Hopp til innhold

Bøtelagt for palestinsk flagg under ESC

Det islandske bidraget har blitt bøtelagt etter årets ESC-finale i Israel, fordi de viste det palestinske flagget.

Det islandske bidraget viste det palestinske flagget under finalen i Tel Aviv

REGELBRUDD: Den europeiske kringkastingsunionen (EBU), mener det islandske MGP-bidraget Hatari brøt reglene da de viste skjerf med det palestinske flagget, under den internasjonale ESC-finalen i Tel Aviv i mai.

Foto: EBU

Den islandske gruppen Hatari brøt reglene da de viste skjerf med det palestinske flagget under den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest i Tel Aviv i mai, mener arrangøren.

Den europeiske kringkastingsunionen (EBU), som arrangerer Melodi Grand Prix, også kjent som Eurovision Song Contest, sier det er brudd på reglene forbyr politiske handlinger under arrangementet, melder NTB.

Island har klaget

EBU sier ikke noe om botens størrelse, men oppgir at beløpet er «i tråd med konkurransereglene». Boten er ikke betalt enda, fordi den islandske kringkasteren RUV har klaget på den.

Hataris nummer fikk mye oppmerksomhet både i forkant og under Eurovision, blant annet fordi nummeret var inspirert av BDSM, men også for at medlemmene flere ganger har uttalt seg kritisk mot Israel.

Allerede da Hatari vant den islandske finalen varslet gruppen at de ville protestere fra scenen under sangkonkurransen.

To av Madonnas dansere med politisk markering

MARKERING: Også to av popstjernen Madonnas dansere holdt en politisk markering. Det var den norske danseren Mona Berntsen, som viste det palestinske flagget under ESC-finalen.

Foto: ORIT PNINI / AFP

Krevde utestengelse

Det førte til at organisasjonen Shurat Hadin, som representerer jødiske terrorofre at Island skulle bli nektet å delta i konkurransen.

Hatari kom for øvrig på tiendeplass i årets internasjonale ESC-finale. Neste års finale arrangeres i Rotterdam i Nederland, 16. mai 2020.

Også to av popstjernen Madonnas dansere holdt en politisk markering under hennes pauseopptreden. Det var den norske danseren Mona Berntsen, som viste det palestinske flagget under finalen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.