Hopp til innhold

Økokrim går til aksjon mot Popcorn Time

Politiet har tatt beslag i det norske domenet Popcorn-time.no. Ingen er pågrepet eller siktet i saken.

Popcorn Time i nettleser

POPULÆRT, MEN ULOVLIG: Popcorn Time har vært en mye brukt tjeneste for å se film, men tjenesten er ulovlig å bruke i Norge.

Foto: Skjermdump

Det melder politiet i en pressemelding.

Økokrim har i dag tatt beslag i domenet popcorn-time.no. De mistenker at domenet benyttes til straffbar medvirkning til brudd på åndsverkloven § 2, som gir rettighetshaver enerett til å råde over åndsverk, står det i pressemeldingen.

Det norske domenet popcorn-time.no utgjør, etter ØKOKRIMs syn, en del av et globalt problem i stadig og rask utvikling.

– Det er en mye lettere prosess for å ta kontroll over et norsk domene. Vi har ikke vurdert å aksjonere mot andre, utenlandske popcorn time-domener, sier politiadvokat i Økokrim, Maria Bache Dahl.

I motsetning til mange andre Popcorn Time-domener, kunne man ikke finne filmer på nettsiden, kun tekst.

– Det var ikke lagt ut noe materiale på domenet som det er tatt beslag i. Men det var en lenke til andre domener, hvor man kunne laste ned programvaren for å få Popcorn time, forteller politiadvokaten.

Ingen er siktet eller pågrepet i saken.

– Domenet har stått registrert på en forening. Vi går ikke ut med navnet, nettopp fordi de ikke er mistenkt for å stå bak brudd på åndsverksloven selv. Vi er ikke kjent med hvem som har lagt ut innholdet, en del av den videre etterforskningen vil være å forsøke å indentifisere de som er ansvarlige for innholdet på popcorn-time.no, sier Bache Dahl til NRK.

«Alvorlig samfunnsproblem»

Politiet forteller at ulovlig fildeling av opphavsrettbeskyttet materiale på internett utgjør et alvorlig samfunnsproblem.

«Fildelingstjenesten Popcorn Time gjør tilgjengelig for allmennheten et stort antall filmer og TV-serier. I all hovedsak er filmene og TV-seriene lagt ut på internett uten rettighetshavers samtykke. Det norske domenet popcorn-time.no bidrar til tilgjengeliggjøringen ved å lenke til andre domener hvor nødvendig programvare kan lastes ned. I tillegg tilbyr det norske domenet popcorn-time.no informasjon, brukerveiledninger og nyhetsoppdateringe.», står det i pressemeldingen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober