Brukte livet på å finne foreldrene

Svenske Michael Nyqvist har gjort stor suksess i Stieg Larsson-filmene de siste årene. Privat har han brukt livet sitt til å finne ut hvem han er. For å få svar måtte han lete etter sine biologiske foreldre.

Video nsps_upload_2010_2_5_15_53_50_1284.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: – Jeg var 2. sortering og bortvalgt, sier Michael Nyqvist til Viggo Johansen i programmet som sendes på lørdag.

– Tidligere syntes jeg at jeg levde som om jeg var med på en reise uten plassbillett, nå har jeg både billett og plassbillett, forteller han til Viggo på lørdag.

Les: Spiller i Stieg Larsson-filmatisering
Anmeldelse: Menn som hater kvinner (4)

Nyqvist, som spiller Mikael Blomkvist i filmene basert på Stieg Larssons Millennium-trilogi, ble satt bort på barnehjem av sin mor rett etter han ble født, og ble adoptert da han var ett år gammel.

Fire år senere fortalte hans adoptivforeldre at de ikke var hans biologiske mor og far.

– Jeg ble stum og dypt sjokkert, jeg trodde ikke de elsket meg mer. Jeg husker at jeg satte min pappa på prøve og ertet ham til han ga meg en ørefik. Den kjentes godt, for jeg tok det som et tegn på at han allikevel brydde seg om meg, sier han til Viggo på lørdag.

2. sortering

Noomi Rapace og Michael Nyqvist i "Menn som hater kvinner".

Noomi Rapace og Michael Nyqvist i «Menn som hater kvinner».

Foto: Knut Koivisto

Da han selv ble far bestemte han seg for å forsøke å finne ut hvem han egentlig var, hvem hans foreldre var og hvorfor ting ble som det ble. Alt han fikk vite om sine biologiske foreldre var at hans far var italiensk og at hans mor var veldig ung.

– Jeg var jo 2. sortering og bortvalgt. Jeg forstod at jeg ikke kom fra barnevernet eller fra en postkasse eller fra en familie. Jeg kom faktisk fra et barnehjem fra starten, sier Nyqvist.

Han løy seg frem for å klare å finne ut hvem som var hans mamma, og da han til slutt fikk en adresse, skrev han et brev til henne hvor hun avviste hans ønske om å få treffe henne. Han forsøkte igjen et år senere hvor hun gikk med på å treffe ham.

– Det ble ikke så vellykket. Hennes alkoholiserte mann var med og jeg forstod at det var et svært vanskelig tema for alle som hadde vært innblandet. Det ble med dette ene møtet, forteller han.

Vondt å snakke om

Nyqvist har skrevet om sin oppvekst og sin leting etter sine biologiske foreldre i boken «Når barnet har lagt seg», som kommer på norsk i disse dager.

– Jeg har skrevet denne boken for å slippe å snakke om det, det er et tungt tema. Det er en dramatisk barndom, men den ga meg også dytt fremover for å finne ut av ting. Hvem er jeg, hvor skal jeg og hvor kommer jeg fra? sier han.

Da han ble far til sin sønn, startet hans neste trinn, å finne sin italienske far.

Etter å ha brukt lang tid på å snirkle seg gradvis inn, ender han opp med et navn og en adresse hos en apoteker i Firenze, og bestemmer seg for å dra til Italia. Han treffer ikke sin far, men møter ham i Stockholm et halvt år senere.

Skriver eget filmmanus

Michael Nyqvist planlegger å flytte til Paris til høsten, en drøm han har hatt i mange år.

– Tenk å kunne bestille en flybillett hjem til Paris, sier han.

Nå skriver han et eget manus om det å være i puberteten og drømmer om hvor man skal i livet, en alder han synes er interessant.

Les også: Stieg Larssons samboer: Jeg leste ikke bare korrektur

– Det er jo litt hemmelig, men ja; jeg skriver et filmmanus. Tar du i fra mennesker deres drømmer så er du ikke menneske lengre, avslutter han til Viggo på lørdag.

Hør Michael Nyqvist fortelle sin historie hos Viggo på lørdag NRK 1 kl 22.45

Michael Nyqvist og Viggo Johansen

Michael Nyqvist i studio med Viggo Johansen.

Foto: Aud Darrud / NRK

Kulturstrøm

  • Skal stemme over nasjonalsanglov

    Den folkevalgte forsamlingen i Hongkong skal stemme over en lov som forbyr å vise manglende respekt for Kinas nasjonalsang. Det melder Reuters. Hvis loven blir vedtatt, mener kritikere det er et steg i retning av at Kina strammer grepet om Hongkong.

  • Vil fjerne statue av general Lee

    Virginas guvernør Ralph Northam skal torsdag presentere planer for å fjerne statuen av sørstatsgeneralen Robert E. Lee fra hovedgata i delstatshovedstaden Richmond, melder AP som siterer en ikke-navngitt kilde i delstatsadministrasjonen.

    Statue av sørstatsgeneralen Robert E. Lee i Richmond i Virginia
    Foto: Steve Helber / AP