Hopp til innhold

Økokrim går til aksjon mot Popcorn Time

Politiet har tatt beslag i det norske domenet Popcorn-time.no. Ingen er pågrepet eller siktet i saken.

Popcorn Time i nettleser

POPULÆRT, MEN ULOVLIG: Popcorn Time har vært en mye brukt tjeneste for å se film, men tjenesten er ulovlig å bruke i Norge.

Foto: Skjermdump

Det melder politiet i en pressemelding.

Økokrim har i dag tatt beslag i domenet popcorn-time.no. De mistenker at domenet benyttes til straffbar medvirkning til brudd på åndsverkloven § 2, som gir rettighetshaver enerett til å råde over åndsverk, står det i pressemeldingen.

Det norske domenet popcorn-time.no utgjør, etter ØKOKRIMs syn, en del av et globalt problem i stadig og rask utvikling.

– Det er en mye lettere prosess for å ta kontroll over et norsk domene. Vi har ikke vurdert å aksjonere mot andre, utenlandske popcorn time-domener, sier politiadvokat i Økokrim, Maria Bache Dahl.

I motsetning til mange andre Popcorn Time-domener, kunne man ikke finne filmer på nettsiden, kun tekst.

– Det var ikke lagt ut noe materiale på domenet som det er tatt beslag i. Men det var en lenke til andre domener, hvor man kunne laste ned programvaren for å få Popcorn time, forteller politiadvokaten.

Ingen er siktet eller pågrepet i saken.

– Domenet har stått registrert på en forening. Vi går ikke ut med navnet, nettopp fordi de ikke er mistenkt for å stå bak brudd på åndsverksloven selv. Vi er ikke kjent med hvem som har lagt ut innholdet, en del av den videre etterforskningen vil være å forsøke å indentifisere de som er ansvarlige for innholdet på popcorn-time.no, sier Bache Dahl til NRK.

«Alvorlig samfunnsproblem»

Politiet forteller at ulovlig fildeling av opphavsrettbeskyttet materiale på internett utgjør et alvorlig samfunnsproblem.

«Fildelingstjenesten Popcorn Time gjør tilgjengelig for allmennheten et stort antall filmer og TV-serier. I all hovedsak er filmene og TV-seriene lagt ut på internett uten rettighetshavers samtykke. Det norske domenet popcorn-time.no bidrar til tilgjengeliggjøringen ved å lenke til andre domener hvor nødvendig programvare kan lastes ned. I tillegg tilbyr det norske domenet popcorn-time.no informasjon, brukerveiledninger og nyhetsoppdateringe.», står det i pressemeldingen.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.