Hopp til innhold
Anmeldelse

Dra til helvete / meg

ANMELDELSE: Ida Lórien Ringdal har skrevet en diktsamling om den ugjengjeldte kjærligheten.

Ida Lórien Ringdal

Ida Lórien Ringdal (f. 1988) debuterer på Tiden forlag med diktsamlingen «Dette skjer ikke». Hun skildrer en romantisk (og ganske så uromantisk) relasjon der den ene i større grad enn den andre søker seg mot en forpliktelse.

Foto: Signy Ulstein Standal

  • FORFATTER: Ida Lórien Ringdal
  • TITTEL: Dette skjer ikke
  • FORLAG: Tiden

Se det for deg: Du er hun som alltid blir for full av følelser. Du er blakk, vil ikke ha barn og vet ikke hva du skal gjøre med livet ditt. Og så gruer du deg til alt dette ikke er søtt lenger. På toppen av det hele forelsker du deg i en som bare vil ha noen deler av deg.

Du trengte kanskje ikke å se det for deg engang, kanskje spolte du bare tilbake et lite år, eller kanskje er du, som dikt-jeget i Ida Lórien Ringdals diktsamling, midt oppi denne – for mange – velkjente delen av livet.

Dette skjer ikke

Det er den ugjengjeldte kjærligheten som er tema når 29 år gamle Ringdal debuterer med «Dette skjer ikke».

Det er nemlig den ugjengjeldte kjærligheten som er tema når 29 år gamle Ringdal debuterer med «Dette skjer ikke».

For varmt å sove sammen

Ringdal skildrer en romantisk (og ganske så uromantisk) relasjon der den ene i større grad enn den andre søker seg mot en forpliktelse. Hvis vi ikke er kjærester nå, skjønner jeg ingenting, utbryter dikt-jeget. Hun skjønner ingenting.

Hvorfor du-et i diktsamlingen ikke vil ha henne, får vi ikke svar på. Ringdal er også sparsommelig med detaljene om denne fyren. Man får ikke vite så mye mer enn at han er en som trekker seg unna når relasjonen begynner å ligne et kjæresteforhold.

Det viser Ringdal effektivt når de to ligger tett inntil hverandre i sengen, antageligvis etter å ha hatt sex, og han spør om hun kan flytte seg. Det er for varmt å sove sammen, sier han.

Au.

Dra til helvete / meg

I Ringdals dikt blir mange situasjoner og utsagn brått snudd. Som for eksempel i dette diktet, som den populære Instagram-kontoen Renpoesi har delt til over 70 000 følgere:

Her får Ringdal på en effektiv måte frem dikt-jegets ambivalente følelser; dra til helvete, altså til mine armer.

Mange av diktene har en sorgmunter kvalitet, og Ringdal har et stort talent for å skape overraskende bilder, som dette, når dikt-jeget ringer hjem til moren sin:

jeg ringer mamma / hun er midt i middagen og må holde telefonen / med skulderen / som jeg gråter på

Et eget verdensrom

Selv om dikt-jeget er nesten like trist som situasjonen hun befinner seg i, mangler det ikke på språklige forsøk på å finne humor i tilværelsen:

Jeg vil eie egen bolig / og male Melkeveien / på veggene / så kan jeg bare gå inn / på verdensrommet mitt / når jeg trenger / litt space

Ringdal er en poet som skriver dikt som får en drøss av likes på sosiale medier. Og det er ikke vanskelig å forstå at folk trykker på liker-knappen.

Når det er sagt fremstår diktene, for meg, som sterkere hver for seg enn som en samling som skal bore seg inn i tematikken og gi oss et språk for ugjengjeldt kjærlighet.

Samtidig er det noe befriende med en diktsamling om teksting i fylla, knuste mobilskjermer og han eller hun som (av uforståelige grunner, selvfølgelig) ikke vil ha oss.

«Dette skjer ikke» er herved anbefalt!

Victoria Durnak, Senteret

Jo Nesbøs Tørst
Neil Gaimans Norse Mythology

Kulturstrøm

  • «NCIS»-skuespiller David McCallum er død

    Skuespiller David McCallum, best kjent fra TV-seriene «NCIS» og «The Man From U.N.C.L.E.», er død. Han ble 90 år gammel.

    McCallum døde i New York mandag av naturlige årsaker. Han hadde familien ved sin side, skriver CBS i en uttalelse.

    – David var en begavet skuespiller og forfatter, og var verdsatt av mange verden rundt. Han levde et utrolig liv, og ettermælet hans vil leve for alltid gjennom familien og de utallige timene med film og TV som aldri blir borte, heter det i uttalelsen. (NTB)