Snart slutt for «Carlsens solreiser»

I mars går Jon Herwig Carlsen (75) ut av kommentatorboksen for alle siste gang. Hos «Lindmo» avslører han hemmeligheten bak 40 år med direktesendt begeistring.

Video Jon Herwig Carlsen hos Anne Lindmo

Jon Herwig Carlsen avslører hvordan han bygger opp stemningen for TV-seerne på standplass, samt hvordan han varmer opp med en «katastrof» før sending. Se video!

VM i skiskyting i Ruhpolding blir det siste mesterskapet NRK-seerne får høre 75-åringen servere limericks på rekke og rad, samt skrike seg hes på standplass.

Onsdag kveld er han hedersgjest i det nye talkshowet «Lindmo», som har premiere på NRK1 i kveld klokken 22.25.

Les også: Anne Lindmo skal erobre lørdagskvelden med nytt talkshow

Carlsens solreiser

Kjell Kristian Rike og Jon Herwig Carlsen

Jon Herwig Carlsen sammen med Kjell Kristian Rike.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Etter over 40 år i NRK har askerbøringen kommentert alt fra ski til ishockey, motorsport, seiling og sykling, men han vil nok aller best huskes som langrenns- og skiskytingskommentator i tospann med Kjell Kristian Rike.

Duoen fikk hedersprisen under Gullruten i 2007, året før Rike døde av kreft.

Les også: Bjørndalen-sensasjon toppet Jon Herwig Carlsens innholdsrike kommentatorkarriere

De siste årene er det trespannet Ola Herwig Carlsen, Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde som har fulgt skiskytterne verden rundt, da med eldstemann som en selvfølgelig reiseleder.

– Vi kaller det bare «Carlsens solreiser». Jeg bestiller flybilletter for hele sesongen i september, og fikser leiebil og andre nødvendigheter, forteller 75-åringen i kveldens «Lindmo».

– Hotellet bestiller vi gjerne før vi drar derfra året før, da får vi som regel de samme rommene også året etter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Premiere på Lindmo, Liv Grete Skjelbreid Poiree og Jon Herwig Carlsen

Jon Herwig Carlsen sammen med Liv Grete Skjelbreid Poiree og Anne Lindmo.

Foto: Ole Kaland/NRK

Avslører hemmeligheten

I anledning den populære kommentatorens forestående og uunngåelige pensjonisttilværelse, har programleder Anne Lindmo invitert 75-åringen for et gjensyn med hans lange og rikholdige karriere i NRK.

Blant «avsløringene» publikum kan se frem til, er svaret på hvorfor Carlsen stemme fortsatt ikke er utslitt etter 40 år med hes og høylytt begeistring.

75-åringen avslører også hva som er hemmeligheten bak en god og engasjerende kommentatorstemme, det svaret får du i klippet øverst i saken.

I kveldens program fremfører også flere kjente idrettshelter sin personlige hyllest til den folkekjære kommentatoren, blant andre Bjørn Dæhlie og Liv Grete Skjelbreid Poiree.

Kulturstrøm

  • Larry Kramer er død

    Den amerikanske dramatikaren, forfattaren og aktivisten Larry Kramer er død, opplyser ektemannen hans til New York Times. 84 år gamle Kramer døde onsdag av lungebetennelse. Han har mellom anna skrive teaterstykket «The Normal Heart».

    FILE PHOTO: AIDS activist and author Larry Kramer poses for a portrait in his apartment in New York
    Foto: Lucas Jackson / Reuters
  • Ein million for å syne Sabeltann

    Dyreparken i Kristiansand brukar ein million kroner på smitteverntiltak for å kunne tilby Kaptein Sabeltann-førestillingar for om lag 40.000 personar i løpet av juli. Dei vil tilby to førestillingar i dyreparken kvar kveld.