Hopp til innhold

Bøtelagt for palestinsk flagg under ESC

Det islandske bidraget har blitt bøtelagt etter årets ESC-finale i Israel, fordi de viste det palestinske flagget.

Det islandske bidraget viste det palestinske flagget under finalen i Tel Aviv

REGELBRUDD: Den europeiske kringkastingsunionen (EBU), mener det islandske MGP-bidraget Hatari brøt reglene da de viste skjerf med det palestinske flagget, under den internasjonale ESC-finalen i Tel Aviv i mai.

Foto: EBU

Den islandske gruppen Hatari brøt reglene da de viste skjerf med det palestinske flagget under den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest i Tel Aviv i mai, mener arrangøren.

Den europeiske kringkastingsunionen (EBU), som arrangerer Melodi Grand Prix, også kjent som Eurovision Song Contest, sier det er brudd på reglene forbyr politiske handlinger under arrangementet, melder NTB.

Island har klaget

EBU sier ikke noe om botens størrelse, men oppgir at beløpet er «i tråd med konkurransereglene». Boten er ikke betalt enda, fordi den islandske kringkasteren RUV har klaget på den.

Hataris nummer fikk mye oppmerksomhet både i forkant og under Eurovision, blant annet fordi nummeret var inspirert av BDSM, men også for at medlemmene flere ganger har uttalt seg kritisk mot Israel.

Allerede da Hatari vant den islandske finalen varslet gruppen at de ville protestere fra scenen under sangkonkurransen.

To av Madonnas dansere med politisk markering

MARKERING: Også to av popstjernen Madonnas dansere holdt en politisk markering. Det var den norske danseren Mona Berntsen, som viste det palestinske flagget under ESC-finalen.

Foto: ORIT PNINI / AFP

Krevde utestengelse

Det førte til at organisasjonen Shurat Hadin, som representerer jødiske terrorofre at Island skulle bli nektet å delta i konkurransen.

Hatari kom for øvrig på tiendeplass i årets internasjonale ESC-finale. Neste års finale arrangeres i Rotterdam i Nederland, 16. mai 2020.

Også to av popstjernen Madonnas dansere holdt en politisk markering under hennes pauseopptreden. Det var den norske danseren Mona Berntsen, som viste det palestinske flagget under finalen.

Kulturstrøm

 • Nordmann vant Apple Design Award 2023

  Appen Flighty var en av appene som vant Apple Design Award 2023. Blant grunnleggerne er nordmannen Markus Aarstad.

  – Jeg er utrolig stolt over hva teamet har fått til. Vi er tre stykker som sitter i hvert vårt land, og kom sammen om en felles drive for å forberede hverdagen til flyreisende, sier Aarstad til NRK.

  Flighty ble grunnlagt for fire år siden og er laget av Markus Aarstad, Ryan Jones og Francesc Bruguera. Appen hjelper med sporing av flyinformasjon, og kan blant annet varsle deg ved forsinkelser på flyreisen din.

  – Å bli anerkjent på den globale scene av det siste århundrets kanskje mest innflytelsesrike selskap er veldig gøy, sier Aarstad.

  Markus Aarstad
  Foto: Flighty

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.