Hopp til innhold

Dataforeninger vil prøve Økokrims popcorn-beslag

To norske ideelle dataorganisasjoner vil ha Økokrims beslag av domenet popcorn-time.no rettslig prøvet.

Popcorn Time

VIL PRØVE ØKOKRIMS BESLAG: NUUG og EFN mener beslaget åpner for at politiet vil kunne beslaglegge domenenavn kun på mistanke.

Foto: NRK

Det var i mars Økokrim tok beslag i domenet popcorn-time.no på mistanke om at det benyttes til straffbar medvirkning til brudd på åndsverkloven.

– Hvis beslaget blir opprettholdt, åpner dette for at politiet vil kunne beslaglegge domenenavn kun på mistanke, skriver Norwegian Unix User Group (NUUG) i en epost til NRK.

Prinsipielt viktig

NUUG og Elektronisk Forpost Norge (EFN) anser saken som prinsipielt viktig og mener beslaget tester grensene for ytringsfriheten.

De to foreningene mener at beslag av domenenavn er veldig inngripende og bare bør benyttes i unntakstilfeller der for eksempel liv er i umiddelbar fare, eller der saken er blitt prøvet for retten.

Et globalt problem

På vegne av NUUG og EFN sendte NUUGs advokatkontor Føyen Torkildsen fredag en begjæring om rettslig prøving av beslaget som ble gjort i mars.

Strømmetjenesten Popcorn Time gir brukerne tilgang til filmer og TV-serier. Økokrim mener domenet gjør materialet tilgjengelig uten samtykke fra rettighetshaverne, at dette krenker opphavsretten og at domenet utgjør en del av et globalt problem i stadig og rask utvikling.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.