Mannen som slo David Bowie i øyet

Kunstneren George Underwood er mest kjent for å ha påført David Bowie en utvidet pupill og ulike farger på øynene. Nå stilles bildene hans ut i Porsgrunn.

George Underwood har laget flere av de mest berømte covrene til Bowie

George Underwood har laget flere av de mest berømte covrene til David Bowie.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Øyet, ja jeg vet, det kommer alltid opp i samtalene, sier George Underwood smilende.

Han er fullstendig klar over at han for mange er kjent som mannen som slo barndomskameraten David Bowie i det venstre øyet på grunn av en damekrangel. Han hadde en ring på fingeren da han slo, og slaget førte til at Bowie fikk en permanent skade i øyet.

– Det er lenge siden, og David tilga meg. Det var en tåpelig greie som skjedde da jeg var femten år gammel.

Senere har Bowie takket ham for slaget, forteller Underwood.

– Han sa at jeg til syvende og sist gjorde ham en tjeneste.

George Underwood slo det venstre øyet til David Bowie så artisten fikk permanente skader.

Første gang i Norge

George Underwood beholdt vennskapet med David Bowie helt fram til Bowies død i fjor. Han er en respektert kunstner som har laget flere av David Bowies mest berømte plateomslag.

Nå er han i Norge for første gang, for å vise fram bildene sine under David Bowie-festivalen Bowie70 på Ælvespeilet i Porsgrunn. Festivalen feirer at David Bowie ville ha fylt 70 år i januar 2017.

Kurator Tom Hovinbøle har skrevet bok om George Underwood, og sier det er stort at han har valgt å besøke festivalen.

– Underwood er en veldig viktig del av Bowies historie. Det var han som trakk Bowie med seg i musikken. Underwood forsøkte i mange år å bli rockestjerne, og Bowie hang med på lasset i begynnelsen før han på en måte tok over, sier Hovinbøle.

David Bowie-kunstverk laget av George Underwood

David Bowie ble kjent for å ha en konstant utvidet pupill på det venstre øyet, noe som vises i dette kunstverket laget av Eivind Blaker.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Liker Nerdrum

Underwood selv sier at han har en kobling til Norge, selv om han aldri har vært i landet før.

– Jeg spurte David om han kunne skrive noe som et sitat til en katalog i forbindelse med en utstilling jeg hadde i London. I sitatet nevnte han Odd Nerdrum. Vi har ikke samme teknikk eller stil på bildene våre, men det var noe med ansiktene som skapte en kobling, sier Underwood.

– Vi forsøkte å få til en utstilling sammen med Nerdrum for noen år siden, men det ble ikke noe av. Så ble jeg spurt om en utstilling i Porsgrunn. Jeg sa ja, jeg har ikke vært i Norge før og tenkte at dette var kult.

Bowie-festivalen i Porsgrunn varer hele lørdag. Blant høydepunktene er Underwoods utstilling, Bowie-mat og Bowie-øl, en samlerutstilling og konsert. Festivalen er ikke over før klokken 2 natt til søndag.

– Bowie har betydd mye. Musikken er tidløs så det passer for alle, sier Martin og Thomas Lundemo, som er med på festivalen.

Martin og Thomas Lundemo

Martin og Thomas Lundemo koser seg på Bowie-festival.

Foto: Anne Lognvik / NRK