Bjørndalen-sensasjon toppet Jon Herwig Carlsens innholdsrike kommentatorkarriere

Onsdag innledet NRKs kommentatorlegende Jon Herwig Carlsen sin siste sesong i boksen. Han husker et drøss av opplevelser, men gjennom flere tusen timer kommentering er det noen som stikker seg ekstra ut.

Video Bjoerndalen - gull

Se Jon Herwig Carlsens store kommentatorøyeblikk da Bjørndalen blafret ned de fem siste skuddene i sterk vind da han tok VM-gull i 2003.

– Jeg får frysninger når jeg ser dette.

Slik reagerer han da NRK viser Jon Herwig Carlsen noen av hans egne høydepunkt gjennom en lang og innholdsrik kommentarkarriere.

– Jeg er blitt så glad i Ole Einar Bjørndalen, og har så sansen for han som utøver, at jeg rangerer dette et av de aller beste.

Det sier kommentatorlegenden om Bjørndalens sinnsyke skyteegenskaper da han blafret ned 20 blink i Khanty-Mansiysk i omtrent stiv kuling i 2003.

Den prestasjonen sikret at han ble verdensmester på fellesstarten.

– Er ikke ungdom lenger

Dette blir siste sesongen kommentatorlegenden formidler Bjørndalen og gjengen sine seiersjakter. I ettermiddag gikk startskuddet for hans siste sesong da skiskyttergamet startet i Østersund.

– Ikke har jeg hytte eller kjerring, og du finner meg heller ikke på golfbanen. Hva i all verden skal jeg gjøre når sesongen er over?

Spent før sesongen

Jon Herwig Carlsen, Asker

Når Carlsen ikke kommenterer er han å finne i hjembyen Asker.

Foto: Morten Wiik Larsen / NRK

Han har forberedt seg til sending i 40 år, og nettopp forberedelser har vært nøkkelordet for den allsidige kommentatoren.

Carlsen har kommentert alt fra de tradisjonelle, norske vinteridrettene, til seiling, landhockey og roing, bare for å nevne noe.

– Jeg forbereder meg mer enn aldri før, forteller Carlsen til NRK.no når vi treffer han på kaféen i Asker, kun en uke før han kommenterer sin siste sesong for det norske folk.

– Jeg siterer Wenche Foss, uten sammenlikning forøvrig selvfølgelig: «Jeg gruer meg ikke, men er mer spent for å stå på scenen som 80-åring, kontra som 20-åring». Med det mener jeg at det ungdommelige du fløt på i 20-årene, nå er borte.

«Tredjeperiodestemmen»

Utenom en genuin skiskytter-interesse, er Carlsen hockeyfrelst til sitt hjerte. Den begynte som aktiv hockeyspiller, og senere norgesmester. Hans lidenskapelige forhold til ishockey var med på å løfte norsk ishockey til et nytt nivå.

– At Jon Herwig Carlsen gav seg som hockeykommentator er det største nederlaget norsk hockey har vært gjennom, sier kommentatorkollega Arne Scheie.

– At NRK mistet rettighetene til å vise norsk ishockey, er det verste som har skjedd norsk hockey, kontrer Carlsen med et smil.

For med 74-åringens hockey-exit betydde det at hockeyfansen mistet hans karakteristiske «tredjeperiodestemme».

– Ishockeykamper er lange, og jeg ble ganske hes utover i kampene. Det kom nærmest gurglelyder når jeg snakket i tredjeperioden, ler han.

«Jaaa! Jon Magne Karlstaaad! Oi, oi, oi»

Men før Carlsen gav seg med hockeykommentering, skulle han få oppleve et av sine største kommentatorøyeblikk i hockeyboksen under B-VM på hjemmebane i 1989, samme år som han figurerte i ishockeylandslagets egen VM-låt.

– Etter mange år i skyggen av verdenseliten hadde Norge et fantastisk utgangspunkt i den nest siste kampen som var mot Frankrike. Med uavgjort der ville Norge været sikret en plass blant de beste i A-VM neste år.

Norge lå under 0-1, men slo tilbake.

– Jon Magne Karlstad sendte avgårde det som på den tiden ble kalt «en puck med snø på». Skuddet satte ut keeperen og vi fikk den viktige utlikningen. Endelig skulle vi opp. Det var veldig stort å få være med på.

Video: Se målet som fikk Jon Herwig Carlsen til å gå bananas når Norge sikrer opprykk til A-VM i 1989.

Video Hockey-Norge-Frankrike

Jon Herwig Carlsen tar av når Norge utlikner mot Frankrike, og senere kvalifiserer seg til A-VM.

Savnet av en kommentatorvenn

Kjell Kristian Rike og Jon Herwig Carlsen

Jon Herwig Carlsen og Kjell Kristian Rike ble et radarpar.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Jon Herwig Carlsen er mest kjent for samarbeidet med Kjell Kristian Rike, og de to ble omtalt som et radarpar som leverte på hvert eneste mesterskap.

I 2008 han mistet han sin nære kommentatorvenn da Rike døde av lungekreft. De kommenterte en rekke minneverdige skiøyeblikk sammen.

– Han var en utrolig kunnskapsrik person, og jeg tror aldri jeg har møtt en person som var så generelt kunnskapsrik på sport. Han var oppdatert på alt, sier Carlsen.

– Jeg følte meg veldig trygg da vi to kommenterte sammen.

– «Får jeg kysse deg Jon? Ja, bare ikke bruk tunga!»

NRK-veteranene Arne Scheie og Jon Herwig Carlsen

Arne Scheie og Jon Herwig Carlsen hadde 11 år sammen i hoppboksen.

Foto: Scanpix

En annen han også har hatt et nært samarbeid med, er NRKs veteran Arne Scheie. De hadde 11 år sammen som hoppkommentatorer.

– Vi har hatt et herlig samarbeid. Mange blir overrasket over at vi har den samme humoren, og tror Arne er en seriøs A4-kommentator. Men det er han overhodet ikke, og vi har den samme barnslige humoren.

Det understreker også Scheie selv.

– Han har samme form for humor som meg. Vi lo mye, og jeg måtte ofte koble av lyden slik at jeg kunne le ut, smiler NRK-kommentatoren.

Og under ski-VM i Thunder Bay i 1995 skapte de to et øyeblikk få glemmer. Tommy Ingebrigtsen hoppet ned til et overraskende gull i storbakken, og da utbrøt Scheie i ren jubelrus «Får jeg kysse deg, Jon?».

– Da Arne spurte meg om dette, skulle jeg heller svart: «Ja, det kan du, men bare ikke bruk tunga», humrer han.

Video: Carlsen og Scheie tar av da Tommy Ingebrigtsen sikrer gullet (artikkelen fortsetter under videoen).

Video Tommy Ingebrigtsen

Tommy Ingebrigtsen tar gull i Thunder Bay-VM i 1995.

– En av de viktigste

Scheie mener TV-idretten med Carlsen-exiten mister en fantastisk personlighet.

– Den mannen behandler alt profesjonelt, og er proff til fingerspissen. Jon er en av de viktigste medarbeiderne NRK har hatt. Han gjør alt med dyktighet, og lever seg virkelig inn i de store øyeblikkene, sier Scheie til NRK.no.

– Og selv om noen kultursnobber mener limericksene hans var dårlige, er jeg helt uenig. Jeg finner dem morsomme, underholdende og som fargerike bidrag til sendingene.

I en sterkt utviklende og voksende mediaverden hvor det er flust av kommentatorer i ulike TV-kanaler, og et hav av ulike eksperter, mener Scheie at Carlsen er en av dem som virkelig settes pris på av folket.

– Alle har et forhold til ham. I dag er det fryktelig mange kommentatorer der ute, men Jon vil bli husket.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Jon Herwig Carlsen, Asker

Han har ikke lagt planene for hva som skjer etter han har kommentert sin siste sesong. Men han ser for seg flere kafébesøk.

Foto: Morten Wiik Larsen / NRK

– Hater å bli gammel

Tilbake på kaféen i Asker og Carlsen kikker på den tomme kaffekoppen.

– Det blir nok mye kaffe i Asker og turer på biblioteket når jeg er ferdig. Jeg klarer ikke helt å finne utav det.

– Det blir en hard prøvelse neste vinter når jeg plutselig innser at jeg ikke er kommentator lenger. Men jeg er ikke bekymret, selv om jeg blir ett år eldre neste år. Jeg hater å bli gammel.

Men jeg er fremdeles sunn og frisk, noe jeg er veldig takknemmelig for. Jeg har vært utrolig priviligert, og heldig som har fått lov til å være med på idrettens og NRKs utvikling.

– Hvordan avslutter du din aller siste sending?

– Kanskje med en limerick? smiler Carlsen.

Selv om en sterk TV-personlighet som Jon Herwig Carlsen takker av etter denne sesongen, beroliger Arne Scheie det norske skipublikummet.

– NRKs kommentatorer kommer og går, men NRK Sporten består.

Video: Bredesen-gull var et av Carlsens beste minner fra OL i Lillehammer:

Video Espen Bredesen

Espen Bredesen tar gull i normalbakken i Lillehammer.

Hva husker du best fra Jon Herwig Carlsens kommentatorkarriere?

Siste nytt

 • Norge med tre hoppere i Rasnov

  Maren Lundby får med seg Silje Opseth og Anna Odine Strøm til helgens verdenscup-renn i Romania. Lundby er nå klar for å slå tilbake etter et par helger uten seier.

  – Jeg er klar til dyst igjen. Min oppgave før helgen blir å sørge for at jeg har hodet og teknikken klar, slik at jeg kan reise til Romania og vise selvtillit og skråsikkerhet i bakken, sier hun.

  Maren Lundby vant damenes verdenscuprenn i hopp under RAW AIR i Lysgårdsbakken på Lillehammer.
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Wozniacki holder liv i drømmen

  Caroline Wozniacki forlenget natt til onsdag karrieren med minst én kamp. 29-åringen har sagt at hun legger opp etter årets utgave av Australian Open.

  Wozniacki slo Dayana Yastremska (7-5, 7-5) og holder dermed liv i drømmen om å si farvel til tennis-familien ved å vinne turneringen. Wozniacki møter Ons Jabeur i tredje runde.

  Tunisieren er ranket som nummer 78, mens Wozniacki er ranket som nummer 36.

  Australian Open Tennis
  Foto: Andy Brownbill / AP
 • Disse drar til prøve-VM

  Verdenscupleder Jarl Magnus Riiber får med seg sju lagkamerater til prøve-VM i Oberstdorf.

  Jarl Magnus Riiber, IL Heming
  Einar Oftebro, IL Jardar
  Espen Andersen, Lommedalens IL
  Jørgen Graabak, Byåsen IL
  Espen Bjørnstad, Byaasen Skiklub
  Kasper Moen Flatla, IL Jardar
  Jens Lurås Oftebro, IL Jardar
  Magnus Krog, Høydalsmo IL

  Jarl Magnus Riiber
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal