Hopp til innhold

Bøtelagt for palestinsk flagg under ESC

Det islandske bidraget har blitt bøtelagt etter årets ESC-finale i Israel, fordi de viste det palestinske flagget.

Det islandske bidraget viste det palestinske flagget under finalen i Tel Aviv

REGELBRUDD: Den europeiske kringkastingsunionen (EBU), mener det islandske MGP-bidraget Hatari brøt reglene da de viste skjerf med det palestinske flagget, under den internasjonale ESC-finalen i Tel Aviv i mai.

Foto: EBU

Den islandske gruppen Hatari brøt reglene da de viste skjerf med det palestinske flagget under den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest i Tel Aviv i mai, mener arrangøren.

Den europeiske kringkastingsunionen (EBU), som arrangerer Melodi Grand Prix, også kjent som Eurovision Song Contest, sier det er brudd på reglene forbyr politiske handlinger under arrangementet, melder NTB.

Island har klaget

EBU sier ikke noe om botens størrelse, men oppgir at beløpet er «i tråd med konkurransereglene». Boten er ikke betalt enda, fordi den islandske kringkasteren RUV har klaget på den.

Hataris nummer fikk mye oppmerksomhet både i forkant og under Eurovision, blant annet fordi nummeret var inspirert av BDSM, men også for at medlemmene flere ganger har uttalt seg kritisk mot Israel.

Allerede da Hatari vant den islandske finalen varslet gruppen at de ville protestere fra scenen under sangkonkurransen.

To av Madonnas dansere med politisk markering

MARKERING: Også to av popstjernen Madonnas dansere holdt en politisk markering. Det var den norske danseren Mona Berntsen, som viste det palestinske flagget under ESC-finalen.

Foto: ORIT PNINI / AFP

Krevde utestengelse

Det førte til at organisasjonen Shurat Hadin, som representerer jødiske terrorofre at Island skulle bli nektet å delta i konkurransen.

Hatari kom for øvrig på tiendeplass i årets internasjonale ESC-finale. Neste års finale arrangeres i Rotterdam i Nederland, 16. mai 2020.

Også to av popstjernen Madonnas dansere holdt en politisk markering under hennes pauseopptreden. Det var den norske danseren Mona Berntsen, som viste det palestinske flagget under finalen.

Kulturstrøm

 • Sel diamantar

  Diamantane til Shirley Bassey varte ikkje evig – slik ho song i James Bond-filmen: Denne helga sel ho mange av smykka sine på auksjon.

  Bassey, i dag 87 år gammal, song tittellåten til James Bond-filmen «Diamonds Are Forever» frå 1971.

  Men no melder Reuters at ho sel unna ein del av smykka og klokkene sine på auksjon til inntekt for velgjerande formål som ho sjølv har valt ut.

  (NTB)

  FILE PHOTO: The Bal de la Rose in Monaco
  Foto: Pool / Reuters
 • Norsk film fikk pris

  Den norske filmen Armand, som er regissert av Halfdan Ullman Tøndel, får prisen for beste lyddesign (Prix de la Meilleure Création Sonore) under filmfestivalen i Cannes.

  Den er nominert i sideprogrammet «Un Certain Regard». Dette er Ullman Tøndels debutspillefilm der Renate Reinsve har hovedrollen. Filmen hadde verdenspremiere under filmfestivalen.