Hopp til innhold

Byttet ut smarttelefonen med «dumtelefon»

Thomas Moen ga opp smarttelefonen til fordel for en gammeldags modell etter å ha innsett hvor mye tid og oppmerksomhet mobilen tok fra ham. Det kan være et godt råd mot mobilavhengighet, mener psykolog.

Thomas Moen med gammeldags mobil

GIKK OFFLINE: Da Thomas Moen gikk glipp av sønnens scoring, skjønte han at det var på tide å roe smarttelefonbruken. Løsningen ble å bytte tilbake til «dumtelefon» en periode.

Foto: Brendan McDermid / Reuters / Privat

Ståle Pallesen

GODT RÅD: Å bytte ut smarttelefonen en periode kan være et godt råd dersom du lider av mobilavhengighet, mener psykologiprofessor Ståle Pallesen.

Foto: André Marton Pedersen / NRK

Smarttelefonen har gått sin seiersgang verden rundt siden Apple lanserte den første Iphone-modellen for rundt sju år siden.

Nå sjekker vi e-post, leser aviser og kommuniserer med venner mer eller mindre kontinuerlig, og mobilavhengighet og asosial oppførsel knyttet til smarttelefonbruk har blitt reelle problemer for mange.

Les: Usosial mobiltitting har fått et eget navn

Gikk glipp av sønnens scoring

En av dem som fikk nok av smarttelefonen var medierådgiver Thomas Moen. Sammen med Lars Bratsberg skriver han nå bok om hvor viktig det er å logge av.

– For et par år siden var jeg på fotballturnering med min sønn. Etter hvert som dagen gikk og kampene ble flere, tok jeg meg selv i å se mer og mer ned i telefonen, og mens jeg satt og så på noe uviktig, hoppet alle opp rundt meg. Min sønn hadde scoret sitt første mål, og jeg hadde gått glipp av det, forteller Moen.

Øyeblikket på sidelinja ble et vendepunkt for bloggeren og sosiale medier-eksperten. Smarttelefonen hans stjal for mye tid.

– Jeg gikk og kjøpte meg en «dumtelefon», altså en telefon som verken har fargeskjerm eller kamera, og som kun kan skrive tekstmeldinger og motta telefonsamtaler. Jeg valgte over til dumtelefon fordi jeg så hvor mye oppmerksomhet telefonen stjal fra meg, hele tiden, forteller Moen.

For ham ble det å være kontinuerlig tilkoblet etter hvert en belastning.

– Skjermen har blitt det som erstatter ethvert åpent rom av tid vi har. Jeg følte det ble veldig usunt. Jeg fikk ikke tid til å roe meg ned, og fikk ikke plass til spontane tanker, fordi jeg alltid fylte hodet med nye ting fra smarttelefonen.

Les også: Forbyr «phubbing» på politiske møter

Kan hjelpe avhengige

Selv om smarttelefonene tar en stadig større del av mobiltelefonmarkedet, er det fortsatt en betydelig etterspørsel etter de enkle, gammeldagse utgavene.

Fortsatt er rundt én av fire solgte mobiltelefoner gammeldagse varianter uten internettilkobling, e-post eller berøringsskjerm.

– Vi vet at enkelte sliter med mobilbruken og synes den er vanskelig å kontrollere, forteller psykologiprofessor Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen.

Pallesen, som har jobbet mye med adferdsavhengihet, og peker på syv faresignaler på avhengighet (se egen faktaboks).

Han tror det kan være et godt å bytte ut smarttelefonen med en enklere telefon hvis du opplever at mobilbruken går ut over evnen til å være til stede i din egen hverdag.

– For dem som virkelig sliter med det og synes det er et problem, ville jeg absolutt rådet dem å bytte til en type telefon som ikke kan tilby det samme innholdet. Men det illustrerer jo at det ikke er mobilen som sådan man er avhengig av, men innholdet.

Han understreker at hyppig mobilbruk har blitt en del av kulturen vår, og ikke nødvendigvis er et problem.

– Sitter du på en buss i dag, ser du jo at halvparten sitter og fikler med mobilen. Det er først når det begynner å gå ut over personens evne til å fungere at jeg mener det er grunn til å rope varsko, sier Pallesen.

Dumtelefonbruker Thomas Moen vil uansett anbefale alle å gjøre som ham og bytte ut smarttelefonen en periode.

– Alt handler selvsagt om balanse, og så lenge mobilen ikke stresser deg kan du selvsagt gjøre som du vil, men jeg tror alle har godt av en liten pust i bakken, og da kan en dumtelefon være en god idé.

Les også: Nå blir det billigere å bruke mobilen i Europa

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters