NRK Meny
Normal

Forbyr «phubbing» på politiske møter

Usosial mobiltitting brer om seg, og stadig flere vil stoppe fenomenet. Frankrikes president François Hollande forbyr «phubbing» på politiske møter. Erna Solberg har delvis «phubbeforbud».

FRANCE-POLITICS

François Hollande titter ned i mobiltelefonen på vei inn til et møtet. Han har nå gjort det ulovlig å se på telefonen i politiske møter.

Foto: ALAIN JOCARD / Afp

«Phubbing», det å overse andre ved å se på mobilen, har vokst seg til å bli et globalt fenomen med fremveksten av smarttelefonene.

Vi drar alle opp mobiltelefonen i tide og utide, i alle slags settinger. Man ser daglig folk med oppmerksomheten langt inne i dingsen i hånda, eller mennesker som blir oversett fordi en telefon i nærheten får all oppmerksomhet.

Det mest kjente eksempelet er kanskje Michelle Obama da hun blir totalphubbet av statsledertrioen Helle Thorning-Schmidt, David Cameron og sin egen mann Barack Obama.

Michelle Obama blir phubbet, phubbing

Michelle Obama blir totalphubbet av statsledertrioen Helle Thorning-Schmidt, David Cameron og sin egen mann Barack Obama.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

«Phubbing» forbudt av Hollande

Kampanjen Stop Phubbing skal få folk til å slutte å vie så mye tid til mobiltelefonene.

Nå vil flere sette en stopper for ukulturen.

Denne uken ble det kjent at Frankrikes president François Hollande forbyr mobiltelefoner på regjeringsmøter for å forsikre seg om at ministrene hans følger med.

Statsrådene må nå levere inn mobilene sine i døren når de skal delta på det ukentlige kabinettmøtet.

– For at de skal fokusere på det de skal, har presidenten bestemt at det ikke skal være mobiler på møtet. Alle må nå høre på det som blir sagt og kan ikke lenger taste i vei på dette flotte verktøyet, sa regjeringstalsmannen Stephane Le Foll.

Da han ble spurt om presidenten selv hadde levert fra seg mobilen under onsdagens møte, svarte talsmannen at han ikke hadde sjekket.

Lignende forbud i Norge

Ved Statsministerens kontor i Norge har man allerede et mobiltelefonforbud ved de fleste politiske møter.

– Vi ikke har med mobiltelefoner inn i møter der det skal diskuteres konfidensielle saker. Derfor holdes de fleste regjeringsmøter uten mobiltelefoner. Men dette er av hensyn til sikkerheten, sier kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor, Trude Måseide.