Hopp til innhold

Usosial mobiltitting har fått et eget navn

Stadig flere har nesen klistret ned i mobiltelefonen mens de er sammen med andre. Nå har handlingen fått et eget ord.

Martine Vangsal, Elin Bjerke, Solveig Forro, Mia Vangsal, Hedda Ottestad, Dagny Bergh

Solveig Forro, Hedda Ottestad, Mia Vangsal, Dagny Bergh forteller at de alltid har telefonene fremme når de møtes på kafé.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

– Phubbing? Nei det har vi ikke hørt om.

Seks unge jenter sitter rundt et kafébord og rister på hodet når NRK spør om de har hørt ordet phubbing. Handlingen derimot, kjenner de alle til.

– Ja, det skjer hele tiden, sier Solveig Forro (17), mens de andre nikker, smiler og holder faste tak i mobiltelefonene.

Phubbing viser nemlig til et voksende irritasjonsmoment for mange i dagens samfunn: Det at folk til stadighet ser ned på mobiltelefonen når de er sammen med andre. Nå har denne handlingen fått et eget ord.

Forskere ved Universitetet i Sidney ønsket å sette en stopper for utviklingen med at smarttelefonen stjeler mer og mer av folks oppmerksomhet. De inviterte inn fagpersoner og forfattere, og satte seg ned for å finne et ord som skulle få frem fornærmelsen denne handlingen gir.

Ordet de kom opp med var en sammenstilling av ordet phone, engelsk for telefon, og snubbing, det å overse noen med vilje.

Kom med innspill til norsk ord!

Ordet ble laget i mai 2012 og bruken av det har sakte, men sikkert spredd seg verden over. I Sverige kom ordet med på listen over nyord i fjor, men i Norge har ennå ikke bruken helt satt seg. Før kanskje nå.

Direktør i Språkrådet, Arnfinn Muruvik Vonen

Direktør i Språkrådet, Arnfinn Muruvik Vonen, phubber foran NRK-journalistene.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

– Det finnes ikke noe norsk ord som for det samme i dag, sier direktør i direktør i Språkrådet, Arnfinn Muruvik Vonen.

Han har derimot fått henvendelser om ordet fra folket, og i god phubbe-stil drar han opp telefonen og viser NRKs utsendte oppføringen på Facebook.

Phubbing, mobil

Ordet phubbing har ikke satt seg i det norske språket. Men Språkrådet har fått inn henvendelser om det.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

– Selv om fenomenet finnes, har vi ikke nødvendigvis bruk for et ord for det. Det går an å snakke om dette uten å finne på et nytt ord. Man kan si at man bare er fjern, sier han.

NRK foreslår ordene telefjern, telefornærmelser, mobavvising. Men ingen av ordene faller direktøren i smak. Han oppfordrer derimot folk til å komme med innspill til norske varianter for samme fenomen.

 • Hva syns du ordet skal være? Kom med forslag nederst i artikkelen!

– Jo flere ord vi har i språket som er fremmed for det norske språket, jo mer forstyrrende er det for flyten i språket, sier Vonen som forteller at ordet phubbing foreløpig er for lite brukt i Norge til å komme på nyordslister her.

Blir tatt mer på alvor med eget ord

Kampanjen Stop Phubbing ble startet for å stoppe denne fornærmende trenden. Kampanjen har nå mer enn 26 500 følgere på Facebook, på denne siden deler folk bilder og videoer som gjør narr av folk som phubber.

Direktør i Språkrådet, Arnfinn Muruvik Vonen, mener at nye fenomen blir tatt mer seriøst om de får en egen betegnelse.

– Når noe blir benevnt med et eget ord er det noe som blir tatt litt på alvor. Det er kanskje litt tankevekkende at ikke vi har kommet med et ord for dette før andre, vi bruker mobilen mye her i Norge, sier han ettertenksomt.

Lite forskning på feltet

Forsker og klinisk psykologspesialist Cecilie Schou Andreassen ved Universitetet i Bergen og Bergensklinikkene har jobbet mye med avhengighet. Hun kjenner ikke til selve begrepet phubbing.

Cecilie Schou Andreassen

Forsker og klinisk psykologspesialist Cecilie Schou Andreassen mener at motivene for phubbing kan være så mange.

Foto: Ole Kristian Olsen

– Så vidt meg bekjent finnes ingen systematisk forskning knyttet til dette fenomenet. Det gjenspeiler likevel en tid der vi ser at folk er så intenst fokusert på det siste fra mobilen sin, at de praktisk talt glemmer verden rundt seg. Det endrer reglene for mellompersonlige relasjoner, sier hun og mener at nyordet phubbing kan bidra til å skape oppmerksomhet rundt fenomenet.

Hun forteller at phubbing kan være et symptom på mobiltelefonavhengighet, der man har et tvangsmessig og overdrevent forhold til mobilen. Men understreker derimot at motivene for phubbing ikke nødvendigvis er negative.

– I de senere årene har det vært en økende interesse for problematisk atferd knyttet til mobiltelefoner, særlig siden det involverer en stadig økende gruppe yngre brukere. Jeg vil likevel understreke at motivene for å phubbe noen kan være mange. Det kan være en bevisst eller ubevisst handling.

Phubbing er lite sosialt

Tilbake på kafeen i Oslo mener jentene at det kan være irriterende om folk tar opp mobilen titt og ofte. De er positive til kampanjen som ønsker å sette en stopper for den overdrevne mobilbruken.

– Det blir ikke like sosialt egentlig, det blir litt forstyrrende, sier Elin Bjerke (16).

– Det virkelig jo bra å gjøre noe mot det. Jeg hadde gjerne vært med på en kampanje mot dette, sier Dagny Bergh (17).

Martine Vangsal, Elin Bjerke, Solveig Forro, Mia Vangsal, Hedda Ottestad, Dagny Bergh

Solveig Forro, Elin Bjerke, Martine Vangsal, Mia Vangsal, Hedda Ottestad og Dagny Bergh forteller at de ser på telefonen hele tiden.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Kulturstrøm

 • Chile gjenåpner etterforskningen av Pablo Nerudas død

  Chile skal nok en gang forsøke å løse mysteriet rundt nasjonaldikteren Pablo Nerudas død, har en domstol i landet besluttet. Det skriver NTB.

  Neruda, som fikk nobelprisen i litteratur i 1971, døde tolv dager etter militærkuppet der landets folkevalgte president Salvador Allende ble styrtet og en militærjunta under ledelse av general Augusto Pinochet overtok makten.

  Den offisielle dødsårsaken var prostatakreft, men Nerudas sjåfør og assistent Manuel Araya fortalte mange år senere at forfatteren fikk en mistenkelig sprøyte i brystkassen rett før han døde.

 • X gjenåpner tilgang på Julia Navalnajas konto – sier det var en feil

  X har gjenåpnet tilgangen på Julia Navalnajas konto, skriver Reuters. Kontoen ble gjort utilgjengelig tidlidere tirsdag. I en uttalelse sier X at kontoen ble stengt ved at kontoen feilaktig ble merket som som spam.