Dokumentar om David Bowie fra 1993.

Spydspiss

Reaksjonene er sterke etter at nyheten om Bowies bortgang kom mandag morgen. Musiker og radiovert Thomas Felberg mener David Bowie var en av de aller største, uansett sjanger.

Musikkjournalist Robert Sætervik i NRK sier at nyheten slår ned som en bombe, i og med at kreftsykdommen har vært godt skjult for offentligheten.

– Bowie har vært en spydspiss for rocken siden han slo til i overgangen mellom 60 – og 70-tallet. Han har alltid vært en artist som har vært på søken, blant annet ved å fremstå som mange personligheter og alter ego gjennom karrieren. Han søkte alltid nye veier og nye måter å uttrykke seg på. Han har derfor vært en slags «artistenes artist», selv om han også har hatt et bredt nedslagsfelt blant fans og det platekjøpende publikum, sier Sætervik.

Musikkjournalist Morten Ståle Nilsen sier til NTB at Bowie etterlater seg et gedigent tomrom.

– Det er definitivt et sjokk, det kom som lyn fra klar himmel. Men det er i og for seg godt å tenke på at han gikk ut med flagget til topps rent kreativt. Han leverte sitt beste album på nærmere 30 år fredag, sier han.

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP